siłowniki klapy bagażnika hatchback |
Autor |
Wiadomość |
Kolaszusza [Usunięty]
|
Wysłany: 25-01-2009, 23:40 siłowniki klapy bagażnika hatchback
|
|
|
Witam forumowiczów
Mam dwa pytania, pierwsze to czy ktoś się orientuje jakie siłowniki pasują do Carismy Hatchback 99r 1.8 GDI, po liftingu, ewentualnie gdzie je można tanio kupić. Na allegro znalazłem kilka takich np. http://tnij.org/crmu , ale mają długość 57cm, moje mają 59, więc pewnie nie będą pasować.
Drugie pytanie to czy można je samemu wymienić, widziałem że są mocowane wąskimi śrubkami, ale czy jest to zalecane, czy samodzielny montaż nie spowoduje że nie będą działać itp.
Dzięki za ewentualne sugestie
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
mOOp [Usunięty]
|
Wysłany: 26-01-2009, 01:46
|
|
|
mam Cari 1.8 GDI z 98r. Nie mierzylem swoich slilownikow tylko sciagnalem jeden i poszedlem z nim do sklepu....tak chyba najlepiej zrobic (jezeli oczywiscie chcesz kupic w sklepie) bo jak slyszalem jest troche rodzajow tych silownikow i czasem nieznacznie sie roznia. Moje maja oznaczenie katalogowe A15008 bo tak mi koles w sklepie na kartce zapisal a koszt dwoch to ok 100 zl we wroclawiu w sklepie do japoncow.
aaa i u mnie nie bylo zadnych srubek tylko blaszka ktora podwazylem srubokretem i normalnie silownik schodzil z takiej glowki na klapie podobnej do grzybka - taki sam patent z drugiej strony silownika. A przy zakladaniu wystarczylo nalozyc koncowki na te glowki i lekko popchnac - same wskakiwaly i blaszka sie zastrzaskiwala .
pozdrawiam |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 26-01-2009, 09:51
|
|
|
Kolaszusza, Ja wymieniałem z pomocą kolegi.Jak zdemontujesz stary to ktoś musi Ci tę klapę z tej strony trzymać.Chociaż możesz coś podstawić...
Żadnego problemu z wymianą nie miałem choć nie jestem urodzonym mechaniorem
Pisałem o tym tu:
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=30 |
|
|
|
 |
orzech [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Kolaszusza [Usunięty]
|
Wysłany: 26-01-2009, 15:42
|
|
|
Dzięki za sugestie, już zamówiłem sprzęt.
Co do montażu to jak ten pikuś wygląda? Czy one są na wcisk czy na śrubki? Jakie narzędzia będę mi potrzebne do montażu poza podpórką klapy? |
|
|
|
 |
orzech [Usunięty]
|
Wysłany: 26-01-2009, 17:58
|
|
|
Są na wciski podważysz śrubokrętem i Ci wyskoczy przy wkładaniu klepnij piąstką i wskoczy na swoje miejsce (((siłownik oczywiście))))) |
|
|
|
 |
marcinmarcin [Usunięty]
|
Wysłany: 26-01-2009, 18:46
|
|
|
Kolaszusza gdzie zamawiales te silowniki i po ile placiles? Bo ja znalazlem goscia w Zielonce/k. Warszawy ktory ma nowe po 60zl. |
|
|
|
 |
Kolaszusza [Usunięty]
|
Wysłany: 27-01-2009, 10:23
|
|
|
Właśnie odebrałem siłowniki. FA 23379.00 producent Krosno. Kupiłem w sklepie Nippon Car w Wawie przy Radzymińskiej 221, 55zł za sztukę. Jak nie mają to sprzedawca zamawia (tel przed 11.30) i są na popołudnie. W Mitcarze pytałem też, wczoraj mieli w zamienniku po 73zł.
Na Allegraku są i po 49, ale jak doliczysz koszty przesyłki to wychodzi podobnie. |
|
|
|
 |
kozuch2
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 Gdi LS
|
Wysłany: 27-01-2009, 16:14
|
|
|
ostatnio tez miałem przyjemnosc wymieniac teleskopy,montaz bardzo prosty,ciezko tylko było bo byłem sam ale akurat miałem w bagazniku bagaznik dachowy heh jeden teleskop poszedł 2 był dobry ale wymieniłem oba,koszt komlpetu 95 zł |
|
|
|
 |
Kolaszusza [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2009, 12:45
|
|
|
Wczoraj wydzwoniłem kolegę i wspólnymi siłami zamontowaliśmy siłowniki. Nie polecam montażu samodzielnego, stare były zdechnięte, ale jak wydłubaliśmy jeden z nich to klapa stała się nagle bardzo ciężka, wię trochę jeszcze pchały. Te nowe tak ciągną że trzeba dobrze ściągnąć klapę w dół żeby się zamknęła. Montaż rzeczywiście dziecinnie prosty. |
|
|
|
 |
marcinmarcin [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2009, 18:29
|
|
|
Kolaszusza podalbys mi nr. tel. do tego sklepu to tez bym sobie u nich zamowil te silowniki. Nie wiesz moze w jakich godz. jest otwarty? |
|
|
|
 |
Kolaszusza [Usunięty]
|
|
|
|
 |
marcinmarcin [Usunięty]
|
Wysłany: 29-01-2009, 18:09
|
|
|
Dzieki serdeczne kolego za namiary... Zadzwonie do nich i tak jak Ty zakupie silowniki bo moje juz zupelnie padly. |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 30-01-2009, 08:33
|
|
|
Kolaszusza napisał/a: | Montaż rzeczywiście dziecinnie prosty. |
A nie mówiłem |
|
|
|
 |
Krogoth
Mitsumaniak

Auto: Carisma '00 GDI 1.8 HB
|
Wysłany: 31-12-2009, 11:49
|
|
|
Przepraszam za odgrzebanie tematu, ale właśnie kurier przytaszczył moje siłowniki (POLCAR 37zł za sztukę ) wypakowałem i nie mogę ich złożyć nawet o milimetr mogę się na nich uwiesić całym ciałem a one nawet nie drgną... To normalne? |
|
|
|
 |
|