Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
PAJERO II wymiana żarówek świateł postojowych przednich.
Autor Wiadomość
Mariusz27 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Mitsubishi
Wysłany: 16-12-2008, 15:03   PAJERO II wymiana żarówek świateł postojowych przednich.

Jak się do nich dostać? Mam instrukcję, ale są tam zdjęcia lamp z jedynki przykręcanych kloszy na wkręty. U mnie klosze są gładkie. Może ktoś wymieniał i powie jak zanim odkręcę błotnik? :D

Mariusz

PiotrC 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Wysłany: 16-12-2008, 19:05   

Po co od razu błotnik !? Wystarczy wyjąć silnik i masz super dostęp. :mrgreen: A tak serio to z tego co pamiętam lampy zespolone postoju i kierunkowskazów są rozdzielne z reflektorami głównymi i są mocowane od strony komory silnikowej sprężynkami. Z lewej strony musisz wyjąć zbiornik wyrównawczy płynu chłodniczego. Wystarczy pociągnąć go do góry. Żarówki postoju są wsuwane w oprawkę /bagnetowe/ Oprawkę po prostu wyciągasz z lampy. Nie mam teraz przy sobie autka i trochę improwizuję. Wymieniałem dość dawno. Ostatnio wymieniałem żarówki oświetlenia numeru rejestracyjnego / z tyłu/ i jest to niezła zabawa :wink:
Pozdrawiam

Mariusz27 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-12-2008, 19:24   

Tak. Probowalem. Wyjalem sobie dawno temu zbiornikwyrownawczy.. Ale tam nie ma dojscia. Jest sobie blacha.

PiotrC 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Wysłany: 16-12-2008, 19:54   

W instrukcji jest napisane:
Przy wymianie żarówki z lewej strony wyjmij zbiornik płynu chłodniczego silnika.
Wykręć śruby mocujące klosz lampy. Odłącz zaczepy podtrzymujące lampę od strony komory silnika. Wysuń lampę do przodu. Przy wymianie lampy przedniej kierunkowskazów obróć gniazdo żarówki w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i wyjmij żarówkę.
Przy wymianie świateł pozycyjnych wyjmij żarówkę z oprawki. Podczas ponownego montażu ustaw zaczep lampy naprzeciwko odpowiadającego mu otworu w nadwoziu.
Powodzenia :mrgreen:

Mariusz27 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-12-2008, 07:32   

Niestety nie jest tak u mnie. Przyjrzałem się dokładnie. Wyjęcie zbiornika umożliwia wymianę żarówki świateł mijania/długich. Żeby zmienić kierunek lub pozycyjne trzeba zdjąć osłonę nadkola. haha. Ale sobie to japońce wymyślili. Moja jest zanitowana przez jakiegoś geniusza. :D Mam to w pupie jeżdżę bez.

A teraz rozumiem. Czyli muszę wymontować lampę dużą, żeby zmienić pozycyjne. Trochę niejasno napisane było. :D I tak tego nie zrobię. Kurde, co za osioł to wymyślił. W jedynce wystarczyło 2 śruby odkręcić...

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-12-2008, 07:50   

Nic nie musisz odkręcać. Jak otworzysz maskę to kierunki w których sa też postojówki,
1. odkręcasz śrubkę kierunka, taka wystająca blaszka przykręcona do pasa górnego.
2. za kierunkiem patrząc od środka, masz taką sprężynkę którą musisz odhaczyć i kierunek pociągnąc do przodu.
Nic prostrzego, wymiana jakie 10 min powinna potrwać.

Mariusz27 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-12-2008, 12:19   

Pójdę jeszcze raz sprawdzić, bo za chwilę wyjeżdżam, ale coś czuje, że mój misiu nie ma tam śrubek... Patrzyłem na niego i nie znalazłem poprzednio nic, co można by odkręcić. Zajrzę jeszcze raz i dam znać. Dzięki za pomoc. Rozbierałem już sam silniki w motocyklach swoich i naprawiałem, a tu jednej żarówki wymienić nie umiem. ha ha ha :D

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 17-12-2008, 12:30   

Jesli to taki wynalazek u Ciebie to moze fote zapodaj. :wink:

Mariusz27 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-12-2008, 22:54   

Już po wymianie. Tę sprężynkę znalazłem. Wynalazek jak z ruskiego czołgu. Była schowana pod wiązką przewodów no i szukałem czegoś innego z wyglądu. Ta śruba, to myślałem, że od czego innego jest :) . Ale temat opanowany i dzięki za pomoc.

altmarcin 
Forumowicz

Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Wysłany: 23-12-2008, 19:43   

W Pajero II 2,5TD żeby wymienić żarówki w prawym kierunkowskazie i prawą postojówkę muszę najpierw wyjąć gumowy przewód powietrza bo tam pod spodem jest schowana ta legendarna sprężynka - wygięty odpowiednio drucik, który trzeba odczepić i lapma zespolona jest wolna (trzeba jeszcze pamiętać o śrubce u góry)

Odpowiedz do tematu