[EAxx] Demontaż kierownicy |
Autor |
Wiadomość |
Marti
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Paź 2007 Posty: 877 Skąd: Brzeg
|
Wysłany: 23-12-2008, 15:44 [EAxx] Demontaż kierownicy
|
|
|
Muszę zdjąć kierownicę celem przestawienia "na wprost" po ustawianiu zbierzności. Po pierwszym ustawieniu miałem skrzywioną w lewo więc pojechałem ponownie i gość mi wyprostował ale teraz za bardzo w prawo. I teraz:
1. Potrzebuję schemat bezbiecznego zdjęcia kiery.
2. Czy trzeba rozpinać poduszkę?
3. Czy po ewentualnym rozpięciu jaśka nie złapię błędu?
4. jakieś uwagi praktyczne..... |
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 08-11-2009, 19:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 23-12-2008, 16:15
|
|
|
Marti napisał/a: | Po pierwszym ustawieniu miałem skrzywioną w lewo więc pojechałem ponownie i gość mi wyprostował ale teraz za bardzo w prawo. |
Jeśli mechanik mówi ci że zbiezność jest ok, a z kierownicą tak musi być,
to zmień mechanika bo ten nie umie ustawiać geometrii
Prawdopodobnie wpadłeś w dziurę i ster ci się lekko przestawił, można to
skorygować, ale trzeba umieć, a nie szukać paranormalnych przyczyn. |
EA5W

|
|
|
|
 |
Marti
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-12-2008, 16:46
|
|
|
Widzisz na diagnostyce ustawia kierownicę na prost, po wyjechaniu na droge mam skos. Po miesiącu sprawdziłem u niego po raz wtóry i wszystko jest ok za to ster jest skrzywiony jak był tylko nie w tą stronę (miał sorygować). |
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 23-12-2008, 17:13
|
|
|
Marti a nie możesz spróbować ustawić zbieżności gdzie indziej , zanim: Marti napisał/a: | 1. Potrzebuję schemat bezbiecznego zdjęcia kiery.
3. Czy po ewentualnym rozpięciu jaśka nie złapię błędu? |
w/g mnie to sporo kłopotu , i nerwów. |
EA5W

|
|
|
|
 |
Forest [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2008, 17:24
|
|
|
Marti napisał/a: | 1. Potrzebuję schemat bezbiecznego zdjęcia kiery.
3. Czy po ewentualnym rozpięciu jaśka nie złapię błędu?
4. jakieś uwagi praktyczne..... |
Ad 1: bezpiecznie.....hmmmm.....generalnie to zaczynasz niestety od punktu 2 czyli rozpinania poduszki, aby to uczynić to najpierw odepnij kleme " - " od akumulatora, po upływie ok 15 min (rozładowanie kondensatora poduszek) mozesz przystąpić do demontarzu. Odkręcasz 2 śruby które są w kierownicy od strony zegarów (od spodu). Po odkręceniu powinna lekko zejść z koła kierownicy. Więcej kłopotów przyprawia sama wtyczka poduszki (ta schodzi dość ciężko). Lekkie podważanie śrubokrętem z każdej strony i powinno się wysunąć. Później to już tylko śruba centralna, i koło kierownicy zejdzie. (nic wiecej nie musisz odkręcać).
AD 2: Niestety musisz, ale najpierw rozłącz Aku.
Ad3: po rozłączeniu aku komputer nawet nie zauważy że miał wypiętą poduchę......Pod żadnym pozorem nie wolno podłączać Aku przy rozłączonej poduszce.....Jak poskładasz, to dopiero podłączasz aku. Błędu na 100% nie będzie.
Ad 4: Cóż mogę poradzić. Cierpliwości z wtyczką do poduszki.....bo ona jest największym problemem. Moje pierwsze rozłączanie to ręce mi latały jak żyd po pustym sklepie......Ale jest ok..... |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2008, 17:57
|
|
|
Nie zawsze "krzywa" kierownica podczas jazdy oznacza złą zbieżność.
Na przodzie miałem Pirelli i niestety musiałem wymienić bo mimo poprawnej zbieżności auto lekko zjeżdżało do prawej i kierownica prosta nie była. Kupiłem komplet Goodyear UG 7 i jak ręką odjął.
Pozdrawiam
Kamyk |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
Psikus
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Pomógł: 14 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 981 Skąd: sosnowiec
|
Wysłany: 23-12-2008, 20:01
|
|
|
Marti, a czy ten mechanik sprawdzał zbiezność tylnych kół? |
|
|
|
 |
Marti
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-12-2008, 20:36
|
|
|
Ustawianie kół przednich było przeprowadzone względem kół tylnych.
Co do luzów to raczej wszystkie wyeliminowałem (3 wahacze, 2 drążki, 2 końcówki - większość 555 - wymienione z 3 tyg. temu)
Koła i opony są OK. Nie miałem z nimi nigdy problemu.
Zbierzność (geometria) od poprzedniego pomiaru nie ulagła zmianie - tylko ta kierownica jest niewiele zkrzywiona ale jak denerwuje... |
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2008, 22:01
|
|
|
sluchajcie, zbierznosc ma byc ustawiona czylo 0 na prostej kierownicy, nie ma czegos takiego jak dobrze ustawiona zbierznosc i skreca i koniec dyskusji. do poprawki.
w serwisowej jest wymiar na ori drazek jak to nie pomaga DOPIERO mozna manipulowac z mocowaniem kiera-magiel ale nie z kierownica
dziwne ze diagnosta tego nie wie, a pozniej wyleci koncowka z drazka heh |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 23-12-2008, 22:35
|
|
|
Marti napisał/a: | Ustawianie kół przednich było przeprowadzone względem kół tylnych.
......
Zbierzność (geometria) ..... |
albo nam cos zle tlumaczysz, albo byles u niezlego magika. zbieznosci kol jednej osi nie ustawia sie na podstawie drugiej osi.
...i jeszcze jedno ... ustawienie zbieznosci to nie to samo co ustawienie calej geometri auta. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
Marti
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-12-2008, 22:52
|
|
|
Inaczej .... pacjent (zwany magikiem) zakłada chorągiewki na tylne koła i urządzenia na przednie koła. Ustawia zbierzność wg ksiązki czyli na 0 (+1.8) jak dobrze pamiętam. Efekt jest taki że mam ustawioną zbierzność i lekko przekręconą w prawo kierę i tyle. Jestem nauczycielem, elektrykiem (+ masa papierów) ale nie diagnostą więc moje opisy mogą być obarczone błędem. Po świętach podjadę do kogoś innego i mam nadzieję że kolejne 50 zł nie pujdzie w powietrze.... Pozdro |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
|
|
|
 |
GRZEGORZ K
Forumowicz MITSUB
Auto: MITSUBISHI GALANT 97 EA5
|
Wysłany: 23-12-2008, 23:02
|
|
|
JA MIAŁEM PROBLEM ZE ZDJĘCIEM KOŁA KIEROWNICY,TAK MOCNO SIEDZIAŁO,ŻE RĘCZNIE NE DAŁO SIĘ GO ZDJĄĆ!GDYBYŚ TAK MIAŁ UŻYJ ŚCIĄGACZA DO ŁOŻYSK-U MNIE ZADZIAŁAŁO!!ZAZNACZ TEŻ SOBIE NIM ZDEJMIESZ,TO PIERWOTNE POŁOŻENIE I NIE SZALEJ Z PRZESTAWIANIEM,BO WYSTARCZY JEDEN ZĄBEK NA WIELOKLINIE I RÓŻNICA JEST WIELKA!POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
Marti
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-12-2008, 23:06
|
|
|
akbi napisał/a: | Marti zrob pelna geometrie, - niestety to kosztuje min 2 razy tyle |
przy tym ile ostanio wydaję na moje auto cena geometrii to raczej pryszcz..... i tak będę musaił zrobić. |
|
 |
|