Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwne zachowanie silnika ?
Autor Wiadomość
PawcioV6
[Usunięty]

Wysłany: 27-11-2008, 22:21   Dziwne zachowanie silnika ?

Witam wszystkich mam problem u mojego kolegi w lantra 1,6 16V 1999r obroty zaczęły falować i stracił moc wiem że można zdiagnozować ten model jaki program do kompa jest potrzebny ? Dzięki za podpowiedzi !

Berni 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero 3,0 v6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-11-2008, 22:20   

o programie nic nie wiem ale "falowanie obrotów" to zmarły silniczek krokowy stoisz na światłach a gośc obok myśli że gazujesz żeby się pościgac -całkowita żenada

PawcioV6
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2008, 15:34   

Ta też tak myślę ale wiem że jest złącze diagnostyczne tylko jakim programem go czytać :?:

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Wysłany: 01-12-2008, 10:37   

Złącze diagnostyczne jest po to aby podpiąć skaner OBDII i czytać kody błędów; niemniej najczęściej wyłapanie błędu przez system diagnostyki pokładowej implikuje zapalenie kontrolki CE; silniczek krokowy najlepiej zdiagnozować omomierzem --> zarejestruj na hmaservice.com

Jasiu
[Usunięty]

Wysłany: 20-01-2009, 21:50   

Dopisze się do tematu: Mam na stanie lantre 1.6 DOHC z 94 roku. Problem jest dość poważny i baaardzo uciążliwy:
Jak odpalam to na początku normalnie kręci później chwila pauzy zgrzyt i działa. Jak już odpali to faluje po obrotach 600-1300 i gaśnie. Podczas jazdy nie mogę przekroczyć 3000 obrotów a przy jeździe pod górę boje się, że stanę w miejscu.

Podpinałem diodę pod ECU i mruga sobie w najlepsze jednostajnym rytmem - czyli brak błędów. Wymieniałem filtr powietrza i paliwa. Usunąłem katalizator. Odpinałem przepływomierz - dalej to samo. I jeszcze jedno. Jak silnik pracuję do czuć paliwem. Wszystkie sugestie i rady będą mile widziane bo już 4 "mechaników" odwiedziłem i dla wszystkich to MATRIX

PS. Wcześniej najeżdżając na kamień (duży) uszkodziłem miskę olejową i spłaszczyłem rurę wydechową. Miska zrobiona tego samego dnia a wydech tydzień po przygodzie.

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 21-01-2009, 10:41   

1. rozrusznik (zgrzyt) - do naprawy
2. rozrząd (przestawiony) - wymiana i ustawianie
3. przepływomierz (uszkodzony) - diagnoza działania i ew. wymiana
4. świece, kable WN.

Jasiu
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2009, 15:04   

W jaki sposób mogę sprawdzić czy przepływka jest sprawna?
Czy rozrząd może się przestawić ot tak sam z siebie??
Świece i kable były wymieniane 2 miesiące temu.

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-01-2009, 17:30   

Nie znam sposobu na skróty (poza podmianą na inny), serwisówka jest szczegółowa i sporo jest do zrobienia (w przypadku innego silnika).
Rozrząd może przeskoczyć o jeden, dwa zęby w zależności od stanu pasków.
Niczego nie zdiagnozujesz na odległość. To są podpowiedzi dla mechanika, który powinien tam zajrzeć.

e-gen 
moderator

Wysłany: 22-01-2009, 14:14   

Jasiu napisał/a:
Jak odpalam to na początku normalnie kręci później chwila pauzy zgrzyt i działa.

"kręci" czy gdy jest jeszcze na rozruszniku, tak?

Kiedy był wymieniany rozrząd i czy był również wymieniany hydronapinacz?

Jasiu
[Usunięty]

Wysłany: 22-01-2009, 16:36   

pojechałem do mechanika który posiada oprogramowanie do mojego samochodu. Podłączył się pod komputerek i powiedział, że mogę iść kupić lambdę. Następnie posłuchał silnika i stwierdził, że mam do wymiany popychacze zaworów. Co do lambdy to stać mnie na to żeby iść do motoryzacyjnego ale popychacze to już inna bajka i trzeba będzie coś odłożyć. Powiedzcie mi czy lambda może być przyczyną gaśnięcia silnika na biegu jałowym i nie możności wkręcenia go powyżej 3 tysięcy obrotów? II jeszcze mała prośba o podpowiedź przy kupnie lambdy - jaka będzie najlepsza (4 przewody) czyli stosunek ceny do jakości. Czy np. taka będzie ok: http://www.allegro.pl/ite...dowa_bosch.html ??

e-gen napisał/a:

2 lata temu - przejechane od tego czasu 50tys. km.

e-gen 
moderator

Wysłany: 22-01-2009, 20:29   

Jasiu napisał/a:

e-gen napisał/a:

2 lata temu - przejechane od tego czasu 50tys. km.

czy był również wymieniany hydronapinacz

Serek 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-01-2009, 22:43   

1. sonda lambda uniwersalna, cztroprzewodowa, nie bierz Boscha. Ja wstrzymał bym się z sondą na razie. Później kupisz NGK/NTK za 130 zł.
2. popychacze w razie czego można zdemontować, przepłukać a po założeniu z powrotem zalać lepszy olej. Chyba, że jeżdzisz na mineralnym. Robota dla mechanika.
3. żadna z tych usterek nie powoduje awarii jaką opisujesz. Przyczyna tkwi gdzie indziej.
4. mechanik leniwy czy nie powiedziałeś mu o sprawdzeniu rozrządu?

Jasiu
[Usunięty]

Wysłany: 23-01-2009, 16:19   

Serek napisał/a:
4. mechanik leniwy czy nie powiedziałeś mu o sprawdzeniu rozrządu?

Mówił ze przez tą lambdę reszta odczytów jest jakaś "dziwna". Powiedział, że jak już zamontuje sprawnie działającą sondę to mam przyjechać i jeszcze raz podepnie swój osprzęt.

Serek napisał/a:
2. popychacze w razie czego można zdemontować, przepłukać a po założeniu z powrotem zalać lepszy olej. Chyba, że jeżdzisz na mineralnym. Robota dla mechanika.

Ile mechanik może zawołać za taką operację?? Pytam się co bym nie popłynął za dużo.
Sonde zamówiłem (NGK) przyjedzie w pon-wt i po jej zamontowaniu jadę na odczyty.

PS. Po założeniu nowej lambdy odłączać ECU w celu zresetowania ustawień??

e-gen 
moderator

Wysłany: 23-01-2009, 16:35   

Serek napisał/a:

Jasiu napisał/a:
Ile mechanik może zawołać za taką operację?? Pytam się co bym nie popłynął za dużo.

Ile masz najechane tą Lantrą i jakiego oleju oraz filtra używasz - raczej nie ma sensu wymiana popychaczy.

Co z napinaczem paska rozrządu?

Jasiu napisał/a:

PS. Po założeniu nowej lambdy odłączać ECU w celu zresetowania ustawień??

tak, odepnij akumulator na parę minut

Jasiu
[Usunięty]

Wysłany: 23-01-2009, 18:09   

Najechane mam 140 tysięcy. Olej 10W/40. Filtr - nie wiem?? Jak dzwoniłem do mechanika to powiedział, że czyszczenie popychaczy nie ma większego sensu. Zrobię tak jak sugerujecie + podpowiedzi mechanika, czyli zamontuje sprawną lambdę pojadę na odczyt i poproszę najpierw o sprawdzenie rozrządu. Napiszę zaraz po tym jak dokonają się te czynności.

Odpowiedz do tematu