Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Opony zimowe - Przestroga
Autor Wiadomość
arts 
Nowy Forumowicz

Auto: L200
Wysłany: 07-01-2009, 17:26   Opony zimowe - Przestroga

Nie popelnijcie tego bledu i nie kupcie przypadkiem opon Pirelli Scorpio na zime.

4 razy wywazalem i nie pomoglo ( w tym 2 razy w w serwisach Mitsubishi). Nowe alufelgi mam, a opona na nich chodzi raz w gore raz w dol jak sie takim kolem obraca.
Ostatnio zmieniony przez Gene 07-01-2009, 19:46, w całości zmieniany 1 raz  

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-01-2009, 19:53   

potwierdzam, ze sa problemy z wywazeniem ale nie jestem pewien czy to problem opony czy tego, ze zle skladowana wczesniej byla...mam Scorpiony ICE&SNOW i na obecne warunki sa rewelacyjne ale leciutko bija caly czas...

namotore 
Mitsumaniak
ach

Auto: T-fünf
Wysłany: 07-01-2009, 19:58   

podstawowy problem jest z felgami firmowanymi przez mitsu. Na 16" u mnie przy trzech z 4 nowych felg (same felgi na wywazarce) byly niedowazenia rzedu 100-180g, nawet po kombinacjach z obracaniem opon moze braknac miejsca na przyklejenie ciezarkow.

PiotrasL200 
Mitsumaniak

Auto: L200 Intense '07 manual 136KM
Wysłany: 07-01-2009, 20:33   

witam!
Ja miałem problem z wyważeniem na jednej feldze oryginalnej mitsu opony seryjnej dueler H/T. Była optymalizacja, było wyważane 3 razy. Ciągle było wyczuwalne bicie. Gdy założyłem na firmowe fele nowe zimówki blizzaki - problem zniknął :) A i ciężarków do wyważenia zimówek użyto bardzo mało.

pzdr

namotore 
Mitsumaniak
ach

Wysłany: 07-01-2009, 20:37   

jesli po optymalizacji nadal bija a nie ma kasy na nowe, zostaje wrzucic najgorsze na tyl, chociaz kierownica nie bedzie bic o przednia szybe :)

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 08-01-2009, 08:04   

Panowie przecie komputer maszyny wywarzajacej i optymalizujacej podaje wszelkie informacje. Z wynikow testu mozna diagnozowac problem czy jest felga zla czy opona. :wink:

arts 
Nowy Forumowicz

Auto: L200
Wysłany: 08-01-2009, 22:34   

Troche parametrow:
Felgi super: DOTZ Hammada Dark, rozmiar: 8x17, rozstaw: 6x139,7, ET: 35
Opony tragedia (bija): Pirelli Scorpion Ice & Snow 245/65 R17 111 H

alarmik
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2009, 20:00   

Panowie przestrzegam przed kupowaniem zestawów kół przez internet bo jak jest dobrze to OK ?????????
ale jak macie jakieś problemy to zaczynają sie schody. :finga:

zakupiłem przez internet do swojej ELI felgi DOTZ LUXOR 16"
i opony YOKOHAMA ZIMÓWKI 245/70/16
wszystko dopasowane ,na oko jest super
pierwszy wyjaz w trase i przy 110-130 km/h kierownica bije żę cały samochód rzuca.
Koła do zakładu do porawy niby na wyważarce wszystko ok gość zawija 80 zł
Ujechałem pare kilometrów i zaczyna tak samo kierownica skakać.
I do tej pory byłem juz w 4 zakładach i wserwisie MITSU każdy kasuje a kierownica sobie skacze.
I tak naprawde to nikt nie może mi wskazać konkretnej przyczyny czy to felgi,czy opony czy jedno i drugie . mogę złożyc reklamacje tylko nie wiem bardzo jeszcze na co
a gdybym to od któregoś z zakładu kupił to napewno gość by miał zemną problem
a tak przygotowuje sie do nastepnej wizyty w serwisie MITSU żeby podmienić felgi z innego Samochodu i wykluczyć czy to felgi czy opony może do końca zimy uda mi sie rozwiązać problem bo na felgi i na opony mam 2 lata gwarancji

Jeszcze Raz Przestrzegam Przed kupowniem Opon przez internet bo możecie Panowie se usłyszeć takie słowa
Jak Byś Pan Umnie kupił to by byłó OK :finga: ateraz to se Pan w internecie wyważąj albo reklamacje składaj i tu chłop ma troche racji, a mnie szlag trafia bo wydałem 4600zł za zestaw który stoi w garażu bo się na nim nie da jeżdzić

[img][/img]
[img][/img]
Ostatnio zmieniony przez alarmik 15-01-2009, 21:56, w całości zmieniany 3 razy  

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 15-01-2009, 20:16   

Ja kupiłem felgi i opony w internecie do Lancera, ale przed założeniem opon kazałem sprawdzić na maszynie wyważenie felg i dopiero jak było wszystko ok to pozwoliłem założyć opony. Felgę możesz zareklamować dopóki nie ma na niej śladu zakładania opony.
Sprawdź wyważenie samych felg. I jak już będziesz wiedział co jest grane składaj reklamację. Podobna sytuacja była pokazywana w TVN Turbo. Sprawa została załatwiona dopiero po interwencji telewizji.

alarmik
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2009, 21:12   

1123

jacahunter
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2009, 22:03   

alarmik napisał/a:

pierwszy wyjaz w trase i przy 110-130 km/h kierownica bije żę cały samochód rzuca.

No gratuluję pomysłowości jazda półciężarówką z takimi prędkościami.
Ostatnio zmieniony przez jacahunter 06-08-2009, 12:45, w całości zmieniany 2 razy  

namotore 
Mitsumaniak
ach

Wysłany: 15-01-2009, 23:20   

sprawdz pierscienie centrujace oraz to czy ta felga na pewno jest dedykowana do tego samochodu - rozstaw srub itp. Opony czesto bija mimo wywazenia statycznego i dynamicznego na zero. Najtaniej zalozyc te co nie bija na przod, zamien tylne z przednimi i zobacz efekty. Pozdro

johnyby 
Nowy Forumowicz

Auto: L200 INSTYLE SPORT
Wysłany: 16-01-2009, 10:17   

jacahunter napisał/a:

No gratuluję pomysłowości jazda półciężarówką z takimi prędkościami.

to tak szybko? a co to L200 to traktor, to ile tym mozna jezdzic wg Ciebie?

pozdro
T

jacek z płocka 
Forumowicz

Auto: L200 07 AT Rallyart, MSS 1,6
Wysłany: 16-01-2009, 10:20   

Witam,
a ile kilometrów zrobiłeś między wyważaniem ? Jeśli opona nie jest wadliwa to podobno musi się ułożyć (najlepiej z 300 km zrobić) i znów wyważać. Miałem podobny problem z nowymi BF Goodrich Winter Slalom 255/70/16 i alusami Dotz Hammada Dark. 3 razy mi wyważali, między wizytami u oponiarza robiłem z 200-300 km i znów na wyważarkę. Za każdym razem było coraz lepiej i mniej ciężarków. Po 3 razie też nie było idealnie, kierownica leciutko drgała, ale dałem spokój i pojechałem w trasę 3000 km po niemieckich autostradach i francuskich Alpach. No i się faktycznie "ułożyły" !!!!!!!!!!. Teraz nawet 150 km/h jadę i jest ok.
Jeszcze jedno, u mnie w bieżnik właziło zawsze chyba z pół kilo kamieni. Myślę że miały wpływ na wyważanie.
Pozdrawiam

alarmik
[Usunięty]

Wysłany: 16-01-2009, 11:50   

O to chodzi że felgi nie mają pierścieni centrujących,producent nie przewiduje do tego modelu pierścieni a felgi śa dedykowane tylko do tego modelu i posiadają wszelkie cetyfikaty i TUV niemiecki gdyż jest to model 2008 wyprodukowany do L200
macie linki do certyfikatów oraz konfiguratora felg na L200

http://www.alcar.pl/Alcar...1&fdi_key=16929

http://www.aez-wheels.com...87/37887520.pdf

a już przejechałem ze 2tys km i 4razy wyważałem i demontowałem tył na przód itp.
z 400 zł wydałem i jestem bardzo wk?????????????? na to całą sytuacje
bo czekałem do tego roku na jakięś felgi 16" żeby odrazu pasowały bo większy wybór opon,lepszy komfort itd a tu ????????????????????????????

Odpowiedz do tematu