Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA2A 2.0] Brak oswietlenia zegarow
Autor Wiadomość
Michal144 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 98r. 2.0L
  Wysłany: 01-02-2009, 08:25   [EA2A 2.0] Brak oswietlenia zegarow

Witam .
Wczoraj gaszac mojego miska wszystko bylo ok lecz po godzince musialem wyjechac odpalam auto a tu nie dziala mi podswietlenie w liczniku i pokretel od nawiewu. Sprawdzilem sciemniacz ale jest ok bezpieczniki tez ok i zarowki tez sprawne. Co moze byc przyczyna tej naglej usterki ? prosze o pomoc bo w aucie jest ciemno. Pozdrawiam.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-02-2009, 11:40   

Czy nie działa tylko podświetlenie?

Michal144 
Forumowicz

Wysłany: 01-02-2009, 19:29   

tak tylko podswietlenie nie dziala reszta sprawna.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-02-2009, 19:41   

Na początek sprawdź czy dochodzi napięcie do ściemniacza. Z tego co piszesz, to dochodzi... Dalej prąd płynie już bezpośrednio do podświetlenia zegarów. Czyli prawdpodobnie prąd ucieka gdzieś między tym pokrętłem a licznikiem. Należałoby to sprawdzić. Ja bym wyjął licznik, to jakieś 5 min pracy. Sprawdził na który pin jest podawanae napięcie od podświetlenia. Chyba, że ktoś wie na którym to pinie. Ale to nie będzie trudne. Wystarczy jakiś multimetr z biperem ;) Masę można na oko rozpoznać. Pozostaje jedną końcówką multimetru dotknąć plusa i sprawdzać po kolei piny (ja tak szukałem jak zapomniałem podpiąć ściemniacz ;) ). Jak uda się znaleźć pin, to sprawdzasz czy po zapaleniu świateł i przekręceniu ściemniacza, pojawia się na analogicznym wtyku w kostce- napięcie. Jeśli nie to szukasz gdzie jest przerwany obwód między pokrętłem a deską. Ja obstawiam, że coś nie łączy na wyjściu ze ściemniacza.

Michal144 
Forumowicz

Wysłany: 01-02-2009, 19:54   

Ok dzieki jutro z rana bede szukal przyczyny i napisze jak znajde pozdrawiam.

[ Dodano: 02-02-2009, 13:37 ]
Auto naprawione. Przyczyna braku oswietlenia zegarow bylo zwarcie w przedniej lewej lampie przez co strzelil mi bezpiecznik od lewych postojowych swiatel ktore zasila tez oswietlenie zegarow. bezpiecznik tak sie spalil ze golym okien nie bylo widac dopiero przyzadem okazalo sie ze jest spalony . Dzieki za pomoc.

Odpowiedz do tematu