|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
dziwny terkot powyżej 60 km/h |
Autor |
Wiadomość |
magik02
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9 TD 98r.
|
Wysłany: 22-01-2009, 11:41 dziwny terkot powyżej 60 km/h
|
|
|
Witam jestem posiadaczem carismy 1,9 td , jakiś czas temu zauważyłem dziwne równomierne klekotanie. Na początku myślałem że to po prostu silnik tak pracuje, ale to klekotanie pojawia się dopiero po przekroczeniu 60 km/h niezależnie od obrotów silnika nie ustaje nawet po wciśnięciu sprzęgła. W zawieszeniu nie mam luzów , zbieżność ustawiona , do wymiany zostały mi tylne amortyzatory ale to raczej nie to, klekot słychać nawet na równej drodze, czy ktoś spotkał sie z czymś takim, szukałem na forum ale nie znalazłem podobnych objawów. |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2009, 13:13 Re: dziwny terkot powyżej 60 km/h
|
|
|
magik02 napisał/a: | Witam jestem posiadaczem carismy 1,9 td , jakiś czas temu zauważyłem dziwne równomierne klekotanie. Na początku myślałem że to po prostu silnik tak pracuje, ale to klekotanie pojawia się dopiero po przekroczeniu 60 km/h niezależnie od obrotów silnika nie ustaje nawet po wciśnięciu sprzęgła. W zawieszeniu nie mam luzów , zbieżność ustawiona , do wymiany zostały mi tylne amortyzatory ale to raczej nie to, klekot słychać nawet na równej drodze, czy ktoś spotkał sie z czymś takim, szukałem na forum ale nie znalazłem podobnych objawów. |
Witaj, jesteś bardzo oszczędny w informacjach.
Czy jak nacisniesz delikatnie hamulec to ustaje/zmienia dźwięk/?
Czy jak zaciągniesz ręczny na 1-2 ząbki to j.w.??
Czy na zakretach tak w lewo jak i w prawo żadnych zmian?
Czy np. powyzej 100 km/h ten dźwięk jest? taki sam, inna częstotliwośc?, moze go nie ma??
Pozdr. |
|
|
|
 |
magik02
Forumowicz
|
Wysłany: 22-01-2009, 13:36
|
|
|
Więc tak jak nacisnę hamulec terkot nieco ustaje, na zakrętach raczej niema żadnych zmian, przy prędkościach 100 i więcej jest tak jakby głośniej z ręcznym nie sprawdzałem. |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2009, 13:46
|
|
|
Kilka czynnosci ,które możesz wykonać "
- sprawdż dokręcenie kół,
- sprawdź czy nie masz cos wbite w oponę, śruba, gwóźdź,
- spróbuj poprawic, czyli odsunąć od tarczy hamulcowej blaszaną osłonę,
- na podnosniku sprawdzć czy koła obracaja się swobodnie bez żadnych zacięć, czy zahamowań.
- sprawdź oponę czy nie ma uszkodzeń kordu, czy np. wybrzuszeń.
- sprawdź stan osłon przegubów półosi
Pozdr. |
|
|
|
 |
magik02
Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2009, 11:07
|
|
|
dzięki za szybką odpowiedź, opony mam nowe nie zauważyłem żadnych wybrzuszeń ani obcych przedmiotów, powietrze też z nich nie schodzi, koła mam dokręcone, sprawdzę jeszcze resztę rzeczy które podałeś jak nie pomoże to już nie wiem, mechanik też nie wie co to może być.
[ Dodano: 26-01-2009, 18:50 ]
Wracam do tematu ponieważ ostatnio zauważyłem zmiany w tym stukaniu, a mianowicie przy jeździe na wprost stał on sie prawie niesłyszalny podczas skręcania w lewo w ogóle go nie słychać natomiast daje on o sobie znać podczas skręcania w prawo, jakieś sugestie ? |
|
|
|
 |
|
|