[Pajero] Jak fachowo zainstalować relingi |
Autor |
Wiadomość |
tonys
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 02, Canter 01
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-01-2009, 09:46 [Pajero] Jak fachowo zainstalować relingi
|
|
|
Na wstępie chciałem przywitać Szanownych Użytkowników forum oraz marki Mitsubishi jako nowy użytkownik. Niedawno zamieniłem leciwą Toyotę Previę na Pajero po długich poszukiwaniach, bo znależć ten jedyny egzemplarz w odpowiednim stanie jest bardzo ciężko.
Mogę powiedzieć że mi się prawie udało. "Prawie" dlatego że misiek nie ma relingów i stąd moje pytanie: Jak fachowo zainstalować relingi - jak zamontowane są fabrycznie?
Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-01-2009, 10:11
|
|
|
Tonys, witaj na forum.
Moim zdaniem nie ma szans na zamontowanie fachowo relingow do wersji bez. Podobno inaczej jest produkowana karoseria dachow do modeli bez relingow. Pisze podobno bo sam nie widzialem ale wersje fabrycznie wyposazone w relingi maja dodatkowe wzmocnienia. Aby bylo smiesznie Mitsu w swojej ofercie ma dokladane relingi. Koszt jest zaporowy i dochodzi do prawie 3800 za sztuke. Podobno bo tez nie wlazilem na dach III a tylko ogladalem z ziemi. Wersje bez relingow maja miejsca do mocowania. Ja nie widzialem. Oryginalne sa przykrecane do dachu w trzech miejscach po 2 sruby. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
tonys
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-01-2009, 08:04
|
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź, również słyszałem, że jest możliwość ich dołożenia przez serwis, ale w tej kwocie można dokupić przyzwoitą przyczepę (zamiast zakładać box) .
Jak pogoda pozwoli spróbuje podwadzić listwy i obadać co znajduje się pod nimi. |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 07-01-2009, 08:33
|
|
|
Tonys aby zainstalowac box lub inny uchwyt nie musisz miec relingow. Sa inne systemy. Odpowiednie lapy i sprawa zalatwiona.
Jesli masz zestaw THULE do relingow to wystarczy zmienic stopy na Rapid System 750.
http://www.thule.com/Thul...e____28617.aspx
Jesli nie to pozostaja podbne rozwiazania innych producentow. Mitsubishi tez ma taki bagaznik do III w swojej ofercie.
 |
 |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 07-01-2009, 08:37 Re: Jak fachowo zainstalować relingi
|
|
|
tonys napisał/a: | Na wstępie chciałem przywitać Szanownych Użytkowników forum oraz marki Mitsubishi jako nowy użytkownik. Niedawno zamieniłem leciwą Toyotę Previę na Pajero po długich poszukiwaniach, bo znależć ten jedyny egzemplarz w odpowiednim stanie jest bardzo ciężko.
Mogę powiedzieć że mi się prawie udało. "Prawie" dlatego że misiek nie ma relingów i stąd moje pytanie: Jak fachowo zainstalować relingi - jak zamontowane są fabrycznie?
Z góry dziękuje za pomoc. |
Relingi montuje się dosyć łatwo. W miejscu gdzie przebiegają plastikowe listwy.
Od środka z boków demontuje się tapicerkę, robi się od góry dziurki fi 6,5 mm. przez listwę. Po włożeniu relingów, od środka na przechodzącą śrubę zakłada się podkładkę na tyle dużą, zęby w razie zamontowania bagażnika nie wyrwało z dachu. ( niektórzy montują bez i tez montuje bagażniki i nic się nie dzieje) Potem montujesz tapicerkę.
Po czym pajerka nabiera nowego eleganckiego wyglądu.
[ Dodano: 07-01-2009, 08:39 ]
tonys napisał/a: | Dzięki za szybką odpowiedź, również słyszałem, że jest możliwość ich dołożenia przez serwis, ale w tej kwocie można dokupić przyzwoitą przyczepę (zamiast zakładać box) .
Jak pogoda pozwoli spróbuje podwadzić listwy i obadać co znajduje się pod nimi. |
Listew się nie podważa a wyciąga w kierunku jazdy. W innym wypadku uszkodzisz zaczepy. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 07-01-2009, 08:44
|
|
|
Zbyszekm2 napisał/a: | Potem montujesz tapicerkę | jesli sie zdecydujesz to rozbieraj to delikatnie i z glowa. Kazed zalamanie lub odksztalcenie zostaje i wyglada nie ladnie. |
 |
|
|
|
 |
tonys
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-01-2009, 10:39
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | Od środka z boków demontuje się tapicerkę, robi się od góry dziurki fi 6,5 mm. przez listwę. |
... czy demontaż tapicerki sprawia jakieś problemy i jak zabezpieczyć otwory przed podciekaniem i korozją - miejsce montażu poniekąd pełni rolę rynienki.
Gene napisał/a: | Tonys aby zainstalowac box lub inny uchwyt nie musisz miec relingow. Sa inne systemy. Odpowiednie lapy i sprawa zalatwiona. |
Słuszna racja Gene, właśnie posiadam gotowy zestaw THULE od poprzedniczki Previi i musiałbym tylko dokupić cztery uchwyty jak pokazałeś na rysunku, ale jak zauważył kolega Zbyszekm2:
zbyszekm2 napisał/a: | pajerka nabiera nowego eleganckiego wyglądu |
zbyszekm2 napisał/a: | Listew się nie podważa a wyciąga w kierunku jazdy. W innym wypadku uszkodzisz zaczepy |
Dzięki za uwagę.
Korzystając z sytuacji bez zakładania nowego postu - poszukuje używanej anteny automatycznej, swoją straciłem w lesie na kuligu. |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 07-01-2009, 14:17
|
|
|
Tonys proponuje w sprawie obu potrzeb (relingi, antena) porozmawiac ze ZbyszkiemM2. Mysle, ze bedzie w stanie Ci pomoc. [PW, GG lub e-mail] |
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 07-01-2009, 15:55
|
|
|
tonys napisał/a: | Na wstępie chciałem przywitać Szanownych Użytkowników forum oraz marki Mitsubishi jako nowy użytkownik |
Witam nowego MitsuManiaka. Pytanie moje do Ciebie jest nietypowe-czy potrzebujesz relingi aby zamontować bagażnik do przewożenia rowerów lub nart?? Jest fajne rozwiązanie do bagaznika montowanego na kole zapasowym i koszt kształtuje się w granicach 2000zł interesuje Cię ten temat to poszukam adresu. Sam mam taki bagażnik na kole montowany i jest OK. Pozdrówka |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
butyński [Usunięty]
|
Wysłany: 07-01-2009, 17:17
|
|
|
A jakiej firmy masz ten bagażnik na koło ? Bo ja mam FAPA - mago i jest niekompletny coś mu brakuje i nie mogę założyć na koło ( coś mu brakuje przy łańcuchach spinających ) Jeśli miałbyś taki sam byłbym wdzięczny za pomoc ( jakąś fotkę jak to wygląda ).Pozdrawiam . |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 07-01-2009, 20:50
|
|
|
butyński napisał/a: | A jakiej firmy masz ten bagażnik na koło ? Bo ja mam FAPA - mago i jest niekompletny coś mu brakuje i nie mogę założyć na koło ( coś mu brakuje przy łańcuchach spinających ) Jeśli miałbyś taki sam byłbym wdzięczny za pomoc ( jakąś fotkę jak to wygląda ).Pozdrawiam . |
Witaj. Mój bagażnik jest włoskiej produkcji GEV Torino. Nie ma łańcuchów spinających tylko taśmy z napinaczami 3. Jeden opasuje po obwodzie koło natomiast pozostałe dwa na krzyż z tyłu koła. Zdjęcia ->> http://www.fotosik.pl/pok...79be6f6f0b.html
Zamieść zdjęcia swojego bagażnika może coś poradzimy
Pozdrówka |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
butyński [Usunięty]
|
Wysłany: 07-01-2009, 21:07
|
|
|
Dzięki fotosik mi dużo wyjaśnił ! U mnie przedłużeniami łańcuszków są taśmy a brakuje mi tylko mechanizmu napinającego ale widzę ,że jest on identyczny jak w taśmach mocujących (takich bagażowych ) .Masz u mnie duże piwko . Dzięki |
|
|
|
 |
tonys
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-01-2009, 15:00
|
|
|
Gene napisał/a: | Tonys proponuje w sprawie obu potrzeb (relingi, antena) porozmawiac ze ZbyszkiemM2. Mysle, ze bedzie w stanie Ci pomoc. [PW, GG lub e-mail] |
Dzięki za pomoc. Tak też uczynię.
jawaldek napisał/a: | Pytanie moje do Ciebie jest nietypowe-czy potrzebujesz relingi aby zamontować bagażnik do przewożenia rowerów lub nart?? |
Między innymi nart, bagaży - a uparłem się na relingi gdyż mam box i poprzeczki z poprzedniego auta, no i nie ukrywam podoba mi się pajerka z relingami. |
|
|
|
 |
|