Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Skrzynia biegów
Autor Wiadomość
miasiak 
Nowy Forumowicz

Auto: mitshubishi carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-12-2008, 22:44   [Cari 1.8 GDI] Skrzynia biegów

Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem Carismy 1.8GDI 98' i dręczy mnie jedna sprawa. Mianowicie gdy auto jest zimne to zgrzyta mi skrzynia przy wkładaniu 2!!!
Czy to cos poważnego?

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 25-12-2008, 22:50   

Użyj szukajki, temat wałkowany milion razy. Tutaj powinno coś być: Klik!

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

miasiak 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-12-2008, 22:52   

dzieki.
juz sprawdzam

damiano
[Usunięty]

Wysłany: 27-12-2008, 01:19   Re: Skrzynia biegów

miasiak napisał/a:
Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem Carismy 1.8GDI 98' i dręczy mnie jedna sprawa. Mianowicie gdy auto jest zimne to zgrzyta mi skrzynia przy wkładaniu 2!!!
Czy to cos poważnego?

u mnie też czasami zazgrzyta, ale już bardzo rzadko. Jakiś czas temu wymieniłem olej na rzadszy: Elf Tranself TRX 75W80. Skrzynia lepiej pracuje, choć gdybym na zimnym silniku szybko wrzucił dwójkę to potrafi zgrzytnąć. Po rozgrzaniu silnika objaw ten nie występuje.
Poczytaj także te tematy: KLIK i KLIK.

miasiak 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-12-2008, 11:27   

We wtorek jade na wymiane filtrów oleju i przegląd klimy więc przy okazji wymienie olej w skrzyni na 75W80 i dam znac za kilka dni jak to wyszło!!

XL 
Mitsumaniak
Rycerz Dżidiaj

Auto: Carisma 1,8 GDI EXE /98'/
Wysłany: 27-12-2008, 21:22   

miasiak- witaj w gronie zgrzytających. Po wymianie oleju powinno być lepiej, ale cudów się nie spodziewaj. W moim przypadku pomogło, ale czasem jak zapomnę i na zimno zmienię bieg z jedynki na dwójkę zbyt szybko, to zgrzytnie. Przy okazji ustaw sprzęgło tak, aby brało wyżej, a zanim ruszysz zimnym autem kilkakrotnie zmień bieg (1 - 2) na postoju. Ciekawe, że najczęściej zgrzyta w roczniku 98 - widocznie montowali jakieś kiepskie synchronizatory 2 biegu (Chińskie?).

Pozdrawiam, XL

crimi 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8GDI Sedan
Wysłany: 27-12-2008, 23:46   

Ciekawe rzczy piszecie. Tez mam '98 i tez mi zgrzyta z 1 na 2, ale niezawsze. Znow z 2 na 3, w 80% przypadkow. Widocznie ten typ tak ma z '98r. :P :scratch:

miasiak 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-01-2009, 20:05   

Witam.
Wymieniłem olej w skrzyni ale mechanik wlał 75w90 i niestety 2 nadal zgrzyta!!!

damiano
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2009, 00:20   

miasiak napisał/a:
Witam.
Wymieniłem olej w skrzyni ale mechanik wlał 75w90 i niestety 2 nadal zgrzyta!!!

no mi na takim oleju częściej zgrzytała niż obecnie na 75W80. Gdy jeździłem na 75W90 to na zimnym silniku nauczyłem się wrzucać dwójkę powoli tzn. między jedynką a wrzuceniem dwójki robiłem sekundową przerwę. Nie wrzucałem dwójki szybko, a tym bardziej gwałtownie, dopóki silnik się nie zagrzał - inaczej zgrzyt murowany. Spróbuj tak jeździć, a zgrzytać nie będzie :wink: Na początku mnie wkurzało wrzucanie dwójki z tą "przerwą", ale po jakimś czasie weszło mi to w nawyk i nie zauważałem nawet tego :) Nawet do dziś wrzucam dwójkę wolniej :P
Przy następnej wymianie oleju w skrzyni wymień na 75W80 - powinno rzadziej zgrzytać, no przynajmniej u mnie w Cari teraz tak jest :lol:

miasiak 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-01-2009, 16:14   

i tak właśnie bede jeździł :lol:

Indiana 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 97r
Wysłany: 03-01-2009, 16:24   

Hmm, u mnie problem ten wystąpił już kilka razy, za każdym razem odstawiam auto do swojego mechanika, ten ustawia jakąś blaszkę prowadzącą, trwa to 10 min, płacę 20 zł i biegi po tym wchodzą tak lekko że wydaje się iż chuchnięcie wystarczy do zmiany. Nigdy nie wymieniałem tulejek ani nic innego, tylko to ustawianie. Auto z 97 r, 1.8 16V, 520 kkm

damiano
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2009, 00:41   

Indiana napisał/a:
Hmm, u mnie problem ten wystąpił już kilka razy, za każdym razem odstawiam auto do swojego mechanika, ten ustawia jakąś blaszkę prowadzącą, trwa to 10 min, płacę 20 zł i biegi po tym wchodzą tak lekko że wydaje się iż chuchnięcie wystarczy do zmiany. Nigdy nie wymieniałem tulejek ani nic innego, tylko to ustawianie. Auto z 97 r, 1.8 16V, 520 kkm

Indiana, w 1.8 GDI nie ma tulejek, są tzw. cięgna. U Ciebie jest inna skrzynia... :wink:

Odpowiedz do tematu