Co zrobić z urwanymi zaczepami rolety bagażnika? |
Autor |
Wiadomość |
rekrutacja
Mitsumaniak

Auto: Space Runner 1.8 GLXi '98
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-10-2008, 02:09 Co zrobić z urwanymi zaczepami rolety bagażnika?
|
|
|
Witam serdecznie, jestem nowy na forum, a miśka mamy z ukochaną od dwóch tygodni. Jest to wspaniały MSR rocznik '97, w pełni sprawny, choć widać już na nim ząb czasu. Ten ząb między innymi odgryzł 3 z 4 zaczepów mocujących roletę bagażnika do tylnych foteli. Z przeglądu na allegro wynika, że to standardowa wada - połowa wystawionych rolet w ogóle tych zaczepów nie ma. Domyślam się więc, że ktoś tutaj już wpadł na sposób rozwiązania problemu. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie - sposób naprawy, źródło zakupu samych zaczepów do przynitowania, ew. namiar na tanią roletę w dobrym stanie. Ja kombinuję, że możnaby to zrobić na rzepy... |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-10-2008, 10:39
|
|
|
Miałem niejednokrotnie problem z nietypowymi częściami do swojego Runnerka. Trafiłęm na gościa z Allegro, który handluje częściami do Mitsu i ma kilka Runnerków na części. Spróbuj u niego, oto jego dane: Dariusz Ruciński tel. 0606 108 593 lub 071 348 08 69, e-mail: darize@wp.pl |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
ronetto
Forumowicz

Auto: space runner 1,8 GLXi
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Paź 2006 Posty: 54 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 13-10-2008, 22:29
|
|
|
czes jak masz troche zdolnosci manualnych to wystarczy zrobic male kątowniczki ewentualnie poszukac z kawalka plastiku . potem przynitowc malymi nitami w ten sposob aby sie zachaczalo od gory sadze ze powinno sie sprawdzic choc tego nie robilem. daj maila to ci to narysuje bo tu niewiem ja wstawiac zdjecia |
_________________ moja gwiezdna maszyna przed zakupem |
|
|
|
 |
rekrutacja
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-10-2008, 02:44
|
|
|
Dzieki za sugestie. Zdolnosci manualnych nie mam, ale znajde kogos kto pomoze.
ronetto napisał/a: | daj maila |
Zdjecia wstaw na fotka.pl lub flickr.com, niech inni tez zobacza, moze sie komus przyda. Nie sadze, bym tylko ja mial ten klopot. |
|
|
|
 |
ronetto
Forumowicz

Auto: space runner 1,8 GLXi
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Paź 2006 Posty: 54 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 14-10-2008, 08:33
|
|
|
http://img227.imageshack....dscf2243pm4.jpg
jest szansa ze sie udalo . zaznaczam ze to tylko rysunek ale chyba bedzie zrozumialy.
kąt wygiecia tej blaszki musisz sobie dobrac doswiadczalnie tak aby sie nie wychaczalo samemu wczasie jazdy . i jest to rozwiazanie do runnera pierwszej seri |
_________________ moja gwiezdna maszyna przed zakupem |
|
|
|
 |
rekrutacja
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-10-2008, 01:37
|
|
|
Dziękuję! Trochę się boję, że metalowe blaszki szybko zniszczą plastikowe uchwyty w fotelach, ale zawsze można je okleić np. taśmą izolacyjną. Zobaczę jak to się uda wykonać...
[ Dodano: 28-01-2009, 01:11 ]
OK, odswieze temat, bo w koncu problem zlikwidowalem. Metalowe blaszki okazaly sie slepa uliczka - wyprofilowanie zaczepow na oparciach foteli w zasadzie uniemozliwia przelozenie przez srodek czegos sztywnego. W tej sytuacji rozwiazaniem pozostaly rzepy. Wiertarka dziurki w metalowej blaszce w rolecie i troche dalej juz przez PCV i gabke druga dziurka. W te dziurki przynitowane ok. 5 cm kawalki rzepa z wloskami, a z drugiej strony dluuugi kawalek rzepa z haczykamim ktory przeklada sie przez zaczepy w oparciach. Rzep 2cm szerokosci jest akurat. Trzyma sie bardzo mocno, mozna nawet klasc lekkie rzeczy na rolete. Mam nadzieje, ze to napisalem jest zrozumiale |
_________________ Przeczytaj historię mojego Space Runnera a potem zostaw jakieś miłe słowo
 |
|
|
|
 |
lipa40
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 561 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 01-02-2009, 11:15
|
|
|
rekrutacja napisał/a: | Mam nadzieje, ze to napisalem jest zrozumiale | mniej /więcej , ale do pełni szczęścia brakuje fotek , więc gdybyś tak mógł |
_________________  |
|
|
|
 |
mico1
Nowy Forumowicz
Auto: Space Runner 1,8
|
Wysłany: 10-06-2011, 13:21
|
|
|
Mój wujek wkręcił tam po prostu male haczyki. Nie wygląda to efektownie ale spełnia swoją funkcję |
|
|
|
 |
p121
Nowy Forumowicz
Auto: space runner 1,8 z 94r-automat
|
Wysłany: 03-10-2012, 13:11
|
|
|
Ja tez po zakupie auta mam 2 zaczepy urwane.
To wadliwe mocowanie i nie warto kupować takiej rolety z sprawnymi.Trzeba to przeprojektować.
Zdecydowałem się na blachę mosięzną , i wykonane z niej haczyki.Zaraz jak to wykonam i będzie działać zrobię zdjęcia. |
|
|
|
 |
bladerunner
Forumowicz

Auto: MSR'97B+G,zafirA,HondaStream
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2010 Posty: 83 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 08-10-2012, 10:30
|
|
|
Moim zdaniem mocowanie nie jest wadliwe, ale moze faktycznie w ujemnych temperaturach,kiedy plastik traci elastycznosc, a ktos szarpnie to moze sie cos stac. Moja roleta przezyla samochod.Ktos z forum nawet mial ja ode mnie odkupic, ale zgubilem kontakt w telefonie. Moze bedzie do nastepnego runnera,ktorego kiedys kupie z ssentymentu. |
|
|
|
 |
|