Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] rozmaitości...
Autor Wiadomość
janusz1313
[Usunięty]

Wysłany: 10-12-2008, 18:37   [Cari 1.8 GDI] rozmaitości...

Witam
1. Szukam tłumika środkowego do GDI z 1998 roku.
Z tego co widzę brak jest zamienników na rynku lub ich po prostu nie znalazłem.
Nawet na stronie Bosala nie ma, a jest tylko do Carismy od 1999 roku.
Mam w związku z tym pytanie. Czy istnieje możliwość zastąpienia mojego tłumika tym po lifcie? Jeśli tak to czydużo jest przy tym "gimnastyki" i kombinowania? Jakiej firmy tłumiki polecacie? Jaka jest cena oryginalnego tłumika?

2. Muszę kupić mechanizm opuszczania szyb przedni od strony kierowcy.
Najprawdopodobniej "padł" silnik lub układ sterujący obok silniczka. Po wymontowaniu go
i puszczeniu bez szyby jakoś "skacząco" i z oporami działa, czyli sterowanie jest.
Zauważyłem że sprzedawcy na allegro za ten sterownik od strony kierowcy żądają znacznie więcej niż za przedni lewy.
Jest jakaś różnica, czy można je zamienić?

3. Przestało mi działać oświetlenie tablicy wskażników, a konkretnie nie oświetla mi wskażnika poziomu paliwa. Jakie żarówki kupić i jak się do tego zabrać? Wymieniać wszystkie od razu czy tylko te uszkodzone?

4. Co jest z gniazdem zapalniczki? Ma podświetlenie czy nie?

Pozdrawiam
Janusz

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-12-2008, 17:29   

Ad 1; Zamienniki tłumika środkowego są ot choćby taki;
http://www.allegro.pl/ite...ma_1_8_gdi.html
Ad2; nie wiem nie zderzyłem się jeszcze z tym problemem.
Ad3; żaróweczki podświetlenia zwykłe, o ile pamiętam, duża bańka wkładana w oprawkę dobrze jest wymienić wszystkie. Zaczynasz od odkręcenia śrub w plastikowej obudowie potem kolejne śruby ( po wyjęciu plastikowej osłony) mocujące zegar do deski a potem zdecydowane ale delikatne szarpnięcie by zdjąć zegar z wtyczek. Jego wyjęcie to odrobinę męki bo łatwo wyjść nie chce. Jakoś tak półobrotem w prawą stronę mi się udawało go wyjąć i zapamiętaj kolejność przekręcania bo wkładać będziesz dokładnie tak samo tyle że odwrotnie.
Ad4; zapalniczka ma podświetlenie mała bańka na kablu z z napięciem wsuwasz ją w gniazdo blaszką do ścianki zapalniczki skąd będzie pobierała masę.

gzyluk
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2008, 21:46   

witaj

zle patrzyles sie na ten tlumik Bosal robi go nr 285-303

zapalniczka ma podswietlanie zarowka 12v 1,2w BC caloszklana tak jak w wiekszosci zarowek do podswietlania lub kontrolek

pozdrawiam

barthez2183 
Mitsumaniak
01354/KMM

Auto: Carisma 1.9 DID, XF106.460
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-12-2008, 12:58   

janusz1313, to chyba najtańszy podnośnik jaki znalazłem http://moto.allegro.pl/it...yb_carisma.html ,ja do siebie do tyłu płaciłem 80 pln.U mnie ślimak się skończył,silniczek jest sprawny i chodzi płynnie.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.

Odpowiedz do tematu