Panele głośnikowe |
Autor |
Wiadomość |
Ginger1021
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lip 2008 Posty: 186 Skąd: Olsztyn/Łajsy
|
Wysłany: 22-12-2008, 21:19 Panele głośnikowe
|
|
|
Witam czy ktoś wie gdzie można kupić panele głośnikowe na drzwi przednie, nigdzie nie mogę spotkać takich a znalazłem na forum że ktoś takie sam zrobił ale dystanse mocował do boczku. Chodzi mi o coś takiego jak na tym filmiku:
http://pl.youtube.com/watch?v=qGH9qzMM3Es |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 22-12-2008, 22:54
|
|
|
czegoś takiego nigdzie nie dostaniesz, każdy kto coś takiego ma to rzeźbił samoróbki. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

|
Wysłany: 26-12-2008, 11:37
|
|
|
Szkoda, ale dystanse wystają tylko jakiś centymetr a równo wyciąłem otwory to tak tragicznie nie wygląda. Będę się tym bawił dalej bo naprawdę nie ma nigdzie nic takiego, a moje zdolności manualne pozwalają chyba na zrobienie czegoś takiego. |
|
 |
Czaki [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2008, 10:25
|
|
|
W obi kupujesz płyte mdf 25x50 spokojnie na dwa dystanse starczy i grosze zapłacisz. Wiertarka, wycinarka, pare piwek i można rzeźbić. Najpierw dobrze zrobić sobie kartonowy szablon, odrysować gdzie mają być dziury, na śruby, głośnik i kształt dystansu bo raczek okrągły nie wyjdzie. Drugi szablon to do tapicerki zrobić żeby mniej więcej w tym samym miejscu głośnik był.
Ale tez trochę błędów popełniłem, kupiłem mdf niby 12mm a w praktyce wyszedł 15mm i tapicerka na dole nie do końca mi się zatrzasnęła, ale nie widać tego i przez to musiałem głośnik przykręcić przez tapicerkę do dystansu.
Warto od razu dać maty wygłuszające w drzwi.
Co do filmiku to kiepskie rozwiązanie bo głośnik trzyma się na tapicerce(chyba) i będzie to chodzić strasznie.
Parę fotek z montażu ode mnie:
Szkoda że nie zrobiłem fotki samego dystansu |
|
|
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

|
Wysłany: 29-12-2008, 15:02
|
|
|
Mam pytanie Czaki ile metrów poszło ci na jedne drzwi maty wygłuszającej i gdzie kupiłeś, bo ja się zastanawiam kupić na allegro jakąś matę bitumiczną za 4,50 zł 25x50cm. Drogo tanio, co o tym myślisz i nie wiem dokładnie ile mi pójdzie na wszystko. A jeszcze jedno w środku w drzwiach całość okleiłeś czy tylko tam gdzie głośnik ma być?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Czaki [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2008, 20:26
|
|
|
Tez kupiłem na allegro za 4,50 25x50. Kupilem 24sztuki tylko ze wykleiłem cały środek drzwi, wierzch drzwi, i tapicerkę zostały mi chyba trzy sztuki, które pewnie wykorzystam na tylnie głośniki. Maty dobrze się przycina, dobrze się dopasowywują tylko pękają na nierównościach jak na zdjęciach, ale to nie przeszkadza raczej. Jak chcesz zaoszczędzić to przynajmnie 8 mat na środek drzwi, kolejne osiem na wierzch, tapicerka to już raczej zbędna.
Efekt: Fajny głęboki bass jest, tylko coś mi czasami wpada w rezonans i drży, nie wiem czy mi sie mata odkleiła czy może wina drzwi, ale na pewno było by gorzej bez mat.
Trochę zabawy jest żeby kable doprowadzić. Całość, czyli zrobienie dystansy, przygotowanie drzwi(zerwanie foli, odtłuszczenie) wygłuszenie, podłaczenie kabli i głośnika, zajeło mi dwa dni |
|
|
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

|
Wysłany: 29-12-2008, 20:39
|
|
|
Dzięki Czaki, też mam problem z tymi kabelkami. Ja jeszcze muszę te tweetery umieścić i też chyba w drzwiach (zestaw odseparowany). A jaki masz sprzęt grający, ja kupiłem radyjko pioneer DEH-4000UB i głośniki HERTZ DSK165 i tak jak sprawdzałem bez montażu jak grają to tak nie bardzo. |
|
|
|
 |
1grzecho
Mitsumaniak
Auto: carisma 1.9td 99r EXE
|
Wysłany: 29-12-2008, 21:24
|
|
|
Ginger1021 napisał/a: | Ja jeszcze muszę te tweetery umieścić i też chyba w drzwiach |
odradzam tweeterów w drzwiach! albo podszybie albo słupki. |
|
|
|
 |
Czaki [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2008, 10:45
|
|
|
Ja tam nic spycjalnego nie mam alpine CDE-9845RB 4x45W i głosniki kenwood KFC-1690ie. Głośniki zawsze kiepsko grają ja są "niezabudowane", a do hertza przydał by się wzmacniacz bo bez to nie wykorzystasz ich potencjału. |
|
|
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

|
Wysłany: 30-12-2008, 14:47
|
|
|
Czaki napisał/a: | a do hertza przydał by się wzmacniacz |
Na razie nie mam już funduszy ale z czasem może będzie jakiś sub.
1grzecho napisał/a: | odradzam tweeterów w drzwiach! albo podszybie albo słupki. |
Dlaczego 1grzecho, miałeś montowane w cari, bo ojciec ma tak zamontowane w roverze 75 fabrycznie i nie byle co, nawet ładnie gra. Ma zamontowane w miejscu mechanicznej regulacji lusterek- jak by to było w cari. |
|
 |
jacekm1966
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1,6 1997
|
Wysłany: 01-01-2009, 21:26
|
|
|
Witam, ja na gwiazdkę sprawiłem sobie Pioneer DEH-P6000UB i a głośnikach które są teraz w aucie jest kiepsko ale jak się ociepli to też przetrenuje te maty w ddrzwiach |
|
|
|
 |
1grzecho
Mitsumaniak
Auto: carisma 1.9td 99r EXE
|
Wysłany: 01-01-2009, 23:17
|
|
|
Cytat: | Dlaczego 1grzecho, miałeś montowane w cari, bo ojciec ma tak zamontowane w roverze 75 fabrycznie i nie byle co |
dlatego odradzam montażu tweeterów w drzwiach a polecam ich montaż w słupki albo podszybie żeby nie zepsuć "panoramy dżwięku". głosniki odseparowane ładniej zagraja w miejscach o których pisze a nie w drzwiach! tyle! |
|
|
|
 |
|