[CA4A 1.6] słabe ogrzewanie |
Autor |
Wiadomość |
malibu_qq
Forumowicz
Auto: Colt 1.6
|
Wysłany: 15-01-2009, 22:23 [CA4A 1.6] słabe ogrzewanie
|
|
|
Witam w moim colcie '95 1.6 glxi 113 KM jest dość słabe ogrzewanie. Jestem po wymianie chłodnicy jeszcze w okresie jesiennym, oczywiscie nowy płyn w układzie itd.. nagrzewa sie prawidłowo i prawidłowo trzyma temperature z tym nie ma najmniejszych problemów.. węże od nagrzewnicy po pełnym nagrzaniu płynu w układzie mają podobna temp. czyli są mozna powieidzec gorące. Mam wrażenie, ze szczególnie słabo ciepło wieje na nogi. Może colt poprostu ma tak ogrzewanie. Myslałem nad zasłonięciem chłodnicy kartonem np. ale to chyba sie robi w przypadku niedogrzania. Zdemontowałem schowek, poruszałem pokretłem ciepło-zimno i ten mechanizm dziala prawidłowo. ogólnie przy -20 st. C nie jest zbyt ciepło w środku przy max ustawieniu na ciepłe powietrze. Myslalem ze moze filtr kabinowy wyjąc ale nie wiem czy to coś pomoze (watpie). Dla porównania w skodzie felicji przy 1/3 prawidłowego nagrzania ciepłem powietrze juz zaczyna parzyc. Macie jakies pomysły? gdzie szukać przyczyny??
[ Dodano: 15-01-2009, 22:24 ]
i jeszcze pytanie techniczne, czy w tym colcie występuje coś takiego jak "elektorzawór nagrzewnicy" |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 19-01-2009, 21:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 15-01-2009, 22:59
|
|
|
Z nawiewow leci chlodne powietrze czy wogole nic nie leci??
malibu_qq napisał/a: | Myslalem ze moze filtr kabinowy wyjąc |
Jest cos takiego w Colcie wogole?? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 15-01-2009, 23:03
|
|
|
SlaVkoEg napisał/a: | Jest cos takiego w Colcie wogole?? | Nie ma. malibu_qq napisał/a: | Myslałem nad zasłonięciem chłodnicy kartonem | No i silnik zagotujesz.
Wymień termostat. |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 16-01-2009, 02:00
|
|
|
A nie wynika to tylko i wyłącznie z tego iż w takie silne mrozy nagrzewnica "nie wyrabia"? Wcześniej również grzał mi jak szalony a jak takie silne mrozy przyszły to nie wyrabia i z centralnego miejsca w kokpicie (na nogi również) prawie zawsze leci chłodne powietrze (z bocznych nawiewów i na szybę ciepłe).
P.S. A filtr kabinowy nie występuje w wersjach z klimatyzacją? |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2009, 11:34
|
|
|
Hugo napisał/a: | Wymień termostat. |
malibu_qq napisał/a: | nagrzewa sie prawidłowo i prawidłowo trzyma temperature z tym nie ma najmniejszych problemów.. węże od nagrzewnicy po pełnym nagrzaniu płynu w układzie mają podobna temp. czyli są mozna powieidzec gorące. |
wiec mysle ze to raczej nie jest wina termostatu |
|
|
|
 |
malibu_qq
Forumowicz
|
Wysłany: 16-01-2009, 12:27
|
|
|
dokładnie tak jak u kolegi "idas" z nawiewów "na nogi" leci letnie a z bocznych i na szyby ciepłe. Tez przypuszczałem ze nagrzewnica może nie wyrabiać przy takich duzych mrozach. Jeśli chodzi o nawiewy przednie to u mnie w colcie jest regulacja ze nawet przy ustawionych nawiewach wzsystkich na ciepło z przedniego mozna właczyc sobie zimne...Wg mnie jezeli nagrzewnica byłaby zapchana to wąż wylotowy byłby zimny. Mam racje? |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2009, 13:37
|
|
|
mi też na nogi leci letnie, ale jak ustawie pokrętło dokładnie na nogi(dokładnie pionowo), zamkne nawiew na środkowej konsoli i wyłączę to zimne na twarz( przy srodkowej kratce ta niebieska ikonka, tzn ma być na tej białej, czyli przesunięte w dół) to w nogi wieje troche lepiej, ale nie wiem, czy te dwie ostatnie operacje mają związek, czy to tylko przypadek, że wtedy jest lepiej;)
Spróbuj usiąść z tyłu, albo zapytać kogoś kto tam podrózuje, bo mi się wydaje, że na tył dobrze ciepłym wieje, a u mnie troche kable od głosników/radia zasłaniają nawiew na nogi po stronie kierowcy |
|
|
|
 |
malibu_qq
Forumowicz
|
Wysłany: 16-01-2009, 15:22
|
|
|
jesli chodzi o tył to wogóle nic nie wieje bo ostatnio sprawdzałem... tunele sa pod fotelami ale nic nie wieje..ani ciepło ani zimno. |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2009, 15:41
|
|
|
to u mnie spod foteli leci, ale wieczorem jak będe jechał to sprawdzę dokładnie |
|
|
|
 |
asiox [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2009, 17:13
|
|
|
Witam.
U mnie ogrzewanie skierowane na nogi grzeje tylko po stronie kierowcy czy to normalne w CAO?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2009, 18:26
|
|
|
zdecydowanie nie:) Sprawdź, czy może ze schowka coś Ci nie wypadło i nie przyblokowało, albo inne kable nie blokują dyszy nawiewu. Połóż się, otwórz/zamknij, poruszaj tymi bebechami. Jak nie pomoże to pewnie trzeba jakoś przeczyścić te rurki od powietrza ale o tym nie mam pojęcia niestety |
|
|
|
 |
asiox [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2009, 18:55
|
|
|
a możesz mi jeszcze powiedzieć w którym miejscu jest nawiew na nogi pasażera bo wiem, że ten dla kierowcy jest koło środkowego tunelu. |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2009, 19:58
|
|
|
Generalnie to po obu stronach to wygląda podobnie, że jak się oprze nogi tak mniej więcej na głębokośc pedałów to wieje gdzieś w piszczele. Analogicznie do kierowcy, powinno wiać gdzieś tam gdzie kończy sie plastik od całej deski rozdzielczej. |
|
|
|
 |
asiox [Usunięty]
|
Wysłany: 26-01-2009, 15:13
|
|
|
Witam.
Zaglądałem dziś pod deche i u mnie nawiew (duży prostokątny) jest tylko po stronie kierowcy od strony pasażera nic nie ma. Maniaki zerknijcie jak jest u Was.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 26-01-2009, 18:49
|
|
|
jutro zajrze dokładnie bo już ciemno. Ale coś tam wieje tylko nie wiem skąd:)
[ Dodano: 27-01-2009, 20:55 ]
sprawdziłem dzisiaj i na nogi pasazera wieje od strony , tunelu srodkowego, przegrody, czy jak to nazwać. Generalnie z tego miejsca gdzie są kable od radia, czyli po prostu z boku, z lewej strony. Kierowca ma lepiej bo wieje mu analogicznie z boku, ale też z góry. |
|
|
|
 |
|