Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Adaho_krak
27-06-2008, 17:15
gdzie sterownik abs w runnerze 98 ??? !
Autor Wiadomość
rafaldz
[Usunięty]

Wysłany: 27-04-2006, 13:45   gdzie sterownik abs w runnerze 98 ??? !

witam
w temacie jak wyżej
lampka abs zapalała się sporadycznie -teraz świeci cały czas
w serwisie zdiagnozowali lewy tylny czujnik
(oczywiście nie wymieniłem na nowy ze względu na koszt - 850 zł)
jednak staram się trochę pogłówkować - jeżeli lampka pali sie nawet na postoju ( przed ruszeniem) tzn. że w stanie spoczynku już wykrywa bląd
sprawdziłem rezystancję czujników w stanie spoczynku -jest porównywalna. Zębatki wyczyściłem , kostki połaczeniowe pod podwoziem sprawdziłem - przychodzi mi do głowy ,że może kabelek na tarsie czujnik-steronik padł .
gdybym sprawdził rezystancje przy sterowniku może bym coś wydedukował.
przy okazji - trochę różnych manewrów przy tej usterce porobiłem - czy potzrebny jest restart komputera abs ? (odpiełem klemę masy na dziesięć minut - ale problem pozostał)
będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
pozdrawiam rafaldz

ps. problem pojawił się około 2 m-ce po dwóch istotnych wydarzeniach montaż LPG i montaż haka - jakiś związek może być prawdopodobny?Jeden z serwisów bląd odczytał jako związany ze światłami stopu - podpada mi instalacja elektryczna haka.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-04-2006, 10:57   

Błędy ABS resetuje się kompem serwisowym - odpięcie zasilania nic nie da. A co do PS - posprawdzaj czy nie masz gdzieś zwarcia albo czy wszędzie jest dobre przejście sygnału innymi słowy - czy kabelki sa całe.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

mm767
[Usunięty]

Wysłany: 30-04-2006, 21:04   

U mnie bywało sporadycznie lampka ABS zapalała się i w sumie naprawiło się samo podczas zimy. Zresetował się przez wyłączenie go ALE W CZASIE JAZDY!!!
Podczas zimy byłem zmuszony ruszyć pod oblodzoną górę a koła mieliły minutę może dwie i wtedy wyłączył się ABS LAMPKA KONTROLNA ZAPALIŁA SIĘ NA STAŁE. Nie wiem co było przyczyną. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu lampka zgasła i już nigdy podczas jazdy się nie zapaliła.

rafaldz
[Usunięty]

Wysłany: 05-05-2006, 10:10   

witam ponownie
dzięki za odpowiedzi
do hubeeeerta - własnie w celu sprawdzenia połaczeń szukam sterownika - ale za cholerę nie mogę go zlokalizować- podpowiedz jezeli możesz gdzie go szukać?
do mm 767- co masz na myśli o wyłaczeniu podczas jazdy - stacyjki?

ps. zeby jeszcze więcej namieszać - o ile ostatnio świeciła sięlampka cały czas to teraz różnie - czasami zapala sie 2,3 minuty po ruszeniu , a wczoraj przejechałem ok. 30 km i w ogóle sie nie włączyła.
jeżeli są okresy kiedy wszystko działa poprawnie to myśle że to nie wina samego czujnika ale jakiegoś połaczenia -naczytałem się np. o problemach z masą - chciałbym te rzeczy sprawdzić przy sterowniku

czekam na podpowiedzi -będe bardzo wdzięczny za pomoc!

pozdrawiam rafaldz

mm767
[Usunięty]

Wysłany: 06-05-2006, 14:40   

Cytat:
do mm 767- co masz na myśli o wyłaczeniu podczas jazdy - stacyjki?

Nie stacyjki a ABS-u i to w czsie jazdy - właściwie próby podjechania pod oblodzoną górę

rafaldz
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2006, 14:42   

witam

do mm767 - dalej nie łapię - odpiąć bezpiecznik ?
ruszyć z właczonym i rozpiąć poczas jazdy?
czy całkowićie odłaczyć i zrobić rundkę?

pozdpowiedz proszę !

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu