Zamknięty przez: Kmer 16-10-2009, 18:53 |
[EAx 97-04] Chęc kupić galanta ;) |
Autor |
Wiadomość |
MacFly
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5 V6 :]
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-01-2009, 21:21 [EAx 97-04] Chęc kupić galanta ;)
|
|
|
Więc na dniach myślę, że max do 20 stycznia może stanę się posiadaczem galanta
Chciałbym się Was wypytać na co szczególnie zwrócić uwagę, jakieś słabe punkty, co najczęściej pada itd.
Upatrzyłem sobie Galanta 98 r. sedan z silnikiem 2,5 V6 co do wyposażenie to nie pamiętam
Narazie go sobie tak wstępnie oglądnąłem i zrobił na mnie mega wrażenie, ogólnie auto nie wygląda jak by było po jakimś mega dzwonie, ale to się jeszcze zweryfikuję.
Ale mam takie dwa pytanie odnośnie korka wlewu oleju i hamulców, czy na prawo cieknąc oleje z tegoż korka, gdyż koleś twierdzi, że tak. I czy hamulce można przełożyć z wersji po lifcie ??
I pytanko odnośnie opłat itd. Więc nie orientuję się w tym za bardzo ale koleś chce za niego 13,5 tys. zł, i wątpię, że dam radę coś stargować, ile mnie wyniesie opłacenie, zarejestrowanie i ubezpieczenie, tak mniej więcej. Chciałbym wiedzieć czy zmieszczę się w zakładanym limicie |
Ostatnio zmieniony przez MacFly 17-01-2009, 16:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pawliku
Forumowicz Mitasubishi :D

Auto: za dużo :P
Pomógł: 10 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 3165 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 07-01-2009, 21:40
|
|
|
witaj tak więc
słabym punktem jest korozja na tylnych nadkolach MacFly napisał/a: | I czy hamulce można przełożyć z wersji po lifcie | za bardzo sie nie znam ale poczytaj w tym temacie http://forum.mitsumaniaki...arcze+hamulcowe MacFly napisał/a: | ile mnie wyniesie opłacenie, zarejestrowanie i ubezpieczenie, tak mniej więcej | ok 1500zł
pokaż tego gala co sobie upatrzyłeś |
_________________ Mitsubishi Colt C58A GTi 1990r ---- Był
Mitsubishi Lancer C66A 1992r ---- Jest i będzie
Mitsubishi Lancer C62A 1991r ---- Dawca
Mitsubishi Colt CJ1A 1998r ---- Nowy nabytek z Klimą
Mitsubishi Mirage 1,5 1992r ---- Kolejny nowy nabytek |
|
|
|
 |
MacFly
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-01-2009, 21:45
|
|
|
pawliku napisał/a: | pokaż tego gala co sobie upatrzyłeś |
Niestety koleś usunął ogłoszenie z Otomoto ( lub otomoto ), więc nie dam rady się pochwalić Ale jutro dzwonie i się dowiem czy jeszcze jest do wzięcia oby
Co do rdzy to nie widziałem, choć obok stał też 2,5 V6 ale z 97r. i miał wszystkie nadkola pożarte
Aktualnie jeżdżę Esciortem Mk6 93r., więc wiem co rdza potrafi |
_________________ Gość Zobacz Mój Galant EA5A "Niebieski Delfinek"
 |
|
|
|
 |
pawliku

|
Wysłany: 07-01-2009, 21:53
|
|
|
MacFly napisał/a: | Ale jutro dzwonie i się dowiem czy jeszcze jest do wzięcia oby | No to powodzenia i życzę ci żebyś go kupił i był z niego zadowolony |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11171 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 07-01-2009, 22:24
|
|
|
pawliku napisał/a: | ok 1500zł |
Paweł,to 2,5 litra.
Koszta będą większe.(dwa razy większe) |
|
 |
pawliku

|
Wysłany: 07-01-2009, 22:26
|
|
|
jacek11 napisał/a: | Paweł,to 2,5 litra | oooo przepraszam bardzo zapomniałem że chodzi o 2,5l V6 |
|
|
|
 |
YourMama
Mitsumaniak Piss & Laugh

Auto: był Galant 2.5 V6
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Paź 2008 Posty: 163 Skąd: Bokiny
|
Wysłany: 07-01-2009, 22:36
|
|
|
Jeśli chodzi o opłaty to zalezy głównie od tego ile masz wpisane w umowie kupna od niemca tudzież innego europejczyka. Za silnik2.5 litra zapłacisz 13.6% wartości z umowy+
-badania techniczne 169
- opłata recyklingowa 500
- koszty rejestracji kolejne jakies 250 zl ( tu moge sie troche pomylic)
- tłumaczenie dokumentów ok 70 zł
- no i ubezpieczyc trzeba woz od razu to tez uwzglednij
Tak czy siak to o ile dobrze pamietam, a rejestrowałem autko we wrześniu, to zanim przykręciłem polskie tablice ubyło mi na to wszystko (bez ubezpieczenia) jakies 2300 zł czy 2400 nie pamietam dokładnie + dwa dni z zycia wyjęte |
_________________ Wiatr we włosach, muchy w zębach
 |
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Pomógł: 62 razy Dołączył: 08 Gru 2005 Posty: 2353 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 07-01-2009, 22:56
|
|
|
Od tego roku akcyza na pojazy o poj >2 l wynosi 18 %. Z racji ze jest nielegalna nalezy zadac zwrotu wraz z odsetkami. |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |
MacFly
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-01-2009, 23:13
|
|
|
sampler napisał/a: | Od tego roku akcyza na pojazy o poj >2 l wynosi 18 %. Z racji ze jest nielegalna nalezy zadac zwrotu wraz z odsetkami. |
Tu się zgodzę ale samochód został ściągnięty w 2008, więc z jakiej racji mam płacić 18,3% po***** państwo i tyle
Dzięki wszystkim za wyjaśnienie mniej więcej jak to wygląda, ale cóż jak by nie patrzeć 2 tys. wyrzucone w błoto.
I co do badania to słyszałem, że niemieckie obowiązuje w PL |
|
|
|
 |
Mirek Jurek
Forumowicz

Auto: EA2A '03 AVANCE
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Posty: 113 Skąd: Dublin
|
Wysłany: 07-01-2009, 23:22
|
|
|
MacFly, moj szfagier sprzedaje galanta kombi z 98r 2.5 V6 za 7,900PLN. Jedyne co trzeba w nim zrobic to pomalowac maske i blotnik.
Co do wyposazenia to wiem tylko tyle, ze ma skore, tempomat, klime, el. szuby i lusterka, ciemne szyby. No i przebieg to 170000km.
Jesli bylbys zainteresowany to Ci podam namiary na szfagra na pw. |
|
 |
MacFly
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-01-2009, 23:30
|
|
|
Mirek Jurek, dzięki za ofertę, ale po pierwsze kombi mi się nie widzi, a po drugie szukam czegoś w moim województwie |
_________________ Gość Zobacz Mój Galant EA5A "Niebieski Delfinek"
 |
|
|
|
 |
Mirek Jurek
Forumowicz

Auto: EA2A '03 AVANCE
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lip 2008 Posty: 113 Skąd: Dublin
|
Wysłany: 07-01-2009, 23:40
|
|
|
Tez nie lubie kombiakow Czasami warto sie szurnac pare kilometrow zeby zaoszczedzic w Twoim przypadku 5,600PLN. Zycze udanego zakupu.
PZDR |
|
 |
Ajsi [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2009, 00:05
|
|
|
YourMama napisał/a: | Jeśli chodzi o opłaty to zalezy głównie od tego ile masz wpisane w umowie kupna od niemca tudzież innego europejczyka. Za silnik2.5 litra zapłacisz 13.6% wartości z umowy+
-badania techniczne 169
Tak czy siak to o ile dobrze pamietam, a rejestrowałem autko we wrześniu, to zanim przykręciłem polskie tablice ubyło mi na to wszystko (bez ubezpieczenia) jakies 2300 zł czy 2400 nie pamietam dokładnie + dwa dni z zycia wyjęte |
Tutaj dość istotna poprawka. Jeśli wartość na umowie jest niższa od wartości katalogowej tego auta (z Eurotaxu) o więcej 20%(dla silnika do 2l) lub o więcej niż 27%(dla silnika powyżej 2l) to Urząd Celny zakwestionuje wartość. Uwaga progi mogą się nieco różnic w zależności od urzędu (a co, wolno im) więc nie trzymajcie się na styk. Wtedy dadzą Ci wybór, albo płacisz wg wartości z Eurotaxu albo bierzesz rzeczoznawcę. Jak rzeczoznawca potwierdzi Twoją wycenę (bo np auto jest poważnie uszkodzone) to Urząd może powołać biegłego. Jeśli biegły potwierdzi Twoją wycenę to płacisz wg tego co podałeś. Jeśli biegły ja zakwestjonuje to płacisz wg Eurotaxu plus koszty 2 rzeczoznawców. Czasami jest tak że każą sobie przywieźć auto do oględzin na plac urzędu i od razu jest ich rzeczoznawca.
Wszystkie te dane są w wątku niżej Gal z Niemiec czy jakoś tak:)
PS. Jeśli się ktoś zdecyduje na walkę sądową i ją wygra niech się pochwali na forum szczegułami.
EDIT: Odnośnie badań technicznych. Miał wejść przepis, że badania techniczne z państw UE będą respektowane (ciekawe jak rozwiązali kwestie anglików), ale nie wiem czy przepis już wszedł w życie. Warto sprawdzić zawsze to 150pln w kieszeni. |
|
|
|
 |
Rudy
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.6 '04
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 85 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-01-2009, 00:11
|
|
|
Co do oplat to troche lipa teraz jest bo te 18% to nie jest od kwoty na umowie, tylko od wartosci wg eurotaxu (czy innego badziewia) jak chcesz pokombinowac z wartoscia to tylko i wylacznie na podstawie opinii rzeczoznawcy. A co do zwrotu to tez kicha jest Bo oblicza sie go na podstawie jakiegos wymyslnego wzoru i w zasadzie wychodzi ze moze z 1/4 Ci oddaza. Ale oczywiscie mozna probowac walczyc o swoje jak ma sie czas.
A co do tego ze samochod sciagniety w 2008, to masz 7 dni na oplacenie akcyzy z tego co pamietam, wiec jesli nie jest oplacona to mozesz zapomniec o 13%, ew przelicz sobie czy bardziej sie oplaca zaplacic kare za nieoplacenie akcyzy w terminie, czy zaplacic 18% - o ile kare wogole nalicza
Eh....kolega Ajsi mnie ubiegl w wyslaniu posta |
|
|
|
 |
Forest [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2009, 07:56
|
|
|
Teraz umowy/faktury etc.....możecie w ogóle nie brać. Ich to nie interesuje. I tak sprawdzają w eurotaxie.....no chyba że macie umowę /fakturę na kwotę wyższą niż w eurotaxie....to wtedy wezmą z umowy.....
Zawsze korzystniej dla siebie a nie dla petenta.
YourMama napisał/a: | + dwa dni z zycia wyjęte |
te 2 dni to chyba jak się ma znajomości w celnym i skarbówce....bo w pierwszym tydzień się czeka.
YourMama napisał/a: | -badania techniczne 169
Tak czy siak to o ile dobrze pamietam, a rejestrowałem autko we wrześniu, to zanim przykręciłem polskie tablice ubyło mi na to wszystko (bez ubezpieczenia) jakies 2300 zł czy 2400 nie pamietam dokładnie |
dodajmy jeszcze opłatę za zwolnienie od podatku ~150zł płatne w urzędzie skarbowym......(to jest super....wszyscy wiedzą że auto jest zwolnione, a za zwolnienie trzeba płacić...)
[ Dodano: 08-01-2009, 07:59 ]
Rudy napisał/a: | masz 7 dni na oplacenie akcyzy z tego co pamietam, wiec jesli nie jest oplacona to mozesz zapomniec o 13%, ew przelicz sobie czy bardziej sie oplaca zaplacic kare za nieoplacenie akcyzy w terminie, czy zaplacic 18% - o ile kare wogole nalicza |
Nie masz się co łudzić że nie naliczą.....Masz 5 dni na zapłacenie akcyzy, a kara za zwłokę wynosi 1750zł/dzień (tak mi powiedział celnik w oddziale Łódź 1). Nie zweryfikowane to jest, bo nigdy nie płaciłem.
[ Dodano: 08-01-2009, 08:02 ]
MacFly napisał/a: | a po drugie szukam czegoś w moim województwie |
nawet nie musisz granicy przejeżdżać.....tyle tego masz pod nosem......Całe województwo prawie że z tego żyje...... |
|
|
|
 |
|