Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
jak podpiac glosniki wysokotonowe w colcie 2001??
Autor Wiadomość
marcino16252 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi colt 1.3 2001r
Wysłany: 06-01-2009, 19:51   jak podpiac glosniki wysokotonowe w colcie 2001??

Witam prosze o pomoc:)na powyzsze pytanie

1grzecho 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1.9td 99r EXE
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-01-2009, 20:14   

tweeterów nie możesz podpiąć bezpośrednio pod radio bo się spalą, albo wykorzystasz zwrotnice zakupione, albo najprościej podpiąć szeregowo kondensator 2,2 mikrofarada.

marcino16252 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-01-2009, 20:38   

no ok ale w jaki sposob ma skorzystac z tych zwrotnic?? napewno glosniki kupie odrazu z nimi,czy mam je poprostu podiap pod przednie glosniki(w lutowac)w colcie mam po dwa glosniki z przodu i dwa z tylu tyle ze pod tylnie mam podpieta tube...

1grzecho 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-01-2009, 20:58   

nierozumiem!!! masz już głośniki z przodu i chcesz kupić nowe i dołączyć do tych które masz??? Ale po co?!!! co Ci to da? jeżeli coś robić to porządnie! kup zestaw odseparowany zamontuj głośnik na dystansie w drzwiach a tweeter w słupku, a z głośników które już masz zrezygnuj

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 06-01-2009, 21:16   

Nie ma po co kombinować. MUSISZ kupić zestaw odseparowany albo kupić same tweetery razem ze zwrotnicami.

marcino16252 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-01-2009, 21:17   

ja mam tam orginalne glosniki mitsubishi,czyli rozumiem niema sensu podpinac tweeterow jesli mam 4 glosniki ??chcialem podlaczyc tylko tweetery...

[ Dodano: 06-01-2009, 21:18 ]
jestem raczej zielony w tym temacie...

[ Dodano: 06-01-2009, 21:23 ]
no o to mi chodzi chce kupic same tweetery ze zwrotnicami,ale jak ja to mam podlaczyc?? teraz to rozumiem ze do kostki radia??

1grzecho 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-01-2009, 21:39   

Cytat:
same tweetery ze zwrotnicami,ale jak ja to mam podlaczyc?? teraz to rozumiem ze do kostki radia??

jeśli same tweetery to podłączasz do głośnika który już masz, najlepiej przylutować. Tweeter podłączasz poprzez zwrotnice lub kodensator o którym pisałem wcześniej.

marcino16252 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-01-2009, 21:42   

no i oto mi chodzi:) dzieki

siudii 
Mitsumaniak
01221/KMM

Auto: Galant 2.0 GLSi 92r. BLOS
Wysłany: 06-01-2009, 23:04   

Producenci sprzętu car-audio często chowają kondensatory w obudowach głośników, a już prawie na pewno kondensatory są ukryte w fabrycznych tweeterach samochodowych. Więc zobacz czy nie ma gdzieś wciśniętego kondensatora, żeby zwrotnic niepotrzebnie nie kupować. Jeżeli chcesz tylko tweetery założyć to radzę sam kondensator wlutować bo szkoda zwrotnicy, tak będzie dużo taniej a efekt zbliżony. Kondensatory to koszt ok 10gr/szt.

1grzecho 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-01-2009, 23:15   

marcino16252, dokładnie tak jak pisze siudii,

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 06-01-2009, 23:48   

Mnie się dalej wydaje, że nie ma sensu rozbudowywać fabrycznej instalacji tylko kupić zestaw odseparowany, wytłumić drzwi i zrobić ładne granie na przodzie a resztę dopełnić subem.

leser
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2009, 12:33   

1grzecho napisał/a:
tweeterów nie możesz podpiąć bezpośrednio pod radio bo się spalą, albo wykorzystasz zwrotnice zakupione, albo najprościej podpiąć szeregowo kondensator 2,2 mikrofarada.

a niby skąd ta wartość sie wzięła ? znasz parametry t/s głośnika ? :roll:
skąd wiesz, ze nie trzeba bedzie zastosowac filtra innego rzędu ?

To były pytania retoryczne, nie wiesz, nie znasz się.. ok,
ale problem w tym, ze wprowadzasz innego usera w błąd.

siudii napisał/a:
Producenci sprzętu car-audio często chowają kondensatory w obudowach głośników, a już prawie na pewno kondensatory są ukryte w fabrycznych tweeterach samochodowych. Więc zobacz czy nie ma gdzieś wciśniętego kondensatora, żeby zwrotnic niepotrzebnie nie kupować. Jeżeli chcesz tylko tweetery założyć to radzę sam kondensator wlutować bo szkoda zwrotnicy, tak będzie dużo taniej a efekt zbliżony. Kondensatory to koszt ok 10gr/szt.

w seryjnych sprzętach, które prędzej czy później wylecą z auta moze znajdzie się kond,
natomiast żaden renomowany producent sprzętu nie zamontuje go do samego tweetera :doubt:

kolejna sprawa, co szkoda zwrotnicy ? kondensatorem za 10gr to można się podetrzeć...
do zastosowań audio i budowy filtrów stosje się kondy wykonane w innej technologii niż te z bazaru,
co sie bezpośrednio i słyszalnie przekłada na brzmienie

do autora, rób albo porządnie albo wcale,
londolut dobrze Ci radzi

marcino16252 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-01-2009, 17:49   

czyli co proponujesz?? samochod jest wyposazony w 4 glosniki orginalne mitsubishi (moc ich to chyba 15W) kupilem niedawno grajka BLAUPUNKT QUEENS MP56 (jeszcze nie jest zamontowany) w bagazniku mam tube Mutanta 450W razem ze wzmacniaczem(tube dostalem sam niekupowalem,raczej nie jest to sprzet najwyzszej klasy,ale gra spoko) teraz chcialbym zamontowac tweetery,na koniec zostawic do wymiany 4 glosniki w przyszlosci,co proponujesz??jakie tweetery?? klasy powiedzmy bardzo dobrej,ale nieprzesadzajac z cena...

1grzecho 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-01-2009, 20:23   

leser napisał/a:
a niby skąd ta wartość sie wzięła ? znasz parametry t/s głośnika ?
skąd wiesz, ze nie trzeba bedzie zastosowac filtra innego rzędu ?

napisałem 2,2mikro żeby mu podpowiedzieć, a nie tylko krytykować jak Ty! jeśli chce to zrobić to to zrobi! chociaż nie popieram jego pomysłu! napisałem że gotowy zestaw odseparowany na gotowych zwrotkach będzie w sam raz! a nie montaż samych twrterów do głośników fabrycznych.
leser napisał/a:
nie wiesz, nie znasz się.. ok,

kto ci powiedział że sie nie znam?
to samo moge powiedzieć o Tobie! :P po szkole elektronicznej wiem jak podział zależy od pojemności!
leser napisał/a:
do zastosowań audio i budowy filtrów stosje się kondy wykonane w innej technologii niż te z bazaru,
co sie bezpośrednio i słyszalnie przekłada na brzmienie

stosuje się kondensatory ceramiczne nie elektrolity! ceramiczne natomiast są droższe ponieważ drozsza jest ich produkcja-chodzi o pojemność!

marcino16252 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-01-2009, 20:32   

Panowie Wy sie tutaj przekrzykujecie a moja sprawa nadal nierozwiazana...a co to bedzie za roznica jezeli dokupie teraz same tweetery zamontowal je do fabrycznych glosnikow a w przyszlosci zmienil 4 glosniki??

Odpowiedz do tematu