[CA4A 1.6] Wymiana żarówek w zegarach (Predkosc/obroty itp) |
Autor |
Wiadomość |
JayChyl
Mitsumaniak
Auto: EA5A 01' Avance TipTr.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Wrz 2007 Posty: 691 Skąd: Łomża
|
Wysłany: 30-01-2009, 13:42 [CA4A 1.6] Wymiana żarówek w zegarach (Predkosc/obroty itp)
|
|
|
Hola.
Szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć konkretnej odpowiedzi na w/w temat (pełno offtopu).
A więc tak, mam przed sobą stare zegary z Colta 1.3 które miałem w swoim Colcie, pol roku temu zmienilem je na zegary z obrotką od 1.6 Niestety te nowe od 1.6 wogóle nie mająpodswietlenia z prawej strony.
Tak więc potrzebuję pewnych wskazowek jak wymienić te zarówki. Czy wystarczy tylko odkręcic wszystkie srubki z tyłu, podwazyc czarne zatrzaski ktore trzymają zegary (4 z dołu, 3 z góry) i tam będa te zarówki? czy cos jeszcze?
Z góry dzięki |
|
|
|
 |
Deo [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2009, 18:09
|
|
|
Jak masz już licznik w ręku, to żarówki powinny być na płytce. Takie czarne "cypelki" wymienia się je przekręcając je o 90st w odwrotną stronę niż wskazówki zegara
Ale dla pewności wklej fotkę to wszystko Ci powiem |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2009, 19:08
|
|
|
Nie, nie musisz wykręcać wkrętów ani podważać szybki. Żarówki są zamontowane z tyłu, na drukowanej płytce. Demontaż jak pisze Deo. Montaż w odwrotnej kolejności. |
|
|
|
 |
JayChyl
Mitsumaniak
|
Wysłany: 30-01-2009, 22:16
|
|
|
Cholera to az takie to proste? Te cypelki to wiem ze mozna ale myslalem ze to tylko te diody od kontrolek. UU to miło colciawa dostanie nowe zarówki.
Tylko teraz pytanko, gdzie moge dostać takie zaroweczki? I np jakies niebieskie bym wstawil zeby ladnie było.
Edit: wlasnie wykrecilem, dobra ale jak teraz wyjąc zarowke z takiego cypelka zeby nic nie ułamać? |
|
|
|
 |
Tomekp
Mitsumaniak A tak wygląda teraz:

Auto: Mitsubishi Colt '95 GLXi
|
Wysłany: 30-01-2009, 23:11
|
|
|
Poprostu łapiesz za żarówkę i wyciągasz, nic się nie powinno ułamać. W5W można bez trudu dostać, ale ta mniejsza która podświetla obrotomierz jest trochę ciężej dostać... |
_________________ Tak wyglądał kiedyś...
 |
|
|
|
 |
rs6biturbo [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2009, 23:26
|
|
|
Tomekp napisał/a: | Poprostu łapiesz za żarówkę i wyciągasz, nic się nie powinno ułamać. W5W można bez trudu dostać, ale ta mniejsza która podświetla obrotomierz jest trochę ciężej dostać... |
Tam jest 1.2W czy ta mała ala dioda - taka sama co w przełącznikach od świateł awaryjnych, podgrzewania tylnej szyby etc ? |
|
|
|
 |
Tomekp
Mitsumaniak A tak wygląda teraz:

Auto: Mitsubishi Colt '95 GLXi
|
Wysłany: 30-01-2009, 23:35
|
|
|
rs6biturbo napisał/a: | Tam jest 1.2W czy ta mała ala dioda - taka sama co w przełącznikach od świateł awaryjnych, podgrzewania tylnej szyby etc ? |
Nie pamiętam symbolu, ale nie jest to dioda, poprostu zwykła nietypowa żarówka, znacznie większa niż te w przełącznikach podgrzania, awaryjnych itp, ale mniejsza od innych które podświetlają zegary. |
_________________ Tak wyglądał kiedyś...
 |
|
|
|
 |
JayChyl
Mitsumaniak
|
Wysłany: 31-01-2009, 00:37
|
|
|
Mam zamiar wstawić te ledowe, niebieskie, mocniejsze swiatlo moze lepiej by wygladało na zegarach, sie okaze. Poszukam w miescie moze ktos bedzie mial tego typu:
http://www.allegro.pl/ite...t5_r5_509t.html |
|
|
|
 |
Deo [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2009, 14:27
|
|
|
żaróweczki bez problemu dostanie w sklepie motoryzacyjnym lub hurtowni i te 5W5 i te 1.2W. Jeśli chodzi o niebieskie to może być problem trzeba szukać w internecie (allegro, sklepy tuningowe) |
|
|
|
 |
Misiek :)
Mitsumaniak Pan Misio

Auto: Galant EA5A
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 10 razy Dołączył: 01 Lip 2008 Posty: 2954 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-01-2009, 15:20
|
|
|
te małe to 1,2W T5
na alldrogo dużo Ci wyjdzie z przesyłką. Ja szukałem w motoryzacyjnych. Zwykłe takie moto sklepy.
Teraz wiem, że jak bym coś robił z licznikiem, to bym kupił białe zegary i od spodu podkleił kolorową folią |
_________________ kierowca - obywatel drugiej kategorii
05.2005-nadal Colt CZ5 1,1 (Kosiarka)
07.2008-08.2010 Colt CA4A
09.2010-2011 Galant gti E33A pancernik
04.2011-03.2019 Sir Lancelot CS9A V6 6A13
03.2012-06.2014 Galant E33A GTI - Joann
06.2013-01.2019 - Lancer CB4W
01.2014-07.2018 Słoneczny Ponton Proton 418 LRS (CA5A coupe) - skasowany
08.2018-nadal Mitsubishi Mirage 1995 1,5 A/T
03.2019 -Nadal Violett6 Galant EA5A
09.2022 - Nadal Maniek Pajero Sport K96
 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2009, 18:12
|
|
|
Jeśli chcesz niebieskie, sugeruję zakup w ASO. Z tych sklepowych i tych z Allegro barwnik wypala się po 2 dniach. Sprawdzone i w moim Cejocie (w oryginale są niebieskie żarówki i takie kupowałem), i w Lancerze Asi (tu na jej życzenie zmieniłem oświetlenie na czerwone).
Edit: literówka |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21955 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 31-01-2009, 20:06
|
|
|
gregorbu napisał/a: | sugeruję zakup w ASO. Z tych sklepowych i tych z Allegro barwnik wypala się po 2 dniach | Mało tego już od chwili montażu KAŻDA świeci innym odcieniem (od fioletowego po barwę ksenonu). |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2009, 17:08
|
|
|
Hugo napisał/a: | gregorbu napisał/a: | sugeruję zakup w ASO. Z tych sklepowych i tych z Allegro barwnik wypala się po 2 dniach | Mało tego już od chwili montażu KAŻDA świeci innym odcieniem (od fioletowego po barwę ksenonu). | To niestety prawda, potwierdzam. |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2009, 17:16
|
|
|
Ja kupilem w motoryzacyjnym czerwone zarowki do podswietlenia pokretel nawiewu i jak narazie przez pol roku swieca tak samo W kazdym badz razie swieca troche blada barwa. Diody maja ladniejszy odcien |
|
|
|
 |
JayChyl
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-02-2009, 21:10
|
|
|
Juz od kilku dni mam niebieski kolorek
Bardzo ładnie się prezentuje. Nie są to zwykłe żarówki tylko diody LED, świecą wyrazistym niebieskim kolorem i nie męczą oczu. Efektownie to wygląda, teraz myslę zeby wstawic takie same do podswietlenia regulacji nadmuchu
Dzisiaj sobie patrzylem jak wyjąc te zarówki z nadmuchu. Z tyłu mają po 2 kabelki idące do 2 zarowek (jednak od ciepla zimna, druga od nadmuchu i cyrkulacji). Z tym ze jakos nie udaje mi się wyciągnąć tegj obudowy w ktorej pewnie siedzi zarówka a nie chce ułamac, kręci się dookoła i ciezko wyjąć.
Widzę ze mieliscie do czynienia z wymianą zarowek wlasnie w tym panelu, wystarczy tylko mocniej pociągnąc? Czy moze nie są to nawet zarówki?
I jeszcze przyszła sprawa zegarka, w swoim CA0 nie mialem zegarka, da się go jakos wstawic bez odkręcania całego panelu przedniego? (ciezko jest zdjąć to od góry). Np wyjąc radio i jakos przykręcic zegarek poprzez otwór radia?
Ponad to, jak kiedys montowalem radio, to niestety odcielem koncowke kabli do podłączenia zegarka, iezko będzie teraz wszystko skleic w całosc bo były odcięte zaraz przy tej koncowce. Jest tam mzoe jeszcze inna identyczna? (Z tego co widzialem identyczne wejscie było do Klimy, które były montowane w najbogatszych wersjach Colta), więc smiem twierdzic ze moglbym znalesc 2 taskie koncowki? Jednak do zegarka była, a druga moze wisiala sobie o tak bo Moj colciak klimy nie ma. |
|
|
|
 |
|