Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Shogun] Jak powinien wygladać wskażnik temperatury ?
Autor Wiadomość
kloon 
Nowy Forumowicz

Auto: Shogun
Kraj/Country: UK
Wysłany: 02-01-2009, 13:37   [Shogun] Jak powinien wygladać wskażnik temperatury ?

Witam !!!
Kupiłem niedawno shoguna 2005 r i juz podczas pierwszej jazdy zauważyłem ze wskaznik temperatury dochodzi tylko do niecałej połowy wskaznika i w związku z tym chciałbym zapytać czy to jest normalne czy też ewentualanie da sie z tym cos zrobić. Dodam ze mam instrukcję lecz tylko po angielsku i nie zabardzo sie w niej rozeznaję. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-01-2009, 14:07   

Witaj,
dokladnie to ja Ci nie powiem czy wszystko jest w porzadku. Generalnie jesli wskazowka nie zbliza sie lub nie wchodzi na czerwone pole to wszystko jest ok. Mozesz sprawdzic czy i jak pracuje wentylator chlodnicy (wiatrak). Choc jesli nie ma sygnalow, ze znaczaca wzrasta temperatura to raczej nie przegrzejesz silnika. Moze czujnik padl albo tak u Ciebie pokazuje normalna temperature cieczy chlodzacej. To sa tylko spekulacje i jesli nadal bedzie Cie to martwic podjedz do warsztatu na sprawdzenie.
Moim zdaniem wszystko gra.

PiotrC 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Wysłany: 02-01-2009, 14:28   

Wskaźnik temperatury w pajerach jest ogólnie mało dokładny / zresztą nie tylko w pajero/ W moich dotychczas eksploatowanych wychylały się nie wiele pow min. Tak ok. do pierwszej kreski na zdjęciu powyżej. Ta pozycja była stała i gwarantowała prawidłową pracę silnika.
Jednak trzeba uważać !
Niewielkie wychylenie się wskazówki wyżej może sygnalizować już bardzo wysoką temperaturę silnika i wywalanie płynu do zbiornika wyrównawczego lub z pod korka ! Taki przypadek miałem w swoim Pajero2,5 TDI.
Trzeba zaobserwować jak ustawia się wskazówka na naszym czujniku po ustabilizowaniu temperatury i zapamiętać a na wszelkie odchyłki szybko reagować.
Pozdrawiam :lol:

Stach
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2009, 14:49   

Witam!

W moim miśku prawidłowa temperatura to taka, kiedy wskaźnik jest ustawiony poziomo. Ale mój jest nieco starszy.

Znając lotnicze inklinacje MITSUBISHI, zapewne wskaźniki wizualizują podobnie. To znaczy, prawidłowy, lub optymalny stan czynnika powinien być wtedy, gdy wskazówka jest ułożona pionowo lub poziomo. To taka niepisana, trochę zapomniana w dobie cyfryzacji wszystkiego, co się rusza, zasada.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-01-2009, 14:59   

Stach u mnie tez tak jest. Wskaznik temperatury przy normalnym i prawidlowym dzialaniu ustawia sie dokladnie w poziomie. Pozostaje tylko kwestia o ktorej wspomina Piotr. Czy u kolegi Kloon'a to sytuacja zwyczajna i trzeba sie przyzwyczaic czy jednak trzeba zaczac szukac usterki. Moj wskaznik reaguje calkiem dobrze. Czasami przy duzym wysilku terenowym nieco sie wskazowka podnosi ale tylko ciut i opada rowno do polowy po zaprzestaniu ostrego upalania.

PiotrC 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Wysłany: 03-01-2009, 12:36   

Dzisiaj sprawdzałem w swojej "trójce". Wskaźnik temperatury wychylał się ok. 30% skali. Do połowy było jeszcze daleko.
Pozdrawiam

dominik32
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2009, 11:14   

U mnie dokladnie tak samo jak u kolegi kloona, po nagrzaniu osiaga prawie połowę czyli prawie poziom i tak juz sie trzyma - to jest OK

JJK 
Mitsumaniak
Angelika

Auto: Pajero Sport 2.8 TD aut
Kraj/Country: Ireland
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 06-01-2009, 13:05   

u mnie jest ciut mniej niż połowa...tyle że mój Shogun jest dużo starszy niż Twój.

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2009, 14:01   

Moje Pajero trzyma po rozgrzaniu połowę skali.

Odpowiedz do tematu