Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Podświetlenie klimatronika
Autor Wiadomość
jurekkraków 
Forumowicz

Auto: carisma 1,8 gdi 98
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-02-2009, 21:47   Podświetlenie klimatronika

Koledzy mam pytanie czy nie denerwuje was jak jeżdzimy na światłach w dzień i nie widzicie parametrów na wyświetlaczu klimatronika ,który przy włączonych światłach ściemnia się.Nawet przy podkręconym podświetleniu nic nie widać.Czy jest jakiś myk żeby był podświetlony na maxa cały czas.

rodman26 
Forumowicz

Auto: Carisma GDI
Wysłany: 06-02-2009, 22:00   

Kolego ostatnio climatronik mi taki numer odwalił,światla zapalone w autku włanczam nadmuch a on nie gaśnie(chwila euforii ale tylko przez 5 min)i znowu sie ściemnił.Więc ogólnie uważam że jest to do wykonania tylko muszę to wyczaić :D

jurekkraków 
Forumowicz

Wysłany: 06-02-2009, 22:05   

rodman26 napisał/a:
Kolego ostatnio climatronik mi taki numer odwalił,światla zapalone w autku włanczam nadmuch a on nie gaśnie(chwila euforii ale tylko przez 5 min)i znowu sie ściemnił.Więc ogólnie uważam że jest to do wykonania tylko muszę to wyczaić :D

Kolego chyba w tej sprawie ma coś czujnik po prawej stronie pod szybą ,ale nie jestem pewien.

rodman26 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2009, 13:03   

Myślałem że to jest czujnik od temperatury :?:

jurekkraków 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2009, 13:38   

rodman26 napisał/a:
Myślałem że to jest czujnik od temperatury :?:

Kolego nie wiem od czego jest ten czujnik tak tylko rzuciłem,ale wiem że jak jadę w słoneczny dzień to wyświetlacz klimy świeci całą parą .Myślałem więc że ma on coś wspólnego z podświetleniem.Muszę to drogą doświadczeń sprawdzić.Na pewno gdzieś jest zainstalowany taki czujnik bo gdy jest podświetlony na maxa i wjeżdżasz do cienia np. długiego tunelu lub gdzieś pod drzewa to automatycznie się ściemnia.Czekam na jakieś przemyślenia tego tematu.

demeone 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '98 1.8 GDI
Kraj/Country: UK
Wysłany: 07-02-2009, 16:24   

Ten czujnik jest od sily nawiewu. Prawidlowo dzialajacy optyczny sensor po przyjryciu dlonia powinien zmniejszyc sie sila nawiewu tak przynajmniej jest napisane w podreczniku

rodman26 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2009, 19:39   

w takim razie gdzie jest czujnik temperatury,(jak jest to gdzie? czujnik podświetlenia)Nie mam instrukcji auta ale troche to naciągane,po co sensor nawiewu :?

jurekkraków 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2009, 20:26   

demeone napisał/a:
Ten czujnik jest od sily nawiewu. Prawidlowo dzialajacy optyczny sensor po przyjryciu dlonia powinien zmniejszyc sie sila nawiewu tak przynajmniej jest napisane w podreczniku

Kolego to może być czujnik temperatury,który właśnie reguluje klimatronikiem.

[ Dodano: 07-02-2009, 20:30 ]
demeone napisał/a:

W takim razie gdzie kolego jest czujnik ,który odpowiada za podświetlenie klimatronika .Musisz przyznać że w słoneczny dzień podczs jazdy na światłach klimatronik jest podświetlony na maxa.

demeone 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-02-2009, 20:36   

Zaraz Ci wytocze wszystko :)
A wiec czujnik temperatury wewnetrznej jest tuz nad radiem
Co do podswietlenia klimatronika nie zauwazylem aby sie zmienialo podswietlenie, reguluje je tylko recznie regulatorem tym samym co od deski (ale tez nie jestem pewien za jakis czas bede jechal to sprawdze bo nigdy nie zwracalem uwagi na podswietlenie klimy).

To w czerwonej ramce znaczy:
"jezeli sila dmuchawy spada kiedy czujnik optyczny jest nakryty reka, wtedy czujnik optyczny jest normalny. Jezeli sila dmuchawy nie zmienia sie wymien czujnik"

Przy wlaczonych swiatlach to i tak widze wszystko wyraznie a swieci mocniej gdy cos wcisne na klimatroniku

jurekkraków 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2009, 20:47   

demeone napisał/a:
Zaraz Ci wytocze wszystko :)
A wiec czujnik temperatury wewnetrznej jest tuz nad radiem
Co do podswietlenia klimatronika nie zauwazylem aby sie zmienialo podswietlenie, reguluje je tylko recznie regulatorem tym samym co od deski.
Obrazek
To w czerwonej ramce znaczy:
"jezeli sila dmuchawy spada kiedy czujnik optyczny jest nakryty reka, wtedy czujnik optyczny jest normalny. Jezeli sila dmuchawy nie zmienia sie wymien czujnik"

Przy wlaczonych swiatlach to i tak widze wszystko wyraznie a swieci mocniej gdy cos wcisne na klimatroniku

Tak o tym wiem że jak ruszysz jakieś ustawienie to się podświetla na chwilę,ale czy nigdy nie podświetlił ci się jak jechałeś w słoneczny dzień jak słońce operuje na przednią szybę.A tak odnośnie czujnika wewnętrznej temperatury przełożyłem go na wysokości popieliniczki bo jak był w fabrycznym miejscu temperatura od radia fałszowała i podczas podgrzewania w zimie nie było ok.Teraz po przerubce trzyma temperatutę jaką ustwię.

demeone 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-02-2009, 20:52   

slyszalem o przesuwaniu czujnika temp i ze radio nagrzewajac sie falszuje pomiar a to czy mi sie zwieksza podswietlenie w sloneczny dzien hmmm sprawdze i dam znac (moze jeszcze dzisiaj za pomoca latarki :D a jak nie to jutro jak bedzie slonce i dam znac jutro

rodman26 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2009, 20:58   

Jak juz tak piszemy to może powie mi ktoś dlaczego jak jade autem to co (załóżmy 10 min pika mi klimatronik i wyświetla mi temp.3 stopni)Dlaczego właśnie 3

demeone 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-02-2009, 21:02   

pika ze temperatura spadla do 3 stopni
ja np jak wsiadam to mi pokazuje przypuscmy 5 lub 4 stopnie a po chwili jazdy ochladza sie temperatura czujnika do 3 stopni gdyz czujnik umieszczony jest tuz za grillem (ostrzerzenie przed przymrozkami)

Ale pika Ci co 10 minut bo mi np raz jak przekrece kluczyk na ON a pozniej jak zapale silnik albo podczas jazdy ale to tylko raz a nie co 10 minut

rodman26 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2009, 21:10   

Jdemeone,Przypuszczalnie ze stoperem nie jezdze ale na odcinku 15km po odpaleniu auta te dwa razy zapiszczy.Nie mam podręcznika bo poprzedni wlaściciel nie dbał o autko i też nic w nim nie było,więc dowiem sie tylko z forum.Carisma to tajemnicza technologia

demeone 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-02-2009, 21:18   

A wiec tak jak napisalem swiatlo nie ma zadnego wplywu ale musze go jeszcze sprawdzic bo nawet nie zmniejsza dmuchaw. a przyciemnianie to tylko za pomoca potencjometru obok sterowanie lusterkami i wlaczania przeciwmgielnych
A co do pikania to moze jezdzisz w korkach tak wiec raz sie zwieksza temperatura jak stoisz a jak jedziesz to wiatr ochladza Ci czujnik i przy temp ponizej 3 stopni masz sygnal ostrzegawczy

Odpowiedz do tematu