Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
16-07-2006, 00:37
zakup lancera
Autor Wiadomość
GIRAPH
[Usunięty]

Wysłany: 05-05-2006, 22:58   zakup lancera

Witam, noszę się z zamiarem kupna Lancear 1,6 16V kombi '93, na co mam zwrócić szczególną uwagę przy kupnie, nie mam doświadczenia z miśkami jak do tej pory.

McDoune 
Mitsumaniak
Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-05-2006, 00:04   

Ja przede wszystkim patrzyłem na stan blach i silnika (czy nie ma jakiś podejrzanych wycieków i czy przyśpiesza) oraz geometrie silnika i grubośc lakieru (to tak żeby potwierdzić słowa właściciela że nie był bity, zrobiliśmy badanie w warsztacie) Ale wszystkiego i tak pewnie niestety nie przewidzisz :( , mnie teraz zaczął stukać wydech i zerwała się stalówka podnosząca szybę od strony pasażera, ale nie sądze by to były typowe :?

:king: Zwycięzca Czwartej Edycji Typera Mitsumaniaków :king:

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 06-05-2006, 11:09   

ha :D
na dzien dobry zobacz czy byl/jest bezwypadkowy, ale wiadomo ze auto 13 letnie musialo byc gdzies trafione. zobacz na ogniska korozji - NIGDZIE nie powinno ich byc, chyba ze auto bylo bite i zle zrobione . dalej sprawdz podluznice - czy nie sa prostowane/wspawywane inne :P szpary miedzy el.blacharskimi - wszedzie powinny byc takie same, wycieki jako wycieki nie sa az takie grozne, sprawdz czy nie poleciala uszczelka pod glowica - bo jezeli tak to tu moze dalej byc problem, potem sprawdz czy przebieg jest oryginalny - rownomiernie wytarta kierownica, galka zmiany biegow .
od razu po kupnie i zarejestrowaniu wymien pasek rozrzadu (nawet gdy sprzedajacy przysiega na mame, tate, tesciowa ze wymienial i tak wymien , koszty paska rozrzadu sa kilkanascie razy mniejsze niz koszt roboty silnika)
to chyba wszystko gdybys jeszcze czegos potrzebowal pisz
pozdrawiam
rafal

edit : McDoune napisz mi ktorej linki nie masz to moze jeszcze bede miec mechanizm (chodz zostal mi juz tylko przedni od kierowcy ;) )
pozdrawiam

GIRAPH
[Usunięty]

Wysłany: 06-05-2006, 11:14   

PRAWIE WSZYSCY ODRADZAJA MI ZAKUP TEGO AUTA TLUMACZAC POZNIEJSZYM BRAKIEM CZESCI I ICH ZAWROTNA CENA ! ILE W TYM JEST PRAWDY ? DAJCIE ODPOWOIEDZ

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 06-05-2006, 11:16   

Pieprzą głupoty - części są dostępne a co do ceny :roll: W większości przypadków Ori z ASO ma cenę z kosmosu ale w ASO mało kto kupuje. Są zamienniki i używki.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-05-2006, 11:23   

co do cen czesci hehe :mrgreen: kupuj szybciutko lancerka to jak bedziesz potrzebowac czesci to kupisz u mnie (mam takiego lancerka w kombiaku z 94' na czesci :( )
a inne np klocki itd to u Japaneze (najnizsze ceny ) :!:
wszyscy mowia ze czesci drogie itp, bo taki byl mit, natomiast wystarczy troszke poszukac i znajdziesz w zaje....tych cenach :mrgreen:

matt81 
Mitsumaniak
RED DIAMOND

Auto: LANCER 1.6 16v 1995r 4g92
Wysłany: 06-05-2006, 14:15   

Mam identyczne autko tylko z 1995r. bardzo przyjemnie sie prowadzi , co tu z resztą gadać 113KM mówi za siebie jak ktos znajdzie dynamiczniejsze auto niemieckie czy francuskie z podobnym silnikiem będzie dobry.W moim miśku silnik jest jak dzwon! pomimo wieku nie nosi większych śladów zużycia (od wymiany do wymiany zadawala sie 0,1-0,2 oleju , niestety nie jest aż tak pięknie ,ostatnio pokazały sie wycieki przy skrzyni, pompa wspomagania szykuje sie do regeneracji(wycieki na siłownikach),i ostatnio problemik z wypadaniem z zapłonu (przerywa podczas jazdy)Tak jest w moim przypadku ,apropos częsci to fakt,w sklepach dostaniesz tylko podstawowe częsci eksploatacyjne,w razie więszej awarii jedynie używki :(

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-05-2006, 15:51   

oj Matt81
matt81 napisał/a:
Tak jest w moim przypadku ,apropos częsci to fakt,w sklepach dostaniesz tylko podstawowe częsci eksploatacyjne,w razie więszej awarii jedynie używki

i tu błąd :!: :)

widac ze jestes z nami od niedawna ;) i masz pewne zaleglosci ;) no ale wszystko da sie nadrobic :)
czesci znajdziesz praktycznie WSZYSTKIE tylko trzeba wiedziec u kogo je brac :)
naszym "podstatowym dostawca" jest czlowiek o ksywce JAPANEZE prowadzi on sklep z czesciami do japoncow, i jako jeden z nielicznych sprzedawcow jest naprawde uczcciwy ! (czytaj : nie zdziera z nas ostatnich pieniedzy ) moze podam troche przykladow (do naszego - waszego auta - Lancer Kombi 94' 4G92 - 1,6 16v 113 KM) :

pompa wody (GMB) 124 zł
pasek rozrzadu Mitsuboshi - 77 zł
klocki ham przednie ATE - 76 zł
tarcze ham przednie 116 zł/szt

jak widzicie ceny znormalizowane i porownywalne do tych z autami niemieckimi - ford itd .

branie oleju 0,1-0,2 od wymiany do wymiany :shock: ;) moje auto od wymiany do wymiany nie bralo oleju (ubytek byl niezauwazalny ) moze napisz jaki masz olej ?
ja(i nie tyko ja ) polecam Valvoline MaxLife 10w40 (ok 100 zł za 4 litry ) olej polecany do silnikow o przebiegu ponad 100 000 km , ma wlasciwosci uszczelniajace i zmniejszajace apetyt silnika na olej (opisywany gdzies tutaj na forum )
(link do tematu o oleju : http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1700 )

przy przebiegu ok 200 000 km musicie byc przygotowani na wymiene pompy wody (cena jak wyzej)

tutaj kilka informacji o lancerze : http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1051

oraz jezeli chcecie popatrzec czy tez dowiedziec sie co i jak to zapraszam do dzialu nasze miski :

historia mojego juz bylego lancerka ktory zakonczyl swoj zywot ok miesiaca temu :cry: http://www.mitsubishi-gra...topic.php?t=700
(tak jak pisalem jak byscie potrzebowali jakas czesc do swojego auta to piszcie, napewno sie dogadamy jezeli bede ja miec :) )

tu lancer McDoune http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1923

pozdrawiam
rafi

GIRAPH
[Usunięty]

Wysłany: 06-05-2006, 20:18   

dzieki ze cenne informacje, co do cen częsci to własnie ie bardzo chce mis ie wierzyc w te mity ... To juz nie te czasy ... Chyba jestem zdecydowany :) Moze za pare dni bede miał lancerka :) Pozdrawiam !!!!

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-05-2006, 22:10   

nie ma za co, jezeli bedziesz miec jeszcze jakies pytania, to wal smialo . postaramy sie pomoc :mrgreen:

GIRAPH
[Usunięty]

Wysłany: 06-05-2006, 22:54   

Rafal_Szczecin, masz moze oslony do głosnikow w drzwiach ??

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-05-2006, 22:56   

yyyy czekaj juz nie mam :P zapomnialem ze poszly do Wichury :mrgreen:

GIRAPH
[Usunięty]

Wysłany: 06-05-2006, 23:40   

Rafal_Szczecin,
a ile moze kosztowac ta roletka do kombi ??

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-05-2006, 23:42   

ja dalem 250 zł

[ Dodano: 06-05-2006, 23:43 ]
a sprzedalem za 210 :)

McDoune 
Mitsumaniak
Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Wysłany: 08-05-2006, 19:56   

Rafał , dzięki za reklamę mojego Miśka :)
Co do linki to chodzi o tą z przednich drzwi, ale od strony pasażera. Jak na razie nudząc się z kumplami przy grillu zrobiliśmy to z zastosowaniem linki miedzianej (trochę się rwie ale szyba się trzyma, więc do pierwszego jest ok :) ) Jeśli by Ci został ten mechanizm to linkę chętnie od Ciebie kupię, natomiast nie sądze bym mógł/chciał ;) Ci za nią dać pieniądze porównywalne do ceny za cały mechanizm, więc i Ty się narobisz ją zdejmując i pewnie ciężko by Ci było sprzedać później resztę bez linki... Mimo wszystko dzięki za propozycje :)
A co do lancerków ostatnio kumpel który zawsze tylko uznawał auta niemieckie, a w szczególności hOple przewiózł mnie mojim i zatkało go gdy na liczniku pojawiło się 170 km/h a autko nadal przyśpieszało :twisted: i to do tego cały czas przy spalaniu poniżej 8l/100 :)

A swoją drogą zapraszam jutro do opisu mojego miśka, wstawię tam zdjęcia nowych felg 8)

pozdro

:king: Zwycięzca Czwartej Edycji Typera Mitsumaniaków :king:

Odpowiedz do tematu