[Cari 1.6] Jak wymontować oryginalne radio z cari'01 |
Autor |
Wiadomość |
Kristofer85
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 2001r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-01-2009, 12:28 [Cari 1.6] Jak wymontować oryginalne radio z cari'01
|
|
|
Chcę wymienić radio ale nie wiem jak się do tego zabrać żeby nic nie pourywać, proszę o pomoc bo nie stety nie mogę znaleźć jak je wymontować tutaj na forum.
Druga sprawa to czy wyświetlacz tam gdzie zegarek temepratura i spalanie jest podświetlany czy nie ? znalazłęm demontaz i wymianę ale rocznika gdzie tylko miał zegarek czy w tym jest podobnie ?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc :)Pozdrawiam |
_________________ ... |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 391 Skąd: R.Śl.
|
Wysłany: 14-01-2009, 13:05
|
|
|
Witamy na Forum !
Radio wyciągniesz wkłądajac odpowiednie pręty w 4 otwory (po 2 z każdej strony), jak puszczą zatrzaski - wyciągasz.
UWAGA: jeżeli zamontujess nieoryginalne radio - utracisz wskazania kompa, tzn. zostaną wyświetlane ostanie wskazania. Ja wyciagnąłem radyjko przy załączonym wskazaniu średniego zyżycia paliwa. Średniej prędkości i pozostałych kilometrów do przejechania na baku brak. Mi tam niepotrzebnei.
Wyświetlacz jest podświetlany przy włączonych światłach. |
_________________ *** porzuciłem Niemca dla euro-Japończyka ***
...i wróciłem znów do Niemca |
|
|
|
 |
arthus [Usunięty]
|
Wysłany: 14-01-2009, 15:25
|
|
|
Dorzucę jeszcze, że podświetlanie wyświetlacza (tzn. jego jasność) jest regulowana. Jeśli potrzebujesz to dokopie się jak to się ustawia bo nie pamiętam teraz czy jest to sprzęgnięte z regulacją jasności zegarów czy trzeba powciskać jakieś kombinacje przycisków w radio. |
|
|
|
 |
marcinmarcin [Usunięty]
|
Wysłany: 14-01-2009, 17:26
|
|
|
Jak bys mial problemy z wyimakami do radyika to ja polecam zwykle gwozdzie ) Ja tak wyciagalem swoje radio... na szlifierce zatepilem czubek, wsadzilem 4 gwozdzie i radyiko wyszlo bez problemu. Wskazania kompa na nieoryginalnym radiu mozna zmieniac porzez kombinacje prszyciskow przy wysiwtlaczu ale jak to sie dokladnie robi to nie pamietam. Jest to na forum tak wiec mozesz sobie poszukac...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kristofer85
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-01-2009, 23:30
|
|
|
wielkie dzięki za podpowiedzi wyświetlacz nie zapala mi sie wraz ze światłami i regulacja jasnosci zegarów tez nie rozjaśnia mi wyświetlacza komp. być może są tam jakieś żaróweczki albo jakis bezpiecznik od wyświetlacza pierwszy raz mam japońca i nie bardzo jeszcze czaje o co kaman |
_________________ ... |
|
|
|
 |
marcinmarcin [Usunięty]
|
Wysłany: 15-01-2009, 21:20
|
|
|
Jezeli Ci sie nie podswietla wyswietlacz to najprawdopodobniej masz spalone zaroweczki... ale nie jestem pewiem bo nigdy go nie rozbieralem wiec nie wiem czy jest on na diodach czy na zarowkach, na jednej czy na kilku tak wiec musisz podpytac sie jeszcze. A zapalac Ci sie powinien gdy wlaczysz swiatla.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
observer
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma II 1.8GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 58 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: 15-01-2009, 22:03
|
|
|
marcinmarcin napisał/a: | A zapalac Ci sie powinien gdy wlaczysz swiatla. | (?) U mnie podświetlenie włącza się po przekręceniu kluczyka w I pozycję , a po włączeniu świateł trochę przygasa. (też Carisma po lifcie). Ktoś sprytny na forum napisał że jest podświetlane trzema żaróweczkami i lepiej ich nie wymieniać na diody.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 15-01-2009, 22:19
|
|
|
observer napisał/a: | marcinmarcin napisał/a: | A zapalac Ci sie powinien gdy wlaczysz swiatla. | (?) U mnie podświetlenie włącza się po przekręceniu kluczyka w I pozycję , a po włączeniu świateł trochę przygasa. (też Carisma po lifcie).
Pozdrawiam |
Dokładnie. Po włączeniu świateł jasność się zmniejsza. Podświetlony jest cały czas po włączeniu zapłonu. |
|
|
|
 |
marcinmarcin [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2009, 21:17
|
|
|
Moze i jest tak jak piszecie tzn.napewno tak jest. Szczerze mowiac nigdy na to nie zwracalem uwagi bo nie mialem takiej potrzeby...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Tang [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2009, 20:32
|
|
|
Jak kupiłem Cari to nie miałem podświetlenia wyświetlacza przez długi czas, bo nie miałem samozaparcia aby się za to wziąć, aż kiedyś chciałem ubić latającego robaka i trzepnąłem mocniej ręką w konsolę nad wyświetlaczem i ... cud . Podświetlenie zaczęło działać !!!
Dlatego zanim zabierzesz się za rozkręcanie spróbuj tej metody. Oczywiście z wyczuciem.
Jeśli chodzi o regulację jasności to robi się to kombinacją dwóch przycisków przy samym wyświetlaczu ( tam też ustawia się kilometry albo mile). |
|
|
|
 |
observer
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma II 1.8GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 58 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: 19-01-2009, 13:15
|
|
|
Skąd zimą wziąć latającego robaka? |
|
|
|
 |
Kristofer85
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-01-2009, 00:11
|
|
|
Widze że duzo ludzi pomaga na forach wiec jeszcze spytam o taką rzecz ... na zimnym silniku jak postoi przez noc czy dwie niechce odpalic odrazu .... dopiero za 4,5,6 razem ale gdy juz odpali mogę go odrazu gasic i zapalic ponownie bez problemu, czy to wina świec albo przewodów ? czy leży gdzieś indziej przyczyna ? |
_________________ ... |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20-01-2009, 00:22
|
|
|
Możliwe, sprawdź iskrę. Tak a propos to nie ten temat. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
marcinmarcin [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2009, 17:44
|
|
|
Moze masz zapowietrzony uklad paliwowy i paliwo Ci sie cofa... dlatego masz rano problemy z odpaleniem |
|
|
|
 |
|