[Cari 1.9TD] Rozrząd F8QT |
Autor |
Wiadomość |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 18-01-2009, 21:32 [Cari 1.9TD] Rozrząd F8QT
|
|
|
Witam Jestem nowym użytkownikiem tego pojazdu ma przejechane 135k mil jestem 3 właścicielem, rok owej carismy jest 99.
Wydaje mi się że należy wymienić w niej rozrząd.
Poprzedni właściciel przejechał nią 35 tys mil i tylko wymieniał w niej tulejki do skrzyni no i normalnie co pewien czas olej.
Na temat pierwszego właściciela wiem tylko w sprawie rozrządu że był wymieniany tylko pasek i to raz przy 60tys mil
Pojeździłem po ASO i w mitschubischi powiedzieli mi 650 euro za pasek jakies 2 rolki i jakomś zębatke a oprócz tego jak będzie trzeba to 200 euro za pompę.
Volvo powiedziało mi 650 za wszystko włącznie z pompą i paskiem do wspomagania i alternatora.
Reanult 450 ale bez pompy i jak będzie potrzeba to 100 będe musiał dopłacić.
Znajomy pracuje w serwisie toyoty i powiedział mi że jak będę miał części to on mi za 100euro wymieni.
Więc moje pytanie jakie części potrzebuje i jakiej firmy Czy konieczna jest pompka i jakieś kółka czy tak jak pierwszy właściciel wymienić pasek. (Bo po cenie ASO mitschubischi zapłacę więcej niż ten samochód jest wart w Irlandii) |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 18-01-2009, 23:53 Znalazłem
|
|
|
Po dłuższym poszukiwaniu znalazłem
Czyli pompę po 200.000 Km pasek oryginalny co 90k a nie oryginalny co 60k km wraz z osprzętem.
Daruje sobie za duży wydatek kupie sobie sam pasek za 25 euro i tylko go wymienię a za oszczędzoną kasę w razie czego jak się posypie kupie inne auto a to oddam na złom.
Jeszcze przeanalizowałem że może w Polsce części zamówię tylko szukałem w internecie i żaden sklep nie wysyła za granice.
Dziękuje za pomoc |
|
|
|
 |
Premieros
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9TD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Sty 2009 Posty: 106 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 19-01-2009, 09:46
|
|
|
Eh co to za wymiana rozrządu jak się nie wymienia napinacza i rolki? Jak już wymieniać to całość albo wcale, sam pasek tak na prawdę mało da, tym bardziej że z tego co piszesz te podzespoły nie były chyba nigdy wymieniane;/ jak już coś robić to porządnie.
Pasek+rolka+napinasz = dobry wydatek :] |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 19-01-2009, 22:20
|
|
|
zawsze pasek pompa napinacz i rolki! żaden szanujący się zakład nie da ci gwarancji na usługę jeżeli nie wymienisz tych podzespołów co z tego ze założysz pasek skoro go zerwie pompa w której może pęknąć wirnik (jeżeli jest plastikowy) bądź łożyska się zatrą to samo tyczy się rolek napinacza. oszczędzać w tej kwestii mogą bogate osoby, mnie nie stać na takie oszczędzanie |
|
|
|
 |
|