[Cari 1.9DI-D] tarcze tynie i mocowanie do piasty ?? |
Autor |
Wiadomość |
fiedzia [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2008, 20:33 [Cari 1.9DI-D] tarcze tynie i mocowanie do piasty ??
|
|
|
Witam
Dzisiaj zmieniałem sobie tarcze z tylu i trochę zgłupiałem bo tarcza przy prawym kole nie byla niczym przykręcona do piasty natomiast tarcza lewa była złapana jedną śrubką a druga chyba się ścięła.
Czy w tym lewym kole po prostu ktoś coś majstrował czy tak powinno być. Z tego co się w sklepie pytałem to niby te tarcze się same centrują czy jakoś tak.
Mógłby ktoś wyjaśnić jak to jest z tym tarczami ?? |
|
|
|
 |
chmielu115
Forumowicz
Auto: vw. passat b5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Posty: 104 Skąd: DZG (ZGORZELEC)
|
Wysłany: 29-12-2008, 20:37
|
|
|
Witam nie martw się to tak ma byc tarcze dociska koło,u mnie też tak było i jest. |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2008, 14:20
|
|
|
ta srubka trzyma tarcze na piascie po to aby przy sciaganiu lub zakladaniu kola tarcza ci nie odleciala od piasty ale jezeli tej srubki nie masz to nie jest zadna tragedia po przykreceniu kola tracza bedzie na swoim miejscu |
|
|
|
 |
fiedzia [Usunięty]
|
Wysłany: 31-12-2008, 00:29
|
|
|
Oki
Wszystkie moje roztargnienia zostały rozwiane |
|
|
|
 |
kubas
Mitsumaniak kubas
Auto: Lancer 2.0 DI-D '09r. INTENSE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lis 2007 Posty: 226 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-01-2009, 16:38
|
|
|
fiedzia na jakie tarcze sobie zmieniles?? Ja sobie dziś kupilem tarcze i klocki na tył i zastanawiam sie czy samemu sie za to zabrać czy mechanikowi zostawić tą robótke. Mialeś jakieś problemy przy wymianie?? Czy ciężko jest ściągnąć zacisk hamulcowy i trudne jest zakładanie klocka w zacisk?? Masz jakieś wskazówki co do wymiany tylnych tarcz i klocków? Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mariusz_skc
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16v 98r
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 54 Skąd: Skierniewice
|
Wysłany: 05-01-2009, 20:00
|
|
|
kubas, bierz się śmiało sam do roboty na pewno nic nie zepsujesz mi się z tym schodziło ok 10 minut z jedną stroną. |
|
 |
kubas
Mitsumaniak kubas
|
Wysłany: 05-01-2009, 22:52
|
|
|
Obawiam się tego że rozbiore, a złożyć nie będę umial |
|
|
|
 |
fiedzia [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2009, 12:08
|
|
|
Ogolnie ja robilem to pierwszy raz i wedlug mnie jest to proste. Fakt mialem mala pomoc ale ogolnie zeby tarcze siagnac wystarczy odkrecic kolo i pozniej odkrecic 4 sruby i zacisk jest wolny
Ja polecam wyniemic odrazu rozniaste gumki ktore sa np. przy cilinderku bo jak sa uskodzone to przeszkaadzaja w poprawnym dzialaniu calego hamulca
A podsumowujac to naprawde szkoda do mechanika oddawac bo jest to prosta robotka. |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2009, 15:16
|
|
|
to nie jest takie proste ciezko jest zalozyc klocki poniewaz trzeba wcisnac tloczek mocno do srodka inaczej nie zalozysz pozniej zacisku z klockami na tarcze |
|
|
|
 |
kubas
Mitsumaniak kubas
|
Wysłany: 06-01-2009, 18:21
|
|
|
fiedzia a gumki przy cylinderkach kupiles jako zestaw naprawczy lub montażowy bo tak to sie chyba nazywa czy da się je kupić osobno?? Kiedyś kupowałem znajomemu taki zestaw, ale do innego auta i tam oprócz gumek były tłoczki. |
|
|
|
 |
fiedzia [Usunięty]
|
Wysłany: 07-01-2009, 20:26
|
|
|
spooner tloczka sie nie wciska tylko wkreca kluczem z dwoma zabkami
kubas tak kupilem to jako zestaw naprawczy zacisku chyba bylo tam kilka tych gumek nie wszystkie wykorzystalem albo nie doszedlem do tych elementów albo co |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2009, 17:40
|
|
|
nie wciska sie moja pomylka, zle to ujalem nalezy go wkrecic |
|
|
|
 |
fiedzia [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2009, 18:00
|
|
|
powiem jeszcze ze swoich doświadczeń ze po wymianie tych gumek różniastych cylinderek o wiele łatwiej sie wkręcał wręcz leciutko |
|
|
|
 |
ustas
Mitsumaniak

Auto: Carisma DID
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2008 Posty: 84 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-01-2009, 19:32
|
|
|
spooner napisał/a: | ta srubka trzyma tarcze na piascie po to aby przy sciaganiu lub zakladaniu kola tarcza ci nie odleciala od piasty ale jezeli tej srubki nie masz to nie jest zadna tragedia po przykreceniu kola tracza bedzie na swoim miejscu |
Po odkręceniu koła tarcza nie ma prawa spaść i nawet jej tak poprostu nie da się zdjąć,bo zacisk z klockami bardzo mocno ją trzyma! Nie ma czego się bać,z śrubką,czy bez,nie robi żadnej różnicy. |
_________________ Tomek
 |
|
|
|
 |
|