Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Słaba widoczność z miejsca kierowcy
Autor Wiadomość
Dzidas
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2009, 16:12   Słaba widoczność z miejsca kierowcy

Poniżej jest link do rankingu " W tych autach widać najgorzej" colt CZ3 zajął w nim niestety 1 miejsce!! Co o tym myślicie?? Słusznie przyznano to miejsce coltowi??

http://moto.onet.pl/111994,galeria_media.html
Ostatnio zmieniony przez michalp 10-01-2009, 12:23, w całości zmieniany 1 raz  

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2009, 16:35   

Nie odczuwam jakoś specjalnie problemu ze słabą widocznością.
Absolutnie nie należy traktować takich testów poważnie. Polegają one tylko na subiektywnych opiniach - nie akceptuję czegoś takiego jako argument. Zawsze domagam się konkretnych faktów.
Bardziej jako "zło" pasowałby do Colta zarzut problemów z przednim zawieszeniem.
Jednak z drugiej strony mają znacznie więcej zalet niż wad. Duży/mały, przyzwoite zużycie paliwa, super dynamika, nie męczący w długich trasach, super transmisja AMT itd. można tego wiele wymieniać. W dalszym ciągu uważam Colta CZx nr 1 w swojej klasie...

looq 
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.5 DID Motion
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-01-2009, 18:36   

jaceksu25 napisał/a:

Bardziej jako "zło" pasowałby do Colta zarzut problemów z przednim zawieszeniem.

osobiście nie mam złych doświadczeń z przednim zawieszeniem i taką wypowiedź traktuję właśnie jako subiektywną opinię.
Słaba widoczność przy zakrętach w colcie wynika z budowy przednich słupków i tych małych trójkątowych szybek przez które i tak niewiele da się zauważyć i jest imho niezaprzeczalnym faktem. Przez pierwsze dni po zakupie colta miałem kilka sytuacji ze przy skręcaniu w ostatniej chwili zauważałem człowieka wchodzącego na pasy. Teraz przyzwyczaiłem się już do tego i przy skręcaniu biorę na to poprawkę i nie mam tego problemu. Trzeba się po prostu auta nauczyć. Nie mam natomiast problemów z widocznością przy wyprzedzaniu (jak stoi w wspomnianym artykule).

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2009, 19:08   

looq napisał/a:
Przez pierwsze dni po zakupie colta miałem kilka sytuacji ze przy skręcaniu w ostatniej chwili zauważałem człowieka wchodzącego na pasy.

Może jeździsz na tzw. "wiewiórę"... :?:

looq napisał/a:

osobiście nie mam złych doświadczeń z przednim zawieszeniem i taką wypowiedź traktuję właśnie jako subiektywną opinię.

looq => TO <= nie jest subiektywną opinią, tylko faktem... :idea:
Temat jest w trakcie wyjaśnień. Wielki pozytyw za zaangażowanie dealera. Bez problemu otrzymałem pomoc z jego strony.

mr.bean 
Nowy Forumowicz

Auto: colt cz3 1.3
Wysłany: 08-01-2009, 19:48   

głupoty gadają, wszystko widać, jak już wyżej wspomniane, po prostu trzeba się przyzwyczaić do tego samochodu, poza tym nie ma rzeczy idealnych w 100%, a na pewno nie w tej klasie, ale odkąd już jeżdżę nim to raz mi za słupkiem znikną inny pojazd, ale spodziewałem się tego;). Po za tym gdzieś test widziałem inny, to że colty w tej klasie są najmniej awaryjne, więc to się bardziej liczy, a do jazdy się człowiek przyzwyczaja. A co do zawieszenia, ja jedynie mogę narzekać na to że dla mnie jest za miękki;) wolał bym bardziej twarde ale niestety nie było w opcji;)

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2009, 19:52   

mr.bean napisał/a:
...A co do zawieszenia, ja jedynie mogę narzekać na to że dla mnie jest za miękki;) wolał bym bardziej twarde ale niestety nie było w opcji;)

Po 1. Witamy!
Po 2. Zawsze możesz "utwardzić" :mrgreen:

mr.bean 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-01-2009, 19:54   

wiem że mogę, wszystko można:D, ale od 2miesięcy sobie jezdze nim, więc chce się dobrze z nim 'zgrać';) i tak poza tym Witam :)

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2009, 19:57   

mr.bean napisał/a:
...i tak poza tym Witam :)

Wiesz o tym, że bez pół litra i kurczaka trudno się dyskutuje tutaj? :D

[ Dodano: 08-01-2009, 19:57 ]
Masz Colta w nowej budzie?

mr.bean 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-01-2009, 20:00   

nie, stary a nowy, znaczy poprzednia buda i wsumie już rok poprzedni hehe;), jakoś niespodobał mi się w nowym kształcie a poza tym paliło mi się wiec nie mogełm czekać aż wejdzie nowy model;)

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2009, 20:04   

No to nasze grono Podlaskie się poszerza 8)

Wracając do tematu. Jeżeli ktoś może mieć problem z cofaniem, to polecam czujniki i sprawa załatwiona.

looq 
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.5 DID Motion
Wysłany: 08-01-2009, 20:39   

jaceksu25 napisał/a:

Nie mam pojęcia, może kicam na zająca ... będziesz łaskawy przetłumaczyć na polski co znaczy jeździć na "wiewiórę" ?

jaceksu25 napisał/a:
nie jest subiektywną opinią, tylko faktem..

racja, dziwny, niewytłumaczalny fakt, który stawia w złym świetle cały model CZ. ..bo zdarzyło się Tobie i ... komuś jeszcze ?

Grasshopper
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2009, 20:56   

looq napisał/a:
racja, dziwny, niewytłumaczalny fakt, który stawia w złym świetle cały model CZ. ..bo zdarzyło się Tobie i ... komuś jeszcze ?

To, że stało się to w jednym egzemplarzu nie zmienia faktu, że jest to obiektywnie zaistniała sytuacja - nie można więc tutaj mówić o subiektywizmie.

Poza tym ton Twojej wypowiedzi wydaje się być trochę nadto agresywny. Trochę dystansu :) . Przecież wszyscy chcemy, żeby miło się czytało to forum.

Pozdrawiam

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2009, 21:04   

looq napisał/a:

Wygląda na to, że tak. I nie stawia w złym świetle CZ... Nie wymyślaj, bo nigdzie tak nie napisałem. :)
Cytat z innego tematu:
Gorzkim napisał/a:

u mnie od nowosci w bardzo specyficznych warunkach - przejazd po duzych kocich lbach z predkoscia ok 10 km/h wystepuje stukanie (cos jakby wpada w wibracje) w okolicach nog kierowcy, tak jakby cos tam bylo poluzowane (jaki przewod, kabel ?). zglaszalem to dwa razy w serwisie podczas przegladow i ostatnio powiedzieli zebym sie umowil na osobna wizyte to poszukamy co to moze byc. sam tez juz dwa razy bylem na kanale, ale nic tam nie widze. moze to masz na mysli? - bo ktos kiedys od cz3 wspominal ze ma podobnie u siebie

+ informacje z netu ( np. autocentrum) + inny Colt którym ostatnio miałem okazję się przejechać.
Z tego co mi wiadomo, w nowym Colcie taka sytuacja już się nie zdarza.

looq napisał/a:
jaceksu25 napisał/a:

Nie mam pojęcia, może kicam na zająca ... będziesz łaskawy przetłumaczyć na polski co znaczy jeździć na "wiewiórę" ?

Sorki, nie bierz tego poważnie. To było żartobliwie napisane :occasion5:
Znaczenie na "wiewiórę", to tak jak jeździ moja żona :wink: ( z oczami na przedniej szybie nic nie widząc co się dzieje na około) :)

PS. Dotyczy tematu :mrgreen: => żeby nie czujniki cofania to może bym już potrącił jeden mały słupek :D

leon9995 
Forumowicz

Auto: Auris&Corolla
Wysłany: 08-01-2009, 22:16   

Na temat Colta sie nie wypowiem bo nie jeździłem ale Panda w tej 10 to bzdura, jeżdżę taką w pracy (dziennie ponad 100km) i uważam że widoczność zza kierownicy jest b.dobra z racji tego że w miarę wysoko sie siedzi.

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2009, 22:20   

jaceksu25 napisał/a:
Jeżeli ktoś może mieć problem z cofaniem, to polecam czujniki i sprawa załatwiona.

jaceksu25 napisał/a:
żeby nie czujniki cofania to może bym już potrącił jeden mały słupek

hmmm... jak mozna miec problem z cofaniem tak malym autem??

Odpowiedz do tematu