Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A 1.3] wymiana skrzyni
Autor Wiadomość
kubus2905 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi colt
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-02-2009, 23:44   [CA1A 1.3] wymiana skrzyni

witam mam problem powoli mi pada skrzynia od colta 93r 13,12 i moje pytanie brzymi tak czy oplaca sie robis jakies lozysko szumi czy kupic uzywke i czy uzywana od tego starszego colta podejdze tych do 92 wyglada tak samo pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez 18-02-2009, 08:12, w całości zmieniany 2 razy  

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 06-02-2009, 00:55   

Ja bym nie ruszał a niech se szumi.... :D
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

oko_81 
Mitsumaniak

Auto: Colt 4G13 1995
Wysłany: 06-02-2009, 07:00   

Od starszego napewno podejdzie - ale jak kupujesz od kogos to nie znasz faktycznego stanu tej skrzyni. Moze Ci po wymianie tez zaraz szumieć.
Ja u siebie wymieniałem samo łożysko - poszło bez probelmu a koszty nie duze.
Napewno nie czekaj aż Ci skrzynia padnie - bedziesz jeżdził do czasu aż Ci auto zablokuje a potem tylko laweta !!
Pozdr

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 06-02-2009, 08:05   

kubus2905, witaj na forum. To po pierwsze.
Po drugie - pisz składnie. Taki słowotok nie jest tu mile widziany.
Co do Twojego problemu. Oczywiście można wymienić samo łożysko i zapewne będzie to pewniejsze rozwiązanie niż zakup używanej skrzyni. oko_81 opisał, dlaczego.
Naprawa (wymiana) jednego łożyska w skrzyni będzie sporo tańsza niż kupno nowej (używanej) skrzyni. I zrób to jak najszybciej, bo gdy łożysko pęknie, będziesz miał większe wydatki.

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Wysłany: 06-02-2009, 17:51   

gregorbu napisał/a:
Naprawa (wymiana) jednego łożyska w skrzyni będzie sporo tańsza niż kupno nowej

ile? oraz ile kosztuje wymiana synchronizatora? nie wie ktos?
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 06-02-2009, 18:01   

rosomak1983, a ty dalej chcesz grzebać w swojej skrzynce? ;) Przecież z nią wszystko ok.

yume 
Forumowicz

Auto: Colt CA0
Wysłany: 06-02-2009, 21:16   

Piszcie piszcie o skrzyni, jestem żywo zainteresowany tym tematem ;)
jak to cenowo wygląda, wymiana samego łożystak ew. całej tarczy lub całej skrzyni :D
jak narazie zarejestrowałem tylko świstanie łożyska oporowego, ale kto wie co dalej będzie
pozdro :]

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Wysłany: 06-02-2009, 22:35   

londolut napisał/a:
rosomak1983, a ty dalej chcesz grzebać w swojej skrzynce? ;) Przecież z nią wszystko ok.

wszystko OK czasem 2 ciezko wchodzi ale tylko na zimnej skrzyni... jednak jestem ciekaw ile by kosztowało to naprawic. Raczej nic nie bede ruszał jestem jednak ciekaw ile to bedzie kosztowało... U mnie to chyba synchronizator.
Natomiast swiszczy mi łozysko w sprzegle ale forumowicze pisza ze jezdza z takim ponad 30000 i nic sie nie dzieje to sie nie przejmuje. :wink:
6 bolt only...

fobos 
Nowy Forumowicz

Auto: wrak colta :(
Wysłany: 16-02-2009, 21:13   

Również mam "mały" problem ze skrzynią :roll: z tym, że u mnie nic nie świszczy biegi wchodzą precyzyjnie i lekko, jednak przy dynamicznej zmianie biegów widać wyraźny wzrost szybkości obrotowej silnika która niestety nie przekłada się na prędkość w km/h :x

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2009, 22:04   

fobos napisał/a:
Również mam "mały" problem ze skrzynią :roll: z tym, że u mnie nic nie świszczy biegi wchodzą precyzyjnie i lekko, jednak przy dynamicznej zmianie biegów widać wyraźny wzrost szybkości obrotowej silnika która niestety nie przekłada się na prędkość w km/h :x
To raczej nie wina skrzyni, a sprzęgła.

fobos 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-02-2009, 23:22   

gregorbu napisał/a:
To raczej nie wina skrzyni, a sprzęgła.
Sprzęgło to jednak jak by nie patrzeć można zaliczyć jako cześć skrzyni biegów, aczkolwiek można się kłócić, tylko poco. :wink:

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2009, 01:08   

No ale szukaj raczej winy w sprzegle a nie w skrzyni :P

COLTER80
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2009, 08:38   

fobos napisał/a:

sprzęgło bierze bardzo wysoko czy normalnie ?
jeśli wbijesz spokojnie bieg i dasz gaz w opór, to na wysokich/niskich obrotach też się ślizga czy ślizga tylko jak wbijasz szybko + gaz do końca + strzał ze sprzęgła ?

fobos 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-02-2009, 21:31   

Dziś zaliczyłem pierwszy jego przegląd w kraju, a że do stacji diagnostycznej spory kawałek toteż przyjrzałem się dokładniej temu problemowi i niestety jest bardzo źle, sprzęgło bierze wysoko i potrafi stracić tarcie nawet przy przy energicznym wciśnięciu pedału przyspieszania :evil: aczkolwiek nie jest narazie dramatycznie, ale wymiana jest nieunikniona...

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2009, 23:27   

tak wiec zaczynaj powaznie myslec o wymianie bo lipa troche by byla jakbys gdzies stanal w trasie w nieodpowiednim momencie P

Odpowiedz do tematu