Zamknięty przez: Chooper 28-12-2008, 12:48 |
[Cari 1.6] Kontrolka samochod w poślizgu - co to? |
Autor |
Wiadomość |
repet
Forumowicz
Auto: carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-12-2008, 17:15 [Cari 1.6] Kontrolka samochod w poślizgu - co to?
|
|
|
Witam
Jestem od niedawna posiadaczem Cari i dopiero ją poznaje i zastanawia mnie jedna kontrolna otóż gdy gwałtownie skręcę kierownica albo teraz na śniegu wpadnę w większy poślizg to świeci mi się żółta kontrolka przedstawiająca pojazd tak jak by w poślizgu.. i po chwili gaśnie.Czy był w tych modelach jakiś system anty-poślizgowy czy tak sobie poprostu świeci??
Druga sprawa: bak mam 60litrów (jeździłem na rezerwie zatankowałem full i było 52 litry więc sądzę że jest 60l) i nie orientuje się ktoś może od ilu litrów zaczyna się świecić kontrolka rezerwy ? chciał bym obliczyć ile mi dokładnie pali samochów.
Pozdr |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-12-2008, 17:39
|
|
|
To zrób inaczej odnośnie paliwa. Zatankuj do pełna, przejedź na przykład 100 km i zatankuj znów do pełna pod jednym dystrybutorem. co do rezerwy, to u mnie chyba się jeszcze nie świeciła. Nie mam pojęcia od kiedy łapie. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
Cichanos [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2008, 17:40
|
|
|
Carismy sprzed liftingu bak mają 60 l (tego jestem pewien). Niestety nie pomogę Ci z pierwszym pytaniem ponieważ nie znam na nie odpowiedzi. Ale sądzę że może to być kontrola trakcji Przynajmniej tak jest w moim Lexusie IS200. Jest przycisk z napisem TC i diodą kontrolną wł/wył. Gdy temperatura otoczenia spada poniżej + 6 stopni kontrola sama się aktywuję. Rezerwa w większości aut przygotowywanych na rynek europejski jest skalowana na ok 7% objętości baku. tak aby na rezerwie można było pokonać ok 70km bez zapowietrzenia wtrysków. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 25-12-2008, 17:55
|
|
|
masz pewnie uklad tcl - stabilizujacy tor jazdy i tyle - kontrolka sie zapala wtedy kiedy on musi zadzialac |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Cichanos [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2008, 20:34
|
|
|
W którym miejscu kontrola trakcji (a dokładnie przycisk), znajduje się w Carismie ? |
|
|
|
 |
repet
Forumowicz
Auto: carisma
|
Wysłany: 25-12-2008, 23:18
|
|
|
Witam
Dzieki za odp
No właśnie co do przycisku to ja nigdzie owego nie widzę |
|
|
|
 |
mareqm
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI ,2003 AT
Pomógł: 9 razy Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 94 Skąd: okolice W-wy
|
Wysłany: 26-12-2008, 08:54
|
|
|
Bo takiego przycisku po prostu nie ma.Układ ograniczenia poślizgu ( TCL) działa automatycznie przy prędkościach do 40 km/h.Zapobiega tylko buksowaniu przednich kół, głównie przy ruszaniu,ewentualnie skręcie.Nie jest połączony z układem hamulcowym tak jak klasyczna kontrola trakcji.
U mnie zbiornik paliwa ma ponad 60 litrów.Jak tankuje zaraz po zapaleniu kontrolki to wchodzi około 60 l.Czyli prawdopodobnie 60 l + rezerwa.
Pozdrawiam. |
|
 |
Budrys
Forumowicz

Auto: Astra H
|
Wysłany: 27-12-2008, 10:55
|
|
|
A u mnie rezerewa pali się od połowy baku po czym zgaśnie, albo zapali się w jednej czwartej i puki nie wyłącze samochodu to się swieci. Czyli świeci jak chce, miał ktoś z Was podobny problem ? |
|
|
|
 |
Czaki [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2008, 10:59
|
|
|
Mi rezerwa zaczyna "pomrygiwać" przy około 8l, przy 6-7l pali sie już na stałe. |
|
|
|
 |
Cichanos [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2008, 13:54
|
|
|
Mareqm masz odpowietrzony zbiornik lub powinieneś zmienić stację. W każdym katalogu dotyczącym Carism z różnych wersji silnikowych i roczników zbiornik ma 60l(ewenementem jest taki wymysł jak Carisma GT Evolution która posiadała 50l zbiornik). Sweczo czasu przywoziłem graty z RFN - u do Polski do aut rzadko występujących na polskim rynku (wtedy Carisma stała jeszcze w salonach a inżynierowie zastanawiali się nad wprowadzeniem do gamy silników GDI) i sprowadzałem właśnie zbiornik paliwa do Carismy po wypadku (dachowanie). Pamiętam iż właściciel tego rozbitego autka chciał zamontować zbiornik od Galanta - 64l i go troszkę przerobić na lewą mańkę ale poprsoru fizycznie nie chciał wejść(pominąłem troszeczkę inny kształt). Próbował ten z Hyundaiem o ile pamiętam Grandturem czy jakoś tak który mógł pomieścić 65l i kształtem był taki sam jak w Carismie ale poprostu nie wszedł we wnękę i pasy trzymające zbiornik. |
|
|
|
 |
mareqm
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI ,2003 AT
Pomógł: 9 razy Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 94 Skąd: okolice W-wy
|
Wysłany: 28-12-2008, 08:11
|
|
|
"Mareqm masz odpowietrzony zbiornik ".
Nie rozumiem co chciałeś przez to powiedzieć.Po odkręcaniu korka słychać syk powietrza ale nie sądzę aby obecność czy nieobecność powietrza miała aż taki wpływ na pojemność zbiornika.
Tankuję zwykle w Auchan w Piasecznie ale zdarza mi się również w innych stacjach.Zawsze "do pełna".Średnie zużycie "z kilometrów" zgadza się z tym co pokazuje komputer (różnica wynosi max. 0,1 l czyli wynika z zaokrągleń).Zwykle wchodzi około 60 l a rezerwa jeszcze nie świeci się.Kilka razy zdarzyło mi się zatankować grubo po zapaleniu kontrolki i rekordowe tankowanie to było coś ponad 64 l.
Może mam inny zbiornik ? |
|
 |
Czaki [Usunięty]
|
Wysłany: 28-12-2008, 11:38
|
|
|
mareqm napisał/a: |
Tankuję zwykle w Auchan w Piasecznie |
Lipne paliwo tam mają, już lepiej na Lukoil jeżdzić. |
|
|
|
 |
carisek
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi Carisma 1.8 GDI 97
|
Wysłany: 28-12-2008, 12:23
|
|
|
W cari GDi 1.8 jest coś takiego jak kontrolka paliwa?? ja mam wskaznik i nic mi tam nigdy nie świeciło bo jak spada w okolice zera to tankuje. to jak to jest, spadnie do zera i dopiera zaczyna sie świecic ta kontrolka? |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 28-12-2008, 12:48