Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
czy okragle halogeny pasuja do....
Autor Wiadomość
marcino16252 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi colt 1.3 2001r
Wysłany: 05-12-2008, 19:04   czy okragle halogeny pasuja do....

posiadam colta 1.3 z 2001 roku,jest on po liftingu czyli posiada okragle otwory na halogeny w zderzaku,gdy odkrecilem zaslepke jest ona mocowana na trzy sruby i praktycznie kazda ma inną glebokosc,chodzi mi oto czy jezeli kupie halogeny od modelu 2002 i wyzej roczniki ktore maja okragle halogeny to czy beda pasowaly?????? moze ma ktos jakas stronke z ktorej moge kupic nie orginalne halogeny(tańsze),ale pasujace do mojego modelu???? z gory dzieki za pomoc

Ostatnio zmieniony przez 05-12-2008, 20:27, w całości zmieniany 1 raz  

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 05-12-2008, 19:53   

Nie sądzę, by miało to jakieś znaczenie. Ważne, by halogeny były okrągłe oraz by były razem z ramkami montażowymi. Ramki te są montowane od wewnątrz zderzaka - stąd takie a nie inne rozmieszczenie otworów montażowych. Co do zakupu - nowy oryginał kosztuje 510 PLN/szt., a nowy zamiennik - 630 PLN/szt. Paranoja!
Używane lampy niestety bardzo ciężko dostać, a jeśli już się trafią, kosztują ok. 400 PLN/komplet. Mnie się udało "ustrzelić" takie cudo na Allegro - 380 PLN+ przesyłka.

marcino16252 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-12-2008, 01:11   

no to teoretycznie takie halogeny by pasowaly do mojego modelu??
http://motoallegro.pl/ite..._z_ramkami.html

TameR 
Nowy Forumowicz
COOKIES!!!

Auto: CARISMA 1.8GDI (DA2A)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-12-2008, 10:09   

Teoretycznie to wszystko podejdzie....

Moim skromnym zdaniem i porównując te z aukcji do moich org. będzie kłopot z tym "ścięciem" wydaje mi się że przy montażu aby świeciły na wprost powstanie szpara między halo a zderzakiem.... co do mocowania moich halo są to takie powyginane blaszki/oprawka.. a te halo z aukcji wygląda na to że mocowania mają w swojej obudowie. Porobię fotki i wstawię ale tak dopiero c.a. 14:30 - 15:00 może pomogą...

Colt CJ4A 1,6 16V '99 SportEd - Sprzedany ;-(

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2008, 10:53   

Nie będą pasowały. To są światła przeciwmgielne od Colta CZ.

TameR 
Nowy Forumowicz
COOKIES!!!

Auto: CARISMA 1.8GDI (DA2A)
Wysłany: 06-12-2008, 19:21   

To powyżej to mocowanie moich halo. Jak widać mam zerwane jedno z mocowań.... (zajmę się tym po zimie)

a to fotka od frontu... ładne akwarium ;-)

marcino16252 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-12-2008, 00:58   

dzieki wielkie za pomoc i zdjecia,teraz przynajmniej mam obraz jak one maja wygladac,bo napoczatku myslalem ze nie potrzebuje zadnych oddzielnych mocowan do halogenow,ale cos mi sie wydaje,ze bede mial duzy problem z kupnem takich...

zibii
[Usunięty]

Wysłany: 07-12-2008, 17:02   

Witaj!
Ja również mam Colta z 2001r. Gdy go kupowałem nie miał jednego reflektora przeciwmgielnego. Po przejżeniu allegro.pl znalazłem podobny firmy Wesem
reflektor
(koszt 35 zł) Jest pół cm mniejszy na średnicy, front ma wyoblony, a nie płaski jak orginał. Umocowałem go na płytce, a dopiero potem płytkę do zderzaka do orginalnych mocowań.(właściwie podoba mi się bardziej niż orginalny, na wiosnę chyba dokupie drugi, żeby były oby dwa równe). Światło jest nawet lepsze od orginału. U mnie wygląda to tak:
zdjecie 1
zdjecie 2
Jakość zdjęć może nie najlepsza, bo zdjęcie robinoe telefonem i robiło się szaro.

cactooz 
Mitsumaniak
-=Arek=-

Auto: CJ0 1,3 12V 1998
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-12-2008, 18:14   

Też jestem zainteresowany tematem, mógłbyś podrzucić fotkę, jak zamontowany jest ten halo, bez ori uchwytów? A już powoli zaczynałem się oswajać z myślą że zderzak zostanie z zaślepkami... :biggrin:

marcino16252 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-12-2008, 18:41   

ale nie musiales kupowac oddzielnie tej płytki?? rozumiem ze juz była w komplecie z halogenem... i czy jest to dokładnie ten halogen co na stronce wyżej??
ja nawet wykrecilem jedną zaślepke żeby miec na wzór przykupnie halogenow,ale i tak nic konkretnego nieznalazłem... i teraz jeżdże tylko z jedną,a że jest zimno to niechce mi sie kłaśc pod niego żeby ją przykręcic=)

zibii
[Usunięty]

Wysłany: 07-12-2008, 21:11   

Ja sprawę rozwiązałem tak: na początku zmierzyłem średnicę otworu, potem poszukałem na allegro odpowiedniego reflektora (wybór padł na tego, bo jest zbliżony średnicą i ma nawet pionowe paski na kloszu). Następnie od strony wewnętrznej zderzaka zmierzylem rozstaw otworów mocowania halogenu i dorobiłem płytkę z blachy. (oczywiście trochę większą). Następnie naznaczyłem i wywierciłem otwory w płytce, aby pasowały do orginalnych zamocowań halogenu i zamocowałem ją. Od strony zewnetrznej zderzaka naznaczyłem na płytce otwór pod halogen, zdemontowałem płytkę, wyciąłem otwór, zamocowałem halogen na płytce i całość spowrotem przykręciłem do zderzaka. Mała uwaga: przed zamontowaniem halogenu na płytce płytkę od strony czołowej pomalowałem na kolor zderzaka, ażeby nie rzucalo sie w oczy. A że mam zderzak czarny, nie bylo z tym problemu. Tak więc myślę, że większego problemu z montażem nie ma. Fotek narazie nie mam, nie mam dostępu do kanału. K'woli pełnej jasności: płytkę dorobiłem sam, może być metalowa, może być plastikowa i jest to ten halogen, który jest na zdjęciu (w paski). Tu macie link do aukcji tego halogenu.

Kubot 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1.3 GLX 98r
Wysłany: 08-12-2008, 18:13   

Fajna sprawa z tymi halogenami :) ja szukam oryginałów juz od jakiegoś czasu na allegro bez większego skutku. Chyba sie na nie skusze :D Tylko podany link jest do halogenu widocznego na zdjęciu po prawej stronie a mowa jest o halogenie z lewej strony... Na firmowej stronie tez juz są niedostępne :(

zibii
[Usunięty]

Wysłany: 08-12-2008, 18:37   

Sory jeśli narobiłem wszystkim apetytu, a halogeny zniknęły ze sprzedaży. Myślę, że można się skontaktować z producentem i spytać czy wznowi produkcję, bo napewno znalazło by się wielu chętnych.

cactooz 
Mitsumaniak
-=Arek=-

Auto: CJ0 1,3 12V 1998
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-12-2008, 21:35   

Halogeny dalej są:
http://www.allegro.pl/ite...o_zabudowy.html

Odpowiedz do tematu