Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycieraczki szyby przedniej.
Autor Wiadomość
Odi 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Intense
Wysłany: 05-02-2009, 12:08   Wycieraczki szyby przedniej.

Wycieraczka strona kierowcy (lewa) - 600 mm.
Wycieraczka strona pasażera (prawa) - 425 mm.

Ktoś może wie jakiej długości jest lewa wycieraczka do nowego Lancera? Niestety komuś się moja spodobała i sobie "pożyczył" (nic tylko ręce pourywać :evil: ).
No i czy uchwyt jest standardowy? Jesteśmy skazani na oryginalne części czy można zamontować dowolne wycieraczki o odpowiedniej długości?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez tyku 06-03-2017, 12:01, w całości zmieniany 3 razy  

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-02-2009, 12:19   

Od strony kierowcy 600 mm od pasażera 430 mm, ale ja zamontowałem 450 mm i jest dobrze. Wziąłem Valeo Compact Revolution - płaskie.

Odi 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-02-2009, 12:34   

Dzięki za odpowiedź. Te płaskie lepiej się sprawują niż tradycyjne?

filippoz 
Mitsumaniak
The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-02-2009, 12:45   

Całkiem całkiem, jak moje się skończą to też sobie płaskie kupię ;)

apikus 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-02-2009, 13:29   

Ja nie widzę wielkiej różnicy w samej pracy wycieraczek. Te co mam zbieraja dobrze i sa ciche. Ale na poprzednie też nie mogę narzekać, tylko już troszkę się zużyły i przyszedł czas na wymianę. Płaskie po prostu lepiej wyglądają.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 05-02-2009, 15:01   

apikus napisał/a:
Płaskie po prostu lepiej wyglądają.

I na tym kończą się jej walory. Kupiłem płaską na testy firmy MOTGUM.
Niestety nie jestem zadowolony. Producent zaproponował mi wymianę na nową i w sumie nalegał na zwrot bo chciał ją zbadać, co jest przyczyną, gdyż jak twierdzi, dąży do wyeliminowania takich braków. Wycieraczka zostawia smugę w jednym miejscu... Od strony pasażera kupiłem zwykłą tej samej firmy i zbiera aż tylko. Mróz nie mróż... a z tą płaską na mrozie różnie bywało. Zanim szyba się rozgrzała, to potrafiła nie zebrać na całej długośći.
Mimo wszystko polecam tradycyjną motgum, którą można kupić w granicach 20zł, a jakość porównywalna z VALEO, a na pewno wyższa niż np BOSCH.[/b]

apikus 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-02-2009, 15:13   

U mnie zbierają dobrze. Fakt, że mam ja krótko, ale w Carismie też miałem płaskie z tym, że nie Valeo i też było dobrze. Czasmi jak szyba była sucha to potrafiły i przy małej prędkości przeskakiwać w jedną stronę, a w drugą zbierały dobrze. Teraz nie zauważyłem efektu przeskakiwania. Pewnie wszystko zależy od konkretnej wycieraczki, krzywizny szyby i docisku ramienia wycieraczki.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2009, 15:15   

No jak ją kupiłem to była masakra. Ustawiałem docisk i pochylenie, tak że w końcu zaczęła normalnie chodzić ;) Ale mimo wszystko powyżej 140 już jest tragedia :twisted:

apikus 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-02-2009, 15:22   

U mnie w Carismie właśnie na odwrót czym szybciej się jechało tym lepiej zbierały. Pewnie docisk był dobrze zrobiony (spoiler).

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2009, 15:23   

Możliwe, że tak. Choć te motgumy są dość szerokie, więc jakby ze spojlerem były ;)

Ali-En
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2009, 19:43   

W ASO sa dostepne w przystepnej cenie plaskie wycieraczki oryginalne Mitsubishi do Lancera. Przystepnej jak na ASO oczywiscie :)

apikus 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-02-2009, 19:50   

Ali-En napisał/a:
W ASO sa dostepne w przystepnej cenie plaskie wycieraczki oryginalne Mitsubishi do Lancera. Przystepnej jak na ASO oczywiscie

Co oznacza oryginalne? Czy te co są zamontowane w nowym aucie nie są oryginalne? Ktoś je wymienia?

Ali-En
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2009, 23:22   

Znaczy ze nie sa to valeo, motgum itp tylko mitsu. Wiadomo ze robi to jakis podwykonawca ale dedykowane do mitsubishi. Mozna kupic do kazdego nowego mitsu poza coltem. Wprowadzili to niedawno.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 06-02-2009, 00:40   

W Japonii płaskie są jako akcesoria na stronie MM pokazane od początku sprzedaży nowego Lancerka. i kupa innych przedmiotów - może cos Kila łyknie :biggrin:

Odi 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-02-2009, 07:49   

Kupiłem w końcu motgumy (24zł). Jak na razie sprawuje się dobrze. Oryginalne piórko wątpie aby było 5 razy lepsze (130zł w ASO)

Odpowiedz do tematu