sonda lambda |
Autor |
Wiadomość |
Emil
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi 2.0 V6
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
tom11
Forumowicz
Auto: galant 4g93
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lis 2008 Posty: 163 Skąd: lubartów
|
Wysłany: 17-12-2008, 16:04
|
|
|
cos wiem o sondach (przynajmnie mi się wydaje) zakładałem kilka i siadały szybko po wielu trudach skończyło się na NGK OZA624-E4 a cena .. ze trzy dychy więcej |
|
|
|
 |
Emil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-12-2008, 09:22
|
|
|
Fajnych rzeczy sie dowiedziałem.
W salonie mitsubishi w Lublinie:
-Sonda lambda 1200-1360zl (w zależności czy jest na magazynie gdzieś w europie zachodniej)
-wtryskiwacz-2000zl
-filtr do skrzyni automatycznej 220zl
-uszczelka92
-wymiana filtra+uszczelki+oleju w skrzyni 70zl
W sklepie w galerii Olimp bardzo miły pan powiedział tak:
-sonda lambda sprawdzić na jaki rozmiar klucza i ile przewodów idzie cena200-600zl
-wtryskiwacz - szukać używany
- czujnik spalania stukowego - szukać używany
- filtr+uszczelka-350zl
Nie ukrywam że chce to jak najmniejszym kosztem zrobić ale aby samochód jeździł.
Jak narazie tak:
1. sonda lambda- idąc za doświadczeniem kolegi (bardzo dziękuje)NGK OZA624-E4 - rozumiem ze około 150zl
2. wtryskiwacz, czujnik spalania stukowego - używane(markuszów, radom) cena-?
3. filtr+uszczelka+wymiana- 382zl(salon mitsubishi ale myśle że da sie taniej)
4. olej do skrzyni (dekstron III) - bardzo dobry olej podukowany przez-? cena-?
Jak widzicie mam kilda pytań i jak by ktoś przypadkiem się oriętował co i jak to proszę o podpowiedź.
PS. Tom11 prowadzisz jakiś zakład mechaniczny? bo widzę że sie oriętujesz i mieszkasz w lubartowie |
_________________ Emil |
|
|
|
 |
tom11
Forumowicz
|
Wysłany: 18-12-2008, 15:54
|
|
|
nie ale tyre razy co mi sie zepsuł to wiem juz o nim wszystko
[ Dodano: 18-12-2008, 16:04 ]
za sonde i tak ci mało powiedzieli mi zaśpiewali ponad 1600
wtryskiwacz i czujnik na szrocie koło 100
o filtr do skrzyni zapytaj na górce w lublinie napewno będzie taniej
a o tym oleju niewiem nic |
|
|
|
 |
Emil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-01-2009, 23:40
|
|
|
Niestety w moim smoku prawdopodobnie skrzynia automatyczna jest do wymiany.
Dzisiaj jadąc do Lublina zaczął zmieniać biegi na mniejsze. I tak zmieniał i zmieniał a gdy za którymś razem się zatrzymałem już skrzynia nie ciągnie. Stoi niedaleko Międzyrzeca i muszę go gdzieś zaciągnąć. Teraz przez dwa dni mam sesję i do poniedziałku muszę się dowiedzieć kto mógłby się tym zająć bo albo ciągnąć go do jakiegoś mechanika w lubelskim albo na podlasie.
Kto zna jakieś miejsce?
[ Dodano: 02-01-2009, 23:49 ]
słyszałem że obok białej podlaskiej w jakiejś miejscowości(w strone terespola) jest osoba która naprawia skrzynie automatyczne (może ktoś tam był i wie czy dobrze tam robią?).
[ Dodano: 02-01-2009, 23:54 ]
słyszałem również (ale nie mam jeszcze pojęcia gdzie dokładnie) że gdzieś w woj. lubelskim za tysiąc złotych założyli dla gościa skrzynie automat a starą zabrali. słyszał ktoś?
[ Dodano: 02-01-2009, 23:57 ]
Nie wymieniłem oleju w skrzyni tak jak planowałem a teraz to ciekawe czy dałoby coś? |
_________________ Emil |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11176 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 03-01-2009, 10:51
|
|
|
Emil, o mechanika zapytaj na podforum regionalnym |
|
 |
MakroSerwis
Mitsumaniak

Auto: Galant i inne
|
Wysłany: 03-01-2009, 18:58
|
|
|
Prawdopodobnie nawalił tylko zawór hydrauliczny, sterujący sekwencją zmiany biegów. Naprawa nie powinna być kosztowna, jeżeli udasz się do uczciwej firmy. |
|
|
|
 |
tom11
Forumowicz
|
Wysłany: 04-01-2009, 17:33
|
|
|
Emil napisał/a: | słyszałem również (ale nie mam jeszcze pojęcia gdzie dokładnie) że gdzieś w woj. lubelskim za tysiąc złotych założyli dla gościa skrzynie automat a starą zabrali. słyszał ktoś? |
CENTRUM AUTOMATYCZNYCH SKRZYNI BIEGÓW
Jastków Panieńszczyzna 8 Tel.0-81 502-01-66
podobno jeden z najlepszych warsztatów w kraju od automatów
zrobią Ci to co naprawde śadło a nie wszystko pokolei żeby zakasować |
|
|
|
 |
Emil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-01-2009, 09:47
|
|
|
Witam.
Samochód stoi w kolonii Piszczac między Białą Podlaska a Terespolem(w niedziele 04.01 do późnego wieczora byłem na zajęciach i nie zaglądałem na stronę (i nie wiedziałem o jastkowie) a na pocztę nie otrzymałem powiadomienia o odpowiedzi-tak chyba miało być.
Cena jaką mi zaśpiewali jest to 2300. Po rozmowie doszliśmy do 2100zl. Do wymiany jest trochę(oczywiście wymienili co) a sprzęgło do regeneracji(bez regeneracji sprzęgła byłoby to o 500 mniej ale moim zdaniem jeżeli nie regenerować sprzęgła to lepiej wcale nie robić). Tą skrzynie już kiedyś ktoś próbował naprawiać.
Gość powiedział że w cenie będzie wszystko bo zaznaczyłem że o dodatkowych kosztach nie ma mowy. I dają gwarancję na 3 miesiące.
Na skrzyni biegów (na górze) są dwa przewody które prowadzą do chłodnicy oleju. Jednym płynie olej do chłodnicy a drugi to powrót. I z jednego wyciekał olej mimo tego że sprawdziłem przewód i dobrze docisnąłęm zacisk(obejmę) na przewodzie.
Myślę że chłodnica oleju może być niedrożna. Powiedziałem o tym i mają sprawdzić ale jeżeli trzeba będzie coś naprawiać w chłodnicy to z tego co zrozumiałem znowu będą koszty.
Myślę że trzeba wymienić od razu filtr oleju w skrzyni ale boje się że wsadzą mi i tak stary bo nikogo tam nie znam a każdy wie że tak się naprawia. Jeżeli ktoś ma dobry kontakt z właścicielem lub znajomości to niech szepnie żeby "białe Mitsubishi Galant V6" było dobrze zrobione.
Powiem wam że jeżeli skrzynia dobrze by chodziła i samochód miał przyspieszenie, wymienić wtryskiwacz, czujnik spalania stukowego(te 2 rzeczy znalazłem na szrocie), i sonde lambda(szukałem i znalazłem za około 160zł) to każdy inny samochód wymięka.
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi. |
_________________ Emil |
|
|
|
 |
tom11
Forumowicz
|
Wysłany: 14-01-2009, 10:54
|
|
|
ja zawsze po wymianie jakiejś części w warsztacie żądam starej
jak zaczną kręcić to znaczy że jest coś nie tak |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 14-01-2009, 11:02
|
|
|
tom11 napisał/a: | ja zawsze po wymianie jakiejś części w warsztacie żądam starej |
Chyba że masz czas i patrzysz na wykonyawnie zleconych usług , wtedy graty nie potrzebne |
EA5W

|
|
|
|
 |
tom11
Forumowicz
|
Wysłany: 14-01-2009, 11:20
|
|
|
To jest najlepsze rozwiązanie ale właśnie ten "czas" |
|
|
|
 |
Frost
Mitsumaniak Moderator E88A

Auto: Galant E88A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 1377 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 14-01-2009, 11:21
|
|
|
czekoladka_1981 napisał/a: | patrzysz na wykonyawnie zleconych usług | - nie polecam jako były mechanik, nienawidziłem jak ktoś mi na ręce patrzył, strasznie mnie to wkurzało,a z nerów popełniałem jakieś błędy. Już lepiej zarządać starych części |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 14-01-2009, 11:45
|
|
|
frost83 napisał/a: | jako były mechanik, nienawidziłem jak ktoś mi na ręce patrzył, strasznie mnie to wkurzało,a z nerów popełniałem jakieś błędy. |
Zgodzę się z Tobą!!!!
ale zawsze można wyjść na papierosa i małą czarną |
EA5W

|
|
|
|
 |
Emil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-02-2009, 19:47
|
|
|
Hej
Smok jest już ze mną . Zmiany są takie że rusza od razu i czuć zmianę biegów. Zmienili filtr oleju, uszczelki, panewki, regeneracja sprzęgła w warszawie i tyle pamiętam za 2100zł nie mam pojęcia czy drogo wyszło.
Jutro jadę do mechanika a potem do Markuszowa kupić wtryskiwacz i czujnik spalania stukowego. Skrzynię dobrze zrobili(jak narazie) i powiedzieli że już nie raz była naprawiana, nawet silikonem ją ktoś kleił.
Zastanawiam się nad zmianą oleju z 10w/40 na 15w/40. Myślę że ten silnik nie jest pierwszej młodości (220tys na liczniku) i już czas na taką zmianę.
Ma on jeszcze "niepłynne" obroty, a rano podczas jazdy jak by się silnik dusił(ale jedzie i gdy się rozgrzeje jest OK tzn. lekko "niepłynnie"), pewnie spowodowane przez niesprawne do końca lub wcale sondę lambda lub wtryskiwacz lub czujnik spalania stukowego. Możliwe?
Pozdrawiam |
_________________ Emil |
|
|
|
 |
|