|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Słaba widoczność z miejsca kierowcy |
Autor |
Wiadomość |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2009, 22:25
|
|
|
SlaVkoEg, elementy takie jak duże kamienie, małe słupki nie są widoczne w CZ przy cofaniu... |
|
|
|
 |
Dzidas [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2009, 22:31
|
|
|
Założyłem ten temat, bo nie miałem okazji nawet się przejechać cz3 a chciałem się dowiedzieć czy naprawdę jest w nim taka zła widoczność jak przedstawia to ranking osobiście uważam, że mr.bean napisał/a: | po prostu trzeba się przyzwyczaić | do każdego samochodu, jakim się zaczyna jeździć!! Sam jak zmieniłem fiestę na cjo miałem z tym problem, ale to wynika po prostu z przyzwyczajeń, jakie się nabyło w poprzednim aucie |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2009, 22:31
|
|
|
PS. => Tym <= lepiej było cofać... bo wiedziałeś, że jesteś "długi" |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2009, 22:36
|
|
|
jaceksu25 napisał/a: | SlaVkoEg, elementy takie jak duże kamienie, małe słupki nie są widoczne w CZ przy cofaniu... |
jaceksu25, hmmm.. tak jak i w wiekszosci samochodach. Nie bede w sumie zaprzeczal ze tak nie jest bo nie jezdzilem nigdy CZ(i pewnie nie bede mial okazji) ale uwazam ze jak ktos nie chce to ich nie zauwazy |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2009, 22:38
|
|
|
SlaVkoEg napisał/a: | jaceksu25 napisał/a: | SlaVkoEg, elementy takie jak duże kamienie, małe słupki nie są widoczne w CZ przy cofaniu... |
jaceksu25, hmmm.. tak jak i w wiekszosci samochodach. Nie bede w sumie zaprzeczal ze tak nie jest bo nie jezdzilem nigdy CZ(i pewnie nie bede mial okazji) ale uwazam ze jak ktos nie chce to ich nie zauwazy |
kurcze, człowiek z wiekiem robi się leniwy |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2009, 22:48
|
|
|
jaceksu25 napisał/a: | kurcze, człowiek z wiekiem robi się leniwy |
hehe i to niestety prawda hehehe czasami jak jade to mi sie biegow nawet nie chce zmieniac i jak wiem ze niedlugo skrecam czy cos to nie zmieniam na wyzszy |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2009, 22:49
|
|
|
SlaVkoEg napisał/a: | jaceksu25 napisał/a: | kurcze, człowiek z wiekiem robi się leniwy |
hehe i to niestety prawda hehehe czasami jak jade to mi sie biegow nawet nie chce zmieniac i jak wiem ze niedlugo skrecam czy cos to nie zmieniam na wyzszy |
hehe dlatego kupiłem sobie CZ5 w automacie |
|
|
|
 |
mr.bean
Nowy Forumowicz

Auto: colt cz3 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-01-2009, 22:49
|
|
|
problem z cofaniem jest wywołany ze w czx zwłaszcza w cz5 wysoki tył, jak i cała buda, nie jak w poprzednich colt'ach wiec dlatego niektórym gorzej lub lepiej to może wychodzić;)
Ja to leniwy dopiero jestem;), gdzie w polsce u nas można nabyć czarne lampy do czx? orginalne i nowe;)? Może ktoś wie, szukam szukam i nic nie znalazłem jak narazie, na allegro, ale używki a to kicha;p. Sorry że nie założyłem nowego wątku, ale jakoś tak... no tak się niechce;p...;) |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2009, 00:22
|
|
|
mr.bean napisał/a: | problem z cofaniem jest wywołany ze w czx zwłaszcza w cz5 wysoki tył, jak i cała buda, nie jak w poprzednich colt'ach |
Ja np. uzywam tylko lusterka wiec jak dla mnie to moze nie byc nawet tylnej szyby |
|
|
|
 |
Ali-En [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2009, 08:17
|
|
|
Przednie slupki niektorym przeszkadzaja bo sa w innym miejscu niz w wikszosci samochodow bo malo jest jedno brylowych. Do tego sie trzeba przyzwyczaic. Oczywiscie osoby o pewnym wzroscie zawsze beda mialy tam martwy punkt (popatrz ja) jakbym sie nie ustawil tak zawsze musze sie wychylac do przodu. Za to do tylu parkowanie bajka!! Proste ksztalty samochodu, praktycznie pionowo opadajaca tylna klapa powoduje ze banalnie latwo wyczuc tyl, do tego ogromne lusterka. |
|
|
|
 |
michalp
Mitsumaniak Moderator CZx

Auto: Colt CZ5 1.3, Focus II TDCi
Pomógł: 9 razy Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 512 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 09-01-2009, 11:47
|
|
|
Przednie słupki rzeczywiście ograniczają widoczność, zgoda. I sam miałem ze dwie sytuacje, w których mocno się zdziwiłem widząc nagle przechodnia, bo wcześniej zasłonił mi go słupek. Trzeba mieć świadomość tego faktu.
Ale nie czuję jakiegoś dyskomfortu odnośnie widoczności na boki czy do tyłu.
Co do kwestii "opinia subiektywna" vs "fakty": czasem można zobaczyć test widoczności w formie diagramu kołowego dla danego samochodu, gdzie wyróżnione są zakresy (wycinki koła) których kierowca nie widzi z uwagi na słupki itp. W tym konkretnym artykule nic takiego nie było. Ale przypuszczam że nie było tego tylko na onecie, a w rzeczywistości takie badania były robione (bo inaczej to ten "konkurs" nie byłby nic wart). |
_________________ michalp
 |
|
|
|
 |
Misiek :)
Mitsumaniak Pan Misio

Auto: Galant EA5A
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 10 razy Dołączył: 01 Lip 2008 Posty: 2954 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-01-2009, 11:58
|
|
|
mnie sięlepiej parkuje w cz5 tyłem, niż przodem. Popieram, że przednie słupki i ostatnie słupki są za grube i zasłaniają, ale szybko się można przyzwyczić i wyczuć:) |
_________________ kierowca - obywatel drugiej kategorii
05.2005-nadal Colt CZ5 1,1 (Kosiarka)
07.2008-08.2010 Colt CA4A
09.2010-2011 Galant gti E33A pancernik
04.2011-03.2019 Sir Lancelot CS9A V6 6A13
03.2012-06.2014 Galant E33A GTI - Joann
06.2013-01.2019 - Lancer CB4W
01.2014-07.2018 Słoneczny Ponton Proton 418 LRS (CA5A coupe) - skasowany
08.2018-nadal Mitsubishi Mirage 1995 1,5 A/T
03.2019 -Nadal Violett6 Galant EA5A
09.2022 - Nadal Maniek Pajero Sport K96
 |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2009, 17:10
|
|
|
michalp napisał/a: |
Co do kwestii "opinia subiektywna" vs "fakty": czasem można zobaczyć test widoczności w formie diagramu kołowego dla danego samochodu, gdzie wyróżnione są zakresy (wycinki koła) których kierowca nie widzi z uwagi na słupki itp. W tym konkretnym artykule nic takiego nie było. Ale przypuszczam że nie było tego tylko na onecie, a w rzeczywistości takie badania były robione (bo inaczej to ten "konkurs" nie byłby nic wart). |
Właśnie, jak to napisałeś "czasem można zobaczyć". Tutaj tego nie ma, jakiś ranking nie wiadomo skąd... ( traktowane jako opinia subiektywna)
Ali-En napisał/a: | Proste ksztalty samochodu, praktycznie pionowo opadajaca tylna klapa powoduje ze banalnie latwo wyczuc tyl, do tego ogromne lusterka. |
Pewnie, że banalnie łatwo wyczuć tył. Ale często można nie zauważyć jakiejś niskiej przeszkody z tyłu.
[ Dodano: 09-01-2009, 17:41 ]
Wiecie co...?
Pomyślałem, że zrobię jutro taki maleńki test na widoczność do tyłu. Polegać będzie na:
usiądę sobie za kierownicą i zrobię kilka fotek z tej pozycji( pozycja moich oczu) w lusterka boczne. Celem będzie zrobienie zdjęć butelki 1,5 litrowej na granicy widzialności( którą potencjalnie będziemy traktować jak coś betonowego wystające z ziemi - coś co mogłoby już uszkodzić zderzak tylny) - granicy widzialności to znaczy minimalnej odległości w której będzie ona widoczna w lusterkach bocznych.
Obstawiacie coś? Jaka to będzie odległość? Co Wy na to? |
|
|
|
 |
Dzidas [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2009, 17:59
|
|
|
Dobry pomysł oczywiście wrzuć fotki na forum |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2009, 18:08
|
|
|
Dzidas pewnie, że tak
Szczerze sam jestem ciekawy jak to wyjdzie.
Zrobiłem te fotki... Nie zmierzyłem odległości ( nie miałem tak długiej metrówki)
Pierwsza fotografia ukazuje butelkę w lewym lusterku bocznym. Musiałem wystawić aparat delikatnie za szybę, bo ze środka ledwie co było ją widać. W lusterku wewnętrznym przez tylną szybę nie była widoczna w tej odległości. W prawym lusterku też nie była widoczna.
Druga fotografia ukazuje odległość wizualną auta od butelki. Sami oceńcie ile to jest - moim zdaniem dużo
Zdaję sobie z tego sprawę, że cofanie zazwyczaj odbywa się po łuku i wtedy znacznie poprawia się widoczność. Jednak to jest potwierdzeniem, że jednak czujniki cofania to bardzo przydatna rzecz w nawet tak "małym" aucie. |
Ostatnio zmieniony przez jaceksu25 10-01-2009, 14:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|