Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Tuning/Modyfikacja Silnika
Autor Wiadomość
Robert-SMOK 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero IV, 3.2 DID
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 16-12-2008, 11:57   [3.2 DID] Tuning/Modyfikacja Silnika

Mama zapytanie?? Czy ktoś zwiększał moc w swoim Pajero 3.2 DID automat, 170KM- i gdzie to zrobił i jak to się sprawuje i jakie są tego koszty.
Interesuje mnie bardziej ingerencja w elektronike niż Chip zewnętrzny np. VTG. Proszę o opinie i wypowiedź. Z góry dziękuje i Pozdrawiam. Robert-SMOK
Ostatnio zmieniony przez Gene 28-05-2009, 14:22, w całości zmieniany 1 raz  

slawomirlos 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV 3.2 aut. 170 km
Wysłany: 21-12-2008, 11:27   

Witam. Jestem z Bydgoszczy. Przy ostatniej wizycie w salonie mitsubishi uzyskałem info iż w przy salonowym serwisie Bosha mogą założyć chipa zwiększajacego moc do 200 km a moment do 430. Twierdzą iż nie tracę gwarancji, a wszystkie części nie będą bardziej narazone na zużycie aniżeli normalnie. Z drugiej strony wiem że najnowsza wwrsja silnikowa właśnie o mocy 200km ma wzmocnione niektóre częsci silnika fabrycznie.
tak czy owak będe montował chipa. Tylko zastanawiam się jakiego ?
Czy ktoś może dopomóc w wyborze marki chipa oraz miejscu montażu? Interesuje mnie północno zachodnia część Polski.

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 21-12-2008, 12:37   

Jeśli i tak założysz chipa to załóż przy servisie bez utraty gwarancji

Witam na forum

eys28 
Forumowicz

Auto: pajero III 3.2DI-D
Wysłany: 21-12-2008, 18:10   

polecam świątek tuning z bydgoszczy.od lat zajmują się tuningem mechanicznym i elektronicznym :wink:

Guciek 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV
Wysłany: 14-03-2009, 15:18   

kolego Robert-SMOK i jak potoczyły się dalej sprawy w kwestii tuningu Pajero? Założyłeś może BOX-a czy zrobiłeś program?

Sam myślę nad podniesieniem "trochę" mocy w Pajero i zacząłem się teraz rozglądać nad sposobem w jaki to uczynić.

eys28 
Forumowicz

Wysłany: 14-03-2009, 15:44   

mi założyli boxa i czuje się różnicę :D
mam ustawiony box na 6 i to mi wystarcza.nie zauważyłem jednak zeby autko jakoś mniej spalało.poza tym dziwię sie tym którzy piszą że pajero dlugi 3,2did pali 10/100km.bo w moim wychodzi między 11 a 15 literków.

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2009, 15:53   

Czy spalanie spadnie po "zczipowaniu" silnika zależy w znaczącym stopniu od kierowcy: czy będzie wykorzystywał polepszenie sprawności silnika, czy nie. Można też wgrać "softa", który nie podniesie mocy, ale sprawi, że spalanie spadnie :wink:

eys28 
Forumowicz

Wysłany: 15-03-2009, 21:54   

bartek2800 napisał/a:
Czy spalanie spadnie po "zczipowaniu" silnika zależy w znaczącym stopniu od kierowcy: czy będzie wykorzystywał polepszenie sprawności silnika, czy nie. Można też wgrać "softa", który nie podniesie mocy, ale sprawi, że spalanie spadnie :wink:

u mnie nie spadła-lubię dynamiczną jazdę :)

Guciek 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV
Wysłany: 16-03-2009, 11:55   

kolego rozumiem że jak założyli Ci box-a to nadal masz gwarancje?
ile koników i niutków przybyło po tej operacji?
a któryś z kolegów robił program w tym silniku a nie zakładał box-a? bo szczerze mówiąc wolał bym programik zrobić niż zakładać box-a.

Co do spalania to nie liczę na to że jakoś mocno spadnie chociaż miło było by gdyby się tak stało. W tej chwili spala mi kolo 11.5 litra lecz dużo jeżdżę na krótkich odcinkach gdzie silnik nie rozgrzał się jeszcze a ja kończę jazde:/

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 16-03-2009, 15:34   

Witam
Ja mam załozonego boxa i odczułem roznice w mocy, przyspieszeniu no i deczko w spalaniu.
ogólnie jestem zadowolony i będe chciał podnieść jeszcze trochę moc, bo wiem jak japończycy ją ograniczyli.

Robert-SMOK 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-06-2009, 11:35   Zwiększenie mocy...

Witam ponownie- no i jednak zdecydowałem sie na założenie tego power box-a, ustawiłem go na poziomie 6- zrobiłem troche testów no i moje zdanie na ten temat jest takie:

1. Różnica w momencie obrotowym silnika bardzo wysoka- skrzynia automat zmienia biegi teraz częściej przy niższych obrotach- duzy odczuwalny przyrost mocy od początku jazdy- łatwiejsze manewry wyprzedzania
2, Spalanie znacznie spadło- Jazda płynna ekonomiczna 90-110 km/h spalanie 8,7 l/100km
, Jazda normalna mieszana 11 litrów
3. Przyjemniejszy komfort jazdy..

Pozdrawiam Wszystkich :)

siwy007 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 did 2001
Wysłany: 03-06-2009, 15:39   

To znaczy, że same PLUSY dodatnie:-) Ile Cię to kosztowało w serwisie?

gandalf
[Usunięty]

Wysłany: 19-06-2009, 21:05   

Czy mógłbym prosić o jakąś sprawdzoną firmę montującą boxa najlepiej w miarę blisko Szczecina. :)

Robert-SMOK 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-06-2009, 17:02   

siwy007 napisał/a:
To znaczy, że same PLUSY dodatnie:-) Ile Cię to kosztowało w serwisie?

Witam- robiłem to poza serwisem- skorzystałem z pomocy firmy v-tech z Krakowa- ale siedziby maja w całej Polsce więc Zapraszam na ich stronę i proszę szukać Power box-a.

Cena w salonie ok 2,500 zł jak nie lepiej- i to samo założone przez osobę która zakłada dla salonu firmowego tylko prywatnie w domu 0k. 1,400 zł brutto (pozasalonem-lista osób zakładających i gdzie mozna kupic na stronie www. v-tech.pl)- naprawdę Polecam...

P.S.Własnie dzisiaj moją "Pojarką" wróciłem z Francji- zrobiłem 3,400km i naprawde w trasie się to przydaje- dynamika i spalanie 10,2l/10okm przy prędkościach grubo przekraczajacych 100 km/h. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Gene 24-06-2009, 17:22, w całości zmieniany 1 raz  

Herkules13
[Usunięty]

Wysłany: 24-06-2009, 19:17   

Robert-SMOK - czy sprawdzałeś na hamowni jak wzrosły parametry ?
I czy twój P4 jest z przed liftingu czy ten po ?

Pytam, bo powoli myśle o zmianie auta i P4 interesuje mnie bardzo

Odpowiedz do tematu