Nie działa dmuchawa nawiewu |
Autor |
Wiadomość |
byczeks [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2008, 17:20 Nie działa dmuchawa nawiewu
|
|
|
Dzisiaj przestała działać dmuchawa nawiewu. Carisma 1.8 GDI '98 r. - klimatronik niby wszystko ok pokazuje ale dmuchawa nie działa. Bezpiecznik nr 1 z działu "bezpieczniki, przekaźniki FAQ, 1.6, 1.8, GDI, 1.9" sprawdzony i jest cały, nawet go wymieniłem profilaktycznie ale nadmuch dalej nie działa. Pomóżcie koledzy i koleżanki co jeszcze może być trafione i co się da sprawdzić domowymi warunkami bez mechanika. |
|
|
|
 |
TRAWOR76
Mitsumaniak DESTRUKTOR

Auto: Lancer VIII, Colt CZ30
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 12 razy Dołączył: 19 Wrz 2006 Posty: 380 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 02-11-2008, 17:36
|
|
|
He ,jako laik myśle że to może silnik dmuchawy padł ...można go wyjąć i sprawdzić'' na krótko''....nie wiem jak to jest w Cari ,ale w Coltach Lancerach tam był pod schowkiem pasażera...czyli nad stopami pasażera...demontuje się na trzy śrubki i wypina z kostki...wtedy trzeba spróbować podłączyć ... najlepiej mieć taką kostkę z obciętymi kablami ,ale jak nie to tak by nie zrobić zwarcia i spradzić czy ruszy...w razie co powinienem mieć taki silnik... |
|
|
|
 |
byczeks [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2008, 20:13
|
|
|
A ma ktoś może jakieś zdjęcie poglądowe jak ten silnik wygląda po zdemontowaniu schowka i co trzeba rozkręcić aby się do niego dobrać? I drugie pytanie jak daję dmuchawę na max to przy max ustawieniu dmuchawy właśnie z okolicy schowka dobiega dźwięk jakby "cyknięcie" jakiegoś przekaźnika - może to będzie jakiś trop to ustalenia usterki? |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 02-11-2008, 20:23
|
|
|
A stycznik sprawdzałes ten co jest głeboko pod kierownicą??
Pisząc tego posta ty pisałes do Mnie na PW. Odpowiedź na PW. B. trudny dostep w niecodziennej pozycji |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
byczeks [Usunięty]
|
Wysłany: 03-11-2008, 17:33
|
|
|
Morfi, podmieniłem przekaźniki zgodnie z Twoimi wskazówkami i dmuchawa pracuje Z dostaniem się do tych przekaźników nie było tak źle, musiałem tylko odkręcić dolny panel plastikowy oraz tą czarną metalową rozpórkę co blokuje dostęp do przekaźników i bez problemu wyjąłem i wsadziłem przekaźniki. Jest trochę rozkręcania ale warto porozkręcać niż się męczyć. Masz u mnie plus.
A tak na marginesie to gratulacje dla tego co projektował dostęp do tych przekaźników i bezpieczników. To powinno być ogólnie dostępne a nie żeby odkręcać panele, rozpórki konsoli itp. i to jeszcze z odpowiednimi narzędziami (np. śruba gwiazdka) |
|
|
|
 |
Morfi

|
Wysłany: 03-11-2008, 17:41
|
|
|
Ja nie odkrecałem dlatego tak się meczyłem Zawsze pomocny |
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Mark Twain |
|
|
|
 |
kozuch2
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 Gdi LS
|
Wysłany: 04-11-2008, 10:45
|
|
|
dla osoby któraq to zaprojektowała nalezy sie medal ostatnio sie zastanawiałęm co by było jak by mi padł jakis bezpiecznik w nocy,lipa jak chlera |
|
|
|
 |
kaparri
Nowy Forumowicz
Auto: carisma
|
Wysłany: 21-11-2008, 19:39
|
|
|
Witam,
mam ten sam problem-pokazuje ze dmuchawa dziala a nie dmucha, proszę o pomoc
klimatronik 1.8 GDI
p.s. nie miało się kiedy popsuć tylko w dniu gdy spadł pierwszy śnieg;/ szyby zaparowane i nie da się nic zrobić...
pozdrawiam |
|
|
|
 |
byczeks [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2008, 20:01
|
|
|
Masz wszystko wyżej opisane. Zamień przekaźniki miejscami - dmuchawy i tylnej szyby. Jeśli jest uszkodzony to będziesz miał czynną dmuchawę, a nieczynne podgrzewanie tylnej szyby i lusterek. Kupisz przekaźnik na allegro za 20 zł i wymienisz uszkodzony. |
|
|
|
 |
kaparri
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-11-2008, 20:27
|
|
|
szczerze to zabardzo się na tym nieznam, mógłbyś opisać to bardziej szczegółowo:>? jak wygląda to itd |
|
|
|
 |
byczeks [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2008, 20:59
|
|
|
Po lewej stronie pod kierownicą masz puszki z bezpiecznikami i przekaźnikami. Tu masz schematy co i jak:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=2424
Na rysunku nr 1 (15. Przekaźnik R1 – Wentylator chłodzący) masz przekaźnik odpowiadający za załączanie dmuchawy. Prawdopodobnie to właśnie on się spalił. Zamień go z przekaźnikiem R2 - podgrzewana tylna szyba i na 99% dmuchawa się załączy.
Aby się dostać do tych przekaźników musisz rozkręcić plastikową osłonę pod kierownicą. |
|
|
|
 |
kaparri
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-11-2008, 15:10
|
|
|
Byczeks dziekuje za pomoc, zamieniłem i działa dmuchawa tyle, że nie działa podgrzewanie tylniej szyby, kupie na dniach przekaźnik i bedzie good
zamieszam foto gdzie, co i jak się znajduje by następni użytkownicy w razie problemów wiedzieli o którą "część chodzi"

p.s. takie rzeczy jak bezpieczniki czy przekaźniki moim zdaniem powinny być na wierzchu gdzieś by był łatwy dostęp do nich, ja osobiście gdzebałem się ze wszystkim około godzine w mrozie i śniegu brawa dla konstruktorów |
|
|
|
 |
Morfi

|
Wysłany: 22-11-2008, 22:29
|
|
|
Ano gratulacj tez mnie to zdenerwowalo delikatnie mowiąc |
Mark Twain |
|
|
|
 |
kosek
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9TD
Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 158 Skąd: Świdnik
|
|
|
|
 |
Morfi

|
Wysłany: 07-12-2008, 22:39
|
|
|
kosek, super foty beda dla potomnych |
Mark Twain |
|
|
|
 |
|