|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Grandis a konkurencja |
Autor |
Wiadomość |
piciu_p [Usunięty]
|
Wysłany: 08-09-2008, 20:25 Grandis a konkurencja
|
|
|
Czy ktoś porównywał Grandisa z Mazdą 5 ?
Oba modele są na rynku od ok 3-4lat, więc jestem ciekawy jak wypadają względem siebie.
Oglądałem ostatnio w salonie Mazdę i muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba.
Cenowo jest troszkę tańsza od Mitsu. Jednak auta używane są już w podobnej cenie (na rynku niemieckim).
Interesuje mnie porównanie silników diesla.
Przeglądając forum Mazdy, często wymienia się kłopoty z wypalanie filtra cząsteczek stałych. Chwalą kulturę pracy silnika (CR), jednak wielu narzeka na spalanie.
Na to wygląda, że silnik VW montowany w Grandisie jest ekonomiczniejszy. Mnijsza tż jest chyba kultura pracy tego silnika. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-09-2008, 22:01
|
|
|
Grandis jest większy, wygląda ja trzeba, jest ekstremalnie wygodny i jak na takie duzo auto wyjątkowo łatwo się prowadzi. Mimo dużej symaptii do mazdy, to mazdy z dieslem bym nie kupił. VW mimo że głośny to jednak bardzo dobrze jeździ i jest ekonomiczny - szczególnie w Grandisie.
Moim następnym rodzinnym autem będzie Grandis-przynajmniej tak mówi żona:) Szkoda że nie 3.0 V6 pod maską. |
|
 |
TomCis [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2008, 11:36 Re: Grandis a konkurencja
|
|
|
Hej,
Jeżdżę Grandisem, a Wspólniczka Mazdą, Grandis ciut wygodniejszy, a mazda ładniej pracuje, ale spalanie u mnie lepsze. Ostatnia średnia 6,5 po autobanie przy 130/h, a średnia przy 160 8l. Po mieście 8. Oba bezawaryjne!
Pzdr.
TomCis
piciu_p napisał/a: | Czy ktoś porównywał Grandisa z Mazdą 5 ?
Oba modele są na rynku od ok 3-4lat, więc jestem ciekawy jak wypadają względem siebie.
Oglądałem ostatnio w salonie Mazdę i muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba.
Cenowo jest troszkę tańsza od Mitsu. Jednak auta używane są już w podobnej cenie (na rynku niemieckim).
Interesuje mnie porównanie silników diesla.
Przeglądając forum Mazdy, często wymienia się kłopoty z wypalanie filtra cząsteczek stałych. Chwalą kulturę pracy silnika (CR), jednak wielu narzeka na spalanie.
Na to wygląda, że silnik VW montowany w Grandisie jest ekonomiczniejszy. Mnijsza tż jest chyba kultura pracy tego silnika. |
|
|
|
|
 |
niedal
Mitsumaniak wózkowy

Auto: Hyundai Santa Fe GLS 2,7V6 4x4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2007 Posty: 83 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 01-12-2008, 17:36 Re: Grandis a konkurencja
|
|
|
TomCis napisał/a: | Hej,
Jeżdżę Grandisem, a Wspólniczka Mazdą, Grandis ciut wygodniejszy, a mazda ładniej pracuje, ale spalanie u mnie lepsze. Ostatnia średnia 6,5 po autobanie przy 130/h, a średnia przy 160 8l. Po mieście 8. Oba bezawaryjne!
Pzdr.
TomCis
|
Te spalania to wedlug czego?
Chyba mam za ciezka noge aby takie wyniki osiagnac, albo kola za duze |
|
 |
30_alan [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2008, 02:02
|
|
|
Spalanie mojego grandka rowniez nie jest tak piekne jak podaje kolega TomCis. Moj rekord to 60km autostrada z tempomatem ustawionym na 130 i wynik 5.2l/100km.
Miasto to wyniki bardzo zroznicowane: od 7.5 do 11l/100km. Zwykle cos w przedziale 8.5-9.5l. Jazda powyzej 150km/h to spalanie ok. 10l/100km. Jazda bez tempomatu poza miastem to zakres od 7 do 9l/100km, zwykle 8-8.5. Do ksiazkowej wartosci sredniej (6.8) jest mi bardzo daleko.... Grandek juz dotarty, nie spodziewam sie juz zmiany na lepsze. |
|
|
|
 |
Pozytyw
Nowy Forumowicz
Auto: MSS1.3 i Grandis 2.0 DID
|
Wysłany: 19-12-2008, 20:11
|
|
|
Niestety potwierdzam ciut większe spalanie niż katalogowe.
Inna sprawa, że testy fabryczne prowadzone są w warunkach "sterylno-laboratoryjnych".
Dla nich po mieście, to stała prędkość 50km/h przez 50 km.
Może przesadzam, ale warunki tych badań są dalekie od warunków na drogach , zwłaszcza naszych.Natomiast w trasie wynik 5 litrów przy prędkości 130km/h, i tej wielkości aucie , to moim zdaniem wynik dobry.
Poza tym ten silnik DID jest super.
Pozytyw |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 19-12-2008, 21:39
|
|
|
Pozytyw napisał/a: | Inna sprawa, że testy fabryczne prowadzone są w warunkach "sterylno-laboratoryjnych".
Dla nich po mieście, to stała prędkość 50km/h przez 50 km. | Gdzieś kiedyś słyszałem, że test spalania "miasto" robi się tak: rozpędzanie na biegach 1 - 2 - 3 - hamowanie - stop. I od nowa: 1 - 2 - 3 - hamowanie - stop.
Ale czy to prawda jest ..... |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Pozytyw
Nowy Forumowicz
Auto: MSS1.3 i Grandis 2.0 DID
|
Wysłany: 22-12-2008, 18:05
|
|
|
Pewnie na tej właśnie zasadzie. przy temperaturze 25 C , równy teren, itp.... |
|
|
|
 |
30_alan [Usunięty]
|
Wysłany: 24-12-2008, 02:23
|
|
|
Uksztaltowanie terenu robi potezna roznice, tak jak temperatura powietrza i warunki (ruch) na drodze. Przyklady: mieszkam na Morenie to ok. 110m npm a Wrzeszcz to ok. 35m npm. Zjazd w dol (ok. 5 km) to srednia na poziomie 6.5-7. Podjazd to 9.5-10.5. Wartosci te do uzyskania w sobote przy malym natezeniu ruchu. Kiedy jednak jest to jazda do pracy - czyli korek - to w dol jest to 8-9 a pod gore 11-12. W zimie +0.5-1l/100km.
Podsumowujac powiem jednak ze jak na auto o masie 2t i tej wysokosci (opory) wyniki spalania Grandisa sa ok. |
|
|
|
 |
zybi11
Nowy Forumowicz
Auto: passat
|
Wysłany: 28-12-2008, 18:39 Grangis czy Mazda MPV??????????
|
|
|
Co kupić?
Potrzebuję samochód 6-7 osobowy. Co będzie lepsze Mazda MPV czy Grandis i dlaczego?
Oba z silnikiem diesel czy może benzynowym? |
_________________ zybi |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 29-12-2008, 11:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-12-2008, 11:46
|
|
|
zybi11
TomCis napisał/a: | Hej,
Jeżdżę Grandisem, a Wspólniczka Mazdą, Grandis ciut wygodniejszy, a mazda ładniej pracuje, ale spalanie u mnie lepsze. Ostatnia średnia 6,5 po autobanie przy 130/h, a średnia przy 160 8l. Po mieście 8. Oba bezawaryjne! |
tomekrvf napisał/a: | Grandis jest większy, wygląda ja trzeba, jest ekstremalnie wygodny i jak na takie duzo auto wyjątkowo łatwo się prowadzi. Mimo dużej symaptii do mazdy, to mazdy z dieslem bym nie kupił. VW mimo że głośny to jednak bardzo dobrze jeździ i jest ekonomiczny - szczególnie w Grandisie.
Moim następnym rodzinnym autem będzie Grandis-przynajmniej tak mówi żona:) Szkoda że nie 3.0 V6 pod maską. |
1. Witaj na Forum
2. Edytowałem Twój post - mam nadzieję, że teraz jest trochę bardziej czytelny
3. Przepychanki wyedytowałem i wysłałem do Śmietnika.
Generalna prośba o ochłodzenie temperatury dyskusji. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
zybi11
Nowy Forumowicz
Auto: passat
|
Wysłany: 29-12-2008, 11:58
|
|
|
OK to czy ktoś zmierzy się z tematem Mazda MPV czy Grandis?? |
_________________ zybi |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-12-2008, 16:02
|
|
|
zybi11, dwie osoby powyżej w tym TomCis. Zacytowałem Ci ich wypowiedzi. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2008, 23:31
|
|
|
Grandis to piękny vanik, bardzo oryginalny design, fajnie jak z jasnym welurkiem w środku i 2.4l mivec, taki sobie sprawię jak będę miał większy brzuszek:) |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2009, 13:58
|
|
|
Grandis jest super, jednak ten VW pod maską przyprawia mi mdłości na samą myśl ( podobnie jak w outlanderze). Nowy 2.2 ( czytaj HDI ) może być ciekawy, ale jakoś mi to uszło - czy on też będzie w grandisie?
[ Dodano: 03-01-2009, 14:22 ]
PS. skoro tak skaczą z tymi dieslami ( od VW do PSA ) to może następny 2.0 boxer diesel??
subarynka + misiu |
|
|
|
 |
|
|