Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kultura czy jej brak? Ostrzeganie przed policją itp...
Autor Wiadomość
krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-01-2009, 10:25   

Ja jestem zwolennikiem teorii że z rozpedki jest dożo lepiej. Bo po pierwsze przed manewrem mamy większa odległość między nami a wyprzedzanym (większe bezpieczeństwo i większa widoczność a nie wychylanie się agresywnie i chowanie). A jak już mamy miejsce mamy większą przewagę predkości manewr trwa krócej i jest bezpieczniejszy, a i mniejsza szansa że komuś zajedziemy drogę (wiem trzeba i tak sie upewnić czy to nas nikt nie wyprzedza i tak połowo zapomina o tym fakcie bo myśli że kto ich fure może wyprzedzić jak on się spieszy jak widać ja często takich cfaniaków wyprzedzam i musze butować na lewym po hamulcach albo trąbić zanim zaczną bo to po cfaniakowatym zachowaniu auta często widać). Tak że tylko plusy zagrożeniem jest nieprofesjonalne wykonanie manewru (za wcześnie zaczęte wyprzedzanie czy nieprecyzyjna zmiana pasa ruchu np. na koleinach może spowodować przywalenie w poprzedzającego trzeba mieć doświadczenie)

Krzychu

Ps. Panowie w busach osobowych (przewożących osoby) powinni myśleć o bezpieczeństwie a w 99% procentach (a dość często korzystam) wyprzedzają bez "rozpędki" a pod butem może trochę maja ale masy też.

Berni 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero 3,0 v6
Wysłany: 16-01-2009, 11:30   

michu_872, nawet nie usiłujemy dyskutowac z "rozpędki" zawsze wygodniej i bezpieczniej-bo szybciej jesteś na swoim pasie :D

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 16-01-2009, 13:01   

Co do wypzredzania, to dodam taki aspekt jak redukcja :D . Ja juz widziałem wyprzedzanie na 5 biegu przy 70km/h na godz.
Nawet jezdzac Polonezem czy Suzuki Swiftem 1.0 nie mówiac o CC 700 zawsze redukowalem i dawalo rade.
Wiele osob jezdzi a wogole nie ma wyczutego samochodu.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 16-01-2009, 21:28   

Morfi, redukcja to chyba standard. Tak mi się wydaje. Tak mi zawsze mówiono i uczono, więc tak robię. :)

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 16-01-2009, 21:38   

Ludzie boją sie przekroczyc 4 tys obr w benzynowych silnikach a 3 tys w dieselach :)
Jak widze audi A6 3.0 ktore zabiera sie za wyprzedzanie jakby mial pod maska 1.4 to mnie cos bierze.
Ja poza terenam zabudowanym :wink: jak ktos jedzie 50km/h to redukcja 2 i wyprzedzanko :) .

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

misjonarz. 
Mitsumaniak
\KSG/

Auto: Subaru OBK III
Wysłany: 16-01-2009, 22:16   

a u mnie to zależy od warunków na drodze. czasem
Morfi napisał/a:
wyprzedzanie na 5 biegu przy 70km/h
a czasem z 2 biegu od 50. szybkie rozeznanie sytuacji i decyzja w jaki sposób wyprzedzić

Gość zobacz mojego misia

ex colt 1,8 gti '90
ex rover 218 SD '94
ex EA2W SE '98
ex EA5W '00

Odpowiedz do tematu