Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak sie ubiegac o wypłate całości odszkodowania
Autor Wiadomość
YourMama 
Mitsumaniak
Piss & Laugh

Auto: był Galant 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-11-2008, 13:29   Jak sie ubiegac o wypłate całości odszkodowania

Witam, potrzebuje porady kogos kto sie orientuje w przepisach ubezpieczeniowych. Otorz wystawili mi kosztorys na naprawe 1800 zł, a koszty naprawy wynosza:

- malowanie maski i zderzaka okolo 1100 zł
- wymiana lampy okolo 1900 zl - 2000 zl - ceny z ASO

Nikt mi tego nie zrobi na gebe a sumka w chwili obecnej troche za duza, nie mam zamiaru sie tez zapozyczac, czy wystarczy udokumentowany papier, np. z ASO o przyblizonym koszcie naprawy i cześci, aby uzuskac pełne odszkodowanie. Z tego co wiem nie maja prawa rządać odemnie rachunków.

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 28-11-2008, 13:33   

1 - zrób naprawę bezgotówkową przez ASO
2 - ew zawsze możesz podać ubezpieczalnie do sądu ... na załatwienie sprawy czekasz 2-3 lata

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

YourMama 
Mitsumaniak
Piss & Laugh

Wysłany: 28-11-2008, 13:52   

No tak, zdziwiło mnie tylko na jakiej podstawie oni to wyliczają skoro naprawa kosztuje praktyczne 2x tyle, z prawnego punktu widzenia kasa należy mi sie nawet jak palcem nie rusze w celu naprawy auta. szkoda tylko ze na taki werdykt trzeba czekac 2-3 lata :/

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 28-11-2008, 13:54   

akbi napisał/a:
2 - ew zawsze możesz podać ubezpieczalnie do sądu ... na załatwienie sprawy czekasz 2-3 lata
na początek przysługuje prawo do odwołania ;) zresztą nie dalej jak dziś o tym pisałem w tym temacie :arrow: >>KLIK<< :wink:
Jeżeli nie zgadza się to niczego nie podpisuj - odwołaj się od tej wyceny.

BTW: powiedz czy ta wycena jest sporządzona przez zakład ubezpieczeń w którym jesteś ubezpieczony, czy też sprawcy :?:
Bo jeżeli sprawcy to możesz im podziękować i zgłosić się do swojego zakładu ubezpieczeń o likwidację tej szkody, po czym oni regresem sami ściągną kasę od zakładu ubezpieczeń sprawcy - jeżeli takowy był ;)

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

YourMama 
Mitsumaniak
Piss & Laugh

Wysłany: 28-11-2008, 14:17   

Heh dzieki wielkie za info ;) podniosles mnie na duchu, o tamtym temacie juz zapomnialem bo długo nie było odzewu ;)

Rzeczoznawca był zewnetrzny i opisał faktycznie wszystko jak należy, maska ma tylko lekko zagiety rog i jest lekko wybrzuszona, ale wszystko opisał i powiedzial ze jak sie nie da jej przywrocic do stanu "przed" to doliczą kase za wymiane. Jeśli chodzi o kosztorys to juz robi pracownik ubezpieczyciela i nie wiem wlasnie skad on bierze te ceny.

Wycena jest sporządzona przez zakład sprawcy, obawiam sie tylko tego że moj zakład ubezpieczeń czli MTU jest z tej samej grupy czyli Ergo Hestia i mogą sie potraktować ze tak powiem łagodnie ;)

[ Dodano: 28-11-2008, 14:22 ]
Roch'u z tego co pisałeś wcześniej wynika ze "oblatany" jesteś w tych sprawach, jeśli masz czas i ochote to poprosiłbym Cie o mała pomoc typu, jak powinno wygladać takie odwołanie itp. Oczywiście nie za ładne oczy ;) jestem gotów nawet zapłacić za pomoc w tej sprawie.

piotrek204 łódz 
Forumowicz

Auto: lancer 94 1.6 16v
Wysłany: 11-12-2008, 16:25   

a jak wygląda sprawa wypłat odszkodowania w momęcie gdy wina jest obopólna ,ubezpieczalnia wypłaca 50% uszkodzenia ,mnie z tego goscia , gość z mojego i czy w tej sytłacji też wypłacają pieniądze do ręki ,i czy nie ponosimy żadnych dodatkowych kosztów.wiem że wzrastają składki . czy czegoś jeszcze nie wiem.

[ Dodano: 11-12-2008, 16:26 ]
z góry dziękuje za każdą cenną informacje

atsar 
Mitsumaniak
młody Roch :)

Auto: Explorer 4.6, Galant E32
Wysłany: 17-12-2008, 11:26   

YourMama napisał/a:
Wycena jest sporządzona przez zakład sprawcy, obawiam sie tylko tego że moj zakład ubezpieczeń czli MTU jest z tej samej grupy czyli Ergo Hestia i mogą sie potraktować ze tak powiem łagodnie

mam dobra wiadomosci dla Ciebie, po pierwsze nie z tej samej grupy ERGO Hestia lecz z grupy ERGO!! MTU i Hestia to dwa rozne towarzystwa i wiesz mi nie lubia sie nawzajem :D kiedys MTU bylo tzw córka Hestii lecz teraz juz jest to osobna para kaloszy.
Jesli chcesz wiedziec cos na temat odwolania, to prosze bardzo, dzwonisz na infolinie pod numer 0801 107 107 z tel stacjonarnego lub 058 555 5 555 z komórki. Wciskasz najpierw klawisz 1 "zgloszenie szkody" pozniej wciskasz "2" likwidacja szkody poza pakietem. Konsultantowi tlumaczysz ze chcialbys ponowna wycene bo ta ktora Ci wyslali jest zanizona. Konsultant powinien Ci powiedziec wszystko co i jak i koniecznie podac nr faxu na ktory masz przeslac odwolanie.
Wazne, zapisz sobie nazwisko konsultanta, prawdopodobnie powie Ci ze oddzwoni co czasem i owszem zdaza sie lecz trwa to dosc dlugo.
PS dzwoniac na infolinie powoluj sie na nr zgloszenia szkody :P ulatwi i zarazem przyspieszy to cala procedure.

piotrek204 łódz wszystko to co piszesz jest prawda, ty dostajesz z innego towarzystwa 50% druga osoba z Twojego 50%. Tak wiec dla przykladu uszkodzenie jest wycenione na 5 tys to Ty dostaniesz 2,5 tys. Jesli chodzi o to czy do reki, to powiem tak, jesli chcesz to okreslasz czy chcesz kosztorysowo wyplate tzw "do reki" czesto jest to malo korzystne dla poszkodowanego bo tutaj tak jak przyklad kolegi wyzej ubezpieczyciel zaniza wartosc poszczegolnych czesci, natomiast korzystniejesze jest jak kto woli "serwisowe" wyplacanie szkody, co ma sie nastepujaco, ty nie dostajesz zadnej gotowki, niczym sie nie martwisz, oddajesz auto do warsztatu, najlepiej autoryzowanego i tam auto Ci naprawiaja, oni miedzy ubezpieczycielem a soba wymieniaja faktury, co ile kosztowalo. Wiec jak latwo da sie zauwazyc rozwiazanie drugie jest korzystniejsze bo poszkodowanego nie interesuje nic poza tym ze auto ma byc zrobione. Jednak wiekszosc wybiera pierwsza opcje kosztorysowa, bo czesto chca jeszcze z kasy miec cos dla siebie, a jak sie okazuje w wiekszosci przypadkow pojawia sie problem :? wartosci czesci itd.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez atsar 17-12-2008, 11:42, w całości zmieniany 1 raz  

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 17-12-2008, 11:34   

- ewentualnie jeszcze zanim napiszesz odwołanie to:
- poproś o szczegółowy kosztorys
- kosztorysie zwróć uwagę na ceny cześci (sprawdź z cenami z MMC), stawki roboczogodzin, elementy do wymiany, amortyzacja ( niepowinna być jak z OC sprawcy likwidujesz), datć wyceny i datę cen cześci (euro szybko teraz się zmienia)
- mozesz zrobić wycene rzeczoznawcy niezależnego np. PZM- jakieś 200 zł, i jeśli wycena wyjdzie wyższa - zażądaj zwrot kosztów z powodu wadliwie wykonanej wyceny
- ponieważ naprawa bedzie powyzej 2000 zł masz obowiazek zrobić przegląd - zwrot kosztów
- jesli auto masz służbowe lub do działalności a nie masz innego na czas naprawy przysługuje Ci auto zastepcze - koszty zwraca ubezpieczyciel
- odwołanie wyślij poleconym, faksy giną czasami :) - akurat im brakło papieru, zacieło się
- nazwisko nie konsultanata z infolini tylko gościa który zajmuje sie Twoją sprawą

kupujepolskieprodukty.pl

atsar 
Mitsumaniak
młody Roch :)

Auto: Explorer 4.6, Galant E32
Wysłany: 17-12-2008, 11:45   

gulgulq napisał/a:
- odwołanie wyślij poleconym, faksy giną czasami - akurat im brakło papieru, zacieło się
zgadza sie :) ale zawsze jest potwierdzenie ze fax dotarl :) aczkolwiek nie zaszkodzi wyslac poleconym :D

YourMama 
Mitsumaniak
Piss & Laugh

Wysłany: 17-12-2008, 12:03   

Mała aktualizacja sprawy, rzeczoznawca wszystko opisał jak sie należy, nieprawidłowości wystąpiły dopiero przy wycenie przez człowieka z hesti, który zaniżył ceny roboczogodzin, odchylenia i cześci zamiennych. Dzieki temu wycenili szkode na 1800 zł, w warsztacie blacharskim na podstawie kalkulacji z hesti wycenili naprawe na 4300 zl;) odwołanie nic nie dało. Sprawa w styczniu wchodzi na wokande. 8)

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 17-12-2008, 12:10   

jest różnica miedzy rzeczoznawcą - zwanym Likwidatorem szkód - który przyjeżdza od ubezpieczyciela na oględziny
a rzeczoznawcą uprawnionym z licencją który robi wycenę niezależną - jak niemasz paieru od niego to będzie Ci cieżko udowodnić - bo na podstawie czego??
oferta od firmy nie jest wiążąca bo moze być zawyżona - musiałbys mieć ze 3 od różnych firm a i tak nie wiem czy to jakis dowód dla sądu

kupujepolskieprodukty.pl

YourMama 
Mitsumaniak
Piss & Laugh

Wysłany: 17-12-2008, 12:13   

gulgulq napisał/a:
ponieważ naprawa bedzie powyzej 2000 zł masz obowiazek zrobić przegląd - zwrot kosztów

O tym akurat nie wiedziałem ;) ale po co przeglad :D Gdybys przeszedł koło mojego gala to pewnie nawet bys nie zauważył uszkodzenia ;) powiem ze mi tez cenka opadła jak mi podliczyli wszystko w warsztacie ;)

Odpowiedz do tematu