Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA5A 1.8] korktor sily hamowania
Autor Wiadomość
ictus 
Forumowicz
fotopstryk

Auto: CA0 GTI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-10-2008, 15:58   [CA5A 1.8] korktor sily hamowania

czy w gti wystepuje mechaniczny korktor sily hamowania??? czy jest za to odpowiedzialny abs???

4g63colt
[Usunięty]

Wysłany: 12-10-2008, 19:06   korektor siły hamowania

Jedyny korektor siły hamowania to rozdzielacz płynu który znajduje się na ścianie grodziowej,idą do niego dwie rurki od pompy hamulca i wychodzą cztery do zacisków.

[ Dodano: 12-10-2008, 19:10 ]
Nie myślę żeby ABS był za to odpowiedzialny,jeśli już to ESP ale CAO tego ni mają.

mechu102 
Forumowicz

Auto: Colt CA0 '93 4G92 1,6 16V
Wysłany: 12-10-2008, 19:16   

czy ten korektor siły hamowania ktory jest umieszczony w komorze silnika jakos dziala na obciazenie samochodu. tzn ostatnio jak bylem na diagnostyce to koles mi powiedzal ze jak mam pusty samochod to tylnie kola moga slabo hamowac a jak przyjade z czterema osobami to sila hamowania sie zwieksza,
cos mi sie wydaje ze ten korektor chyba tak nie dziala i koles opowiada bajki
jak to wkoncu jest naprawde?

4g63colt
[Usunięty]

Wysłany: 12-10-2008, 20:24   korektor siły hamowania

Nie, on nie wyczuwa obciążenia samochodu, to mechaniczny system którym możesz rozłożyć siłę hamowania pomiędzy przód tył,prawa lewa itd.

mechu102 
Forumowicz

Wysłany: 14-10-2008, 18:30   

tak wlasnie tez sobie myslalem. nie znam budowy tego urzadzenia ale podejrzewam ze on ma w srodku jakas dlawice tylko ktora redukuje cisnienie hamowania na tylna os i to ejst wszystko w tym regulatorze hamowania.

shortybmx
[Usunięty]

Wysłany: 17-12-2008, 14:51   

Nie będę powielał tematu i piszę tu
mam problem prawdopodobnie z tym korektorem

robiłem remont hamulców z tyłu:
przetoczenie tarcz, wymiana klocków, odpowietrzenie, przesmarowanie całych zacisków, rozruszanie tłoczków.

i niestety siła hamowania badana na stacji diagnostycznej... jest taka jak była
nie pamiętam dokładnie jaka wyszła cyferka ale mniej więcej dwa razy słabiej niż przód

jak ten korektor regulować??

pliz o opis

mechu102 
Forumowicz

Wysłany: 19-12-2008, 09:58   

ja tez mam taka slaba sile hamowania
sila hamowania na recznym jest prawie taka po wymianie tarcz, klockow i regeneracji zaciskow jak z przodu co mnei zdziwilo troche a sila hamowania hamulcem noznym jest dosyc slaba. probowalem hamowac na stacji z zaladowanym samochodem tzn 5 osob w srodku i sila taka sama sie okazala.
diagnosta pwiedzial mi ze jak rowno z tylu hamuje to napewno jest dobrze i ze inne samochody tez maja slaba sile hamowania z tylu seryjnie. podal mi TICO co mnie lekko zaszokowalo. Ale mial porownanie hahaha
a propo tak jak pisalem wczesniej w temacie ten regulator poprostu chyba dziala jak dlawica i zapewne ma jaka dysze wstawiona na tylna os i przez to cisnienei na tylna os jest zredukowane do jakiegos stopnia.moze wystarczy to urzadznko rozebrac i zobaczycz czy nei jest to zapchane a moze by tak cos rozwiercic tam w srodku minimalnei zeby bylo wieksze cisnienei.
sproboj rozebrac to i napisz co tam w srodku sie znajduje.
pozdrawiam

[ Dodano: 19-12-2008, 11:02 ]
aha zapomnialem dodac ze sila hamowania z tylu zawsze jest mniejsza niz z przodu juz konstrukcyjnie, jakbys mial wieksza sile z tylu to bys sie na drodze zachowal jakbys hamowal na recznym a wtedy o wypadek nie trudno. wiec uwazaj jak bedziesz cos w tym regulatorze przerabial.lepiej nie kombinowac w rozwiercanie tylko moze przedmuchac i przeczyscic to ustrojstwo.

kartomaniak gti 
Forumowicz
stary kartingowiec

Auto: CA5A ,Corsa B, Star 28 :)
Wysłany: 26-03-2009, 13:11   

ktoś w końcu rozebrał ten korektor?

miki4x4 
Mitsumaniak
Miki

Auto: to co w podpisie
Wysłany: 28-03-2009, 14:57   

mechu102 napisał/a:
aha zapomnialem dodac ze sila hamowania z tylu zawsze jest mniejsza niz z przodu juz konstrukcyjnie, jakbys mial wieksza sile z tylu to bys sie na drodze zachowal jakbys hamowal na recznym

no nie do końca - rozpędź się na rowerze który ma jednakowe hamulce przód i tył. Ciężar przy hamowaniu idzie na przednie koło, które automatycznie ma większą przyczepność. Jak z kolei puścisz się tyłem z górki, i zahamujesz hamulcem tylnym, to on będzie skuteczniejszy. Ot cała filozofia :)
Ostatnio zmieniony przez miki4x4 28-03-2009, 18:02, w całości zmieniany 1 raz  

kartomaniak gti 
Forumowicz
stary kartingowiec

Wysłany: 28-03-2009, 15:32   

a jak pojedziesz z górki przodem i zahamujesz przednim ? to samo przecież

miki4x4 
Mitsumaniak
Miki

Wysłany: 28-03-2009, 18:02   

kartomaniak gti napisał/a:

przeczytaj jeszcze raz mojego posta...

mechu102 
Forumowicz

Wysłany: 28-03-2009, 18:20   

ja tam zdania nie zmienie.prawa fizyki sie nie oszuka a jak wiadomo z przodu sa wieksze tloczki w zaciskach niz z tylu a co za tym idzie- sila nacisku tloczka na klocek= cisnienie dzialajace na tlok * pole powierzchni tloka.
wniosek taki ze sila jest tym wieksza im wieksze jest pole pwierzchni w tym przypadku.

kartomaniak gti 
Forumowicz
stary kartingowiec

Wysłany: 29-03-2009, 00:42   

miki4x4 napisał/a:

filozof z ciebie

[ Dodano: 29-03-2009, 00:56 ]
a tak na marginesie jak można porównywać rower do samochodu ?? gdzie sprawy techniczne maja sie zupełnie inaczej

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 29-03-2009, 01:10   

miki4x4 napisał/a:

filozof z ciebie

[ Dodano: 29-03-2009, 00:56 ]
a tak na marginesie jak można porównywać rower do samochodu ?? gdzie sprawy techniczne maja sie zupełnie inaczej

fizyka to fizyka.

ok, inaczej:
- dlaczego więc jeśli samochód ma tarcze, to ma je z przodu a z tyłu bębny a nie na odwrót?

Analogicznie 100% rowerów, które mają jeden hamulec tarczowy, maja go z przodu a nie z tyłu. nie wiem jak jest w przypadku samochodu, ale dla roweru, rozkład siły hamowania wynosi 70% dla przedniego hamulca i tylko 30% dla tylniego.

miki4x4 
Mitsumaniak
Miki

Wysłany: 29-03-2009, 09:59   

Ok wyjaśnie Ci to na przykładzie samochodu, skoro nie rozumiesz. Puść samochód na luzie z górki, rozpędź do np 30 km/h, i zaciągnij mocno ręczny. Zrób to samo jadąc tyłem...Zmierz drogę hamowania. I tylko o to mi chodziło. Mam nadzieję że teraz zrozumiałeś 8)

karolgt napisał/a:
ale dla roweru, rozkład siły hamowania wynosi 70% dla przedniego hamulca i tylko 30% dla tylniego.

Zgadza się. Te wartości sa podobne w samochodzie i wynika to z praw fizyki.

Odpowiedz do tematu