[CA1A 1.3] wymiana skrzyni |
Autor |
Wiadomość |
kubus2905
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi colt
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-02-2009, 23:44 [CA1A 1.3] wymiana skrzyni
|
|
|
witam mam problem powoli mi pada skrzynia od colta 93r 13,12 i moje pytanie brzymi tak czy oplaca sie robis jakies lozysko szumi czy kupic uzywke i czy uzywana od tego starszego colta podejdze tych do 92 wyglada tak samo pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez 18-02-2009, 08:12, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 06-02-2009, 00:55
|
|
|
Ja bym nie ruszał a niech se szumi.... |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
oko_81
Mitsumaniak

Auto: Colt 4G13 1995
Pomógł: 5 razy Dołączył: 10 Gru 2005 Posty: 83 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 06-02-2009, 07:00
|
|
|
Od starszego napewno podejdzie - ale jak kupujesz od kogos to nie znasz faktycznego stanu tej skrzyni. Moze Ci po wymianie tez zaraz szumieć.
Ja u siebie wymieniałem samo łożysko - poszło bez probelmu a koszty nie duze.
Napewno nie czekaj aż Ci skrzynia padnie - bedziesz jeżdził do czasu aż Ci auto zablokuje a potem tylko laweta !!
Pozdr |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2009, 08:05
|
|
|
kubus2905, witaj na forum. To po pierwsze.
Po drugie - pisz składnie. Taki słowotok nie jest tu mile widziany.
Co do Twojego problemu. Oczywiście można wymienić samo łożysko i zapewne będzie to pewniejsze rozwiązanie niż zakup używanej skrzyni. oko_81 opisał, dlaczego.
Naprawa (wymiana) jednego łożyska w skrzyni będzie sporo tańsza niż kupno nowej (używanej) skrzyni. I zrób to jak najszybciej, bo gdy łożysko pęknie, będziesz miał większe wydatki. |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 06-02-2009, 17:51
|
|
|
gregorbu napisał/a: | Naprawa (wymiana) jednego łożyska w skrzyni będzie sporo tańsza niż kupno nowej |
ile? oraz ile kosztuje wymiana synchronizatora? nie wie ktos? |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 06-02-2009, 18:01
|
|
|
rosomak1983, a ty dalej chcesz grzebać w swojej skrzynce? Przecież z nią wszystko ok. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
yume
Forumowicz

Auto: Colt CA0
|
Wysłany: 06-02-2009, 21:16
|
|
|
Piszcie piszcie o skrzyni, jestem żywo zainteresowany tym tematem
jak to cenowo wygląda, wymiana samego łożystak ew. całej tarczy lub całej skrzyni
jak narazie zarejestrowałem tylko świstanie łożyska oporowego, ale kto wie co dalej będzie
pozdro :] |
_________________ "ju mes łit de best, ju daj lajk de rest" |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 06-02-2009, 22:35
|
|
|
londolut napisał/a: | rosomak1983, a ty dalej chcesz grzebać w swojej skrzynce? Przecież z nią wszystko ok. |
wszystko OK czasem 2 ciezko wchodzi ale tylko na zimnej skrzyni... jednak jestem ciekaw ile by kosztowało to naprawic. Raczej nic nie bede ruszał jestem jednak ciekaw ile to bedzie kosztowało... U mnie to chyba synchronizator.
Natomiast swiszczy mi łozysko w sprzegle ale forumowicze pisza ze jezdza z takim ponad 30000 i nic sie nie dzieje to sie nie przejmuje. |
6 bolt only...
 |
|
|
|
 |
fobos
Nowy Forumowicz

Auto: wrak colta :(
|
Wysłany: 16-02-2009, 21:13
|
|
|
Również mam "mały" problem ze skrzynią z tym, że u mnie nic nie świszczy biegi wchodzą precyzyjnie i lekko, jednak przy dynamicznej zmianie biegów widać wyraźny wzrost szybkości obrotowej silnika która niestety nie przekłada się na prędkość w km/h |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 16-02-2009, 22:04
|
|
|
fobos napisał/a: | Również mam "mały" problem ze skrzynią z tym, że u mnie nic nie świszczy biegi wchodzą precyzyjnie i lekko, jednak przy dynamicznej zmianie biegów widać wyraźny wzrost szybkości obrotowej silnika która niestety nie przekłada się na prędkość w km/h | To raczej nie wina skrzyni, a sprzęgła. |
|
|
|
 |
fobos
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 16-02-2009, 23:22
|
|
|
gregorbu napisał/a: | To raczej nie wina skrzyni, a sprzęgła. | Sprzęgło to jednak jak by nie patrzeć można zaliczyć jako cześć skrzyni biegów, aczkolwiek można się kłócić, tylko poco. |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2009, 01:08
|
|
|
No ale szukaj raczej winy w sprzegle a nie w skrzyni |
|
|
|
 |
COLTER80 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2009, 08:38
|
|
|
fobos napisał/a: | Również mam "mały" problem ze skrzynią z tym, że u mnie nic nie świszczy biegi wchodzą precyzyjnie i lekko, jednak przy dynamicznej zmianie biegów widać wyraźny wzrost szybkości obrotowej silnika która niestety nie przekłada się na prędkość w km/h |
sprzęgło bierze bardzo wysoko czy normalnie ?
jeśli wbijesz spokojnie bieg i dasz gaz w opór, to na wysokich/niskich obrotach też się ślizga czy ślizga tylko jak wbijasz szybko + gaz do końca + strzał ze sprzęgła ? |
|
|
|
 |
fobos
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 17-02-2009, 21:31
|
|
|
Dziś zaliczyłem pierwszy jego przegląd w kraju, a że do stacji diagnostycznej spory kawałek toteż przyjrzałem się dokładniej temu problemowi i niestety jest bardzo źle, sprzęgło bierze wysoko i potrafi stracić tarcie nawet przy przy energicznym wciśnięciu pedału przyspieszania aczkolwiek nie jest narazie dramatycznie, ale wymiana jest nieunikniona... |
_________________ specjalista od zadawania trudnych i niewygodnych pytań |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2009, 23:27
|
|
|
tak wiec zaczynaj powaznie myslec o wymianie bo lipa troche by byla jakbys gdzies stanal w trasie w nieodpowiednim momencie P |
|
|
|
 |
|