Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Space Runner 1,8l + gaz? Opinie
Autor Wiadomość
jezior
[Usunięty]

Wysłany: 01-01-2008, 20:20   Space Runner 1,8l + gaz? Opinie

Witam serdecznie, co sadzicie o MSR 1,8 z gazem, jak sie sprawuje taki uklad? czy Sa bardzo awaryjne? Polecilibyscie kupic z gazem? Prosze o opinie, pozniewaz w niedlugim czasie mam zamiar taki kupic.

ronetto 
Forumowicz

Auto: space runner 1,8 GLXi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-01-2008, 22:28   

jakos sie sprawuje. ogolnie to trzeba pilnowac kwesti podstawowych jak filtry swiece itp. Pali 10,5 na trasie a w miescie okolo 12-13. na poczatku wciagal oklolo 16 bo nie bylo nic wymieniane . jakas regulacja u gazownika napewno tez dobrze zrobi w celu sprawdzenia . jezdzi nie wiele gorzej niz na benzynie ale czuc roznice. poza tym to moga falowac obroty na gazie i na to nalezy zwrocic uwage bo trudno sie z tym uporac ja sobie poradzilem na podstawie wiedzy zawartej na forum. nie jest to kosztowne ale nerwow moze napsuc. ja mam instalacje 2 generacji wiec swiezoscia nie grzeszy ...

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 04-01-2008, 00:33   Re: Space Runner 1,8l + gaz? Opinie

jezior napisał/a:
Witam serdecznie, co sadzicie o MSR 1,8 z gazem, jak sie sprawuje taki uklad? czy Sa bardzo awaryjne? Polecilibyscie kupic z gazem? Prosze o opinie, pozniewaz w niedlugim czasie mam zamiar taki kupic.

pytasz o MSR - 1992-1998 ? z silnikiem 1.8 SOHC 16v (4g93)?

zależy jaka instalacja... my mamy jedna z pierwszych chyba... nie ma więc lambdy (rozłączona, albo padła), i wtryskiwaczy (źle dobrany emulator) - non stop kody 11 i 41
a dodatkowo pokrętło regulacji jest tak ustawione, że na wolnych zalewa gazem - źle chodzi, ale za to przy 3000-4000obr to idzie jak burza (122KM)
generalnie coś za coś, niskie spalanie w zamian za (momentami dziwne) zachowanie

sprawdź stan przepływomierza - jest w obudowie filtra, u nas dostał strzał i musiałem te blaszki doginać, bo wcale nie chciał jechać...

osobiście bym gazu nie założył do Mitsu (no chyba że wtrysk gazu), ale kupić - czemu nie.

nimrodelipapi 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander 2,4 CTV
Wysłany: 06-01-2008, 21:50   

Witam
Mam Space Runner'a z 95 roku z silnikiem 1,8 w wersji GLXi z silnikiem 4G93.
Założyłem dwa lata temu do niego sekwencyjną instalacje gazu DT system Gaz.
Powiem tak do czasu kiedy nie bylo gazu silnik pracowal jak szwajcarski zegarek. palił na trasie do 7 L/100 km w miesie mieścił sie w okolicach 9 L /100 km w lecie z klimą troche wiecej.
Po montazu gazu zaczeła sie jazda "oszczedniej" myśle ze zle wybralem warsztat w ktorym zamontowalem instalacje , po kilku miesiacach okazalo sie ze jest duzo drobnych niedociagniec ktore sa jednak uciazliwe w eksploatacji, brak ogrzewania listwy wtrskiwaczy , na gaz przelanczal sie dopiero po 4 km ( jak dojezdzalem do pracy 0 cieknacy uklad chlodzenia, wezyki do wtryskiwaczy sparcialy w ciagu 9 miesiecy i wygladaly jakby mialy ze 20 lat, nieszczelnosi polaczen wężyków podcisnienia ( zapach świeżego gazu w aucie) falujące obroty biegu jałowego. A teraz okazało sie, że sruby ktore mocują listwe wtryskiwaczy go kolektora ssacego pozrywały sie gwinty i ciągnie lewe powietrze przez kolektor ssacy za przepustnica ( nie jetem fachowcem samochodowym ale wydaje mi sie ze to dobrze nie wplywa na prace silnikawkoncy po cos jest ten przeplywomierz).
No i szczerze mowiac dla auta nie ma znaczenia czy trasa czy miasto pali rowno okolo 10 L /100 km a powyżej 140km/h to juz istny wir w baku 27L / 200 km. Teraz cos zaczyna szwankowac i bierze wiecej niz 12l/100km w miescie z domu do pracy w wiekszosci ok 4 km z czego ponad 1,5 km na benzynie az sie rozgrzeje.
Ogolnie rzecz biorac to warto pod warunkiem ze dobrze wybierzesz sobie warsztat.
Mi polecili w Mitsubishi warsztat na ul Pszczyńskiej ( ponoc tam montuja instalacje do fabrycznych aut i wszystko gra) i w Mikolowie u Rzepki na roznych forach tam go zachwalaja osobiscie nie slyszalem zlego slowa na jego temat.
Pozdrawiam

pi77otr
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2008, 18:40   

witam. tak sie składa ze posiadam taki zestaw czyli MSR plus sekwencja BRC założona na koniec września 2007 przejechałem na gazie ok.7tys i jak narazie nic sie nie dzieje.poczatkowo reczywiscie byl problem z kodem 41 ale jedna wizyta u gazownika i po sprawie, czasami pokaze 11 chociaz ostatnio z tym mam spokój. Obroty stabilne nic nie faluja. spalanie 9,5-10 l gazu w trasie i 11 w mieście.i jest do sprzedania :wink:

yossi 
Forumowicz

Auto: MSR 1,8 GLXi 98 r.
Wysłany: 26-02-2008, 17:32   

pi77otr napisał/a:
i jest do sprzedania :wink:

Już nie! :)

pi77otr - jeszcze raz dzięki za niespotykanie uczciwą transakcję. Mam nadzieję, że misiek będzie służył i żali wylewać tu specjalnych nie będę.

Przepraszam Modów i Admów, że na dzień dobry robię mega off-topic, ale naprawdę uczciwych sprzedających spotyka się dziś w naszym kraju tak rzadko, że każdy taki przypadek należy wyróżnić.

A o aucie wiedziałem wszystko do bólu, mimo że coś na pewno szło przemycić.
Tzw. pełna dokumentacja tu nie była fikcją, do tego rozmaite zdjęcia, rachunki itd.
W serwisie Mitsu nie dowiedziałem się niczego, czego bym wcześniej nie wiedział.

Kupiłem auto najdroższe z tych, które oglądałem, ale po trzech miesiącach usilnych poszukiwań, jeżdżenia po Polsce w te i nazad oraz oczywiście czytania Forum, mam wreszcie MSRa, którym wiem, że moja rodzina sporo pojeździ. I do tego bez słynnego "wkładu finansowego". ;)

Wracając do tematu. Na razie nowym nabytkiem zrobiłem raptem 1.000 kilometrów, ale rzeczywiście przyznaję - gaz i BRC sprawują się tu bardzo oki. Mi co prawda w mieście nie udało się jak dotąd zejść poniżej 12l, ale na trasie osiągnąłem przyzwoite 8,5! :)

Pozdrawiam!
yossi

pi77otr
[Usunięty]

Wysłany: 27-02-2008, 00:19   

i coraz bardziej zaluje ze go sprzedalem .
takiego wyniku w trasie nigdy nie udalo mi sie osiągnąć :shock: . to chyba zalezy tez od stylu jazdy. 11l w miescie udalo mi sie osiagnac ,chyba tylko dlatego ze nie jezdziłem w szczycie kiedy korki sa najwieksze.
mam nadzieje ze misiek nie zawiedzie i dzieki za tak miła opinie. :oops:
pozdrawiam

pi77otr

yossi 
Forumowicz

Auto: MSR 1,8 GLXi 98 r.
Wysłany: 06-05-2008, 13:31   

pi77otr napisał/a:
takiego wyniku w trasie nigdy nie udalo mi sie osiągnąć :shock:

Małe sprostowanie po zrobieniu 4.000 km:
- w trasie przeciętnie ok. 10 l (ale nawet przy włączonej klimie);
- w mieście 12-13 l, z tym że ja często w korkach stoję.

Oczywiście LPG.

Ten wcześniej wspomniany wspaniały wynik 8,5 l pojawił się na samym początku, kiedy poznając dopiero auto pojechałem grzecznie w długą trasę (max. 90-100 km/h).

Więcej powtórzyć się go już nie udało. ;)

Tak więc wszystko w normie!

Pozdrawiam!

yossi

MaNiAcMsR 
Forumowicz

Auto: MSR
Wysłany: 02-01-2009, 02:51   

DT gas system to strasznie badziewna instalacja tania ale i jakość adekwatna do ceny ja montuje staga i nie ma z nim problemów

cedwa 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Runner '97 1.8 GLXi
Wysłany: 13-12-2009, 00:50   

Też mam 1.8. Gaz łykał dotychczas bez problemu, różnica w mocy na benzynie była niezauważalna. Niestety, ostatnio samochód zaczął się dławić i tracić moc w czasie jazdy na gazie. Prawdopodobnie będę musiał sprawdzić filterek.

Odpowiedz do tematu