Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
01-06-2009, 09:37
[2.5 TD] Gdzie jest czujnik temperatury płynu chłodzącego
Autor Wiadomość
altmarcin 
Forumowicz

Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 06-02-2009, 21:36   [2.5 TD] Gdzie jest czujnik temperatury płynu chłodzącego

Gdzie jest czujnik temperatury płynu chłodzącego - 2,5TD? Chodzi o ten który przekazuje na wskaźnik temperatury a nie ten który włącza wentylator.
Ostatnio zmieniony przez Gene 01-06-2009, 09:37, w całości zmieniany 1 raz  

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 07-02-2009, 00:27   

W głowicy.

altmarcin 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2009, 19:09   

Dzięki, jak dam już radę chodzić z tym gipsem na nodze to poszukam :) bo mi wskazówka temperatury ani drgnie

Stach
[Usunięty]

Wysłany: 08-02-2009, 17:51   

To, że wskazówka jest "leniwa", to nie znaczy, że czujnik nie działa. Te silniki od byle czego się nie nagrzewają. Co innego, jeśli wogóle się nie podnosi, czyli jeździsz, a na wskaźniku ciągle zero.

altmarcin 
Forumowicz

Wysłany: 08-02-2009, 18:19   

U mnie nigdy nie wskazuje więc sprawdzę czujnik omomierzem, tylko muszę czujnik znaleźć :)

acinski
[Usunięty]

Wysłany: 14-02-2009, 22:48   

Czujnik temp, jest w głowicy. Patrząc od przodu za plastikową osłoną rozrządu pomiędzy pompą a deklem pokrywy zaworów. Są tam dwa czujniki jeden to ten o który Ci chodzi.

altmarcin 
Forumowicz

Wysłany: 18-02-2009, 22:52   

acinski napisał/a:
Czujnik temp, jest w głowicy. Patrząc od przodu za plastikową osłoną rozrządu pomiędzy pompą a deklem pokrywy zaworów. Są tam dwa czujniki jeden to ten o który Ci chodzi.

Nareszcie znalazłem.

W związku z tym mam wielką prośbę (nie musi być załatwiona od ręki :) )- gdyby ktoś uczynny chciałby się pobawić miernikiem i sprawdzić w swoim Pajero
- czujnik czy powinien mieć przejście pomiędzy dwoma pinami czy nie (jeśli tak to znaczy, że mój jest walnięty) a jeśli nie to który pin ma przejście z plusem albo masą.
- wtyczkę która przychodzi na czujnik, tzn. czy między obydwoma kabelkami jest przejście, albo który ma przejście z masą lub plusem (na włączonym zapłonie).

Wtedy będę wiedział, co z moją instalacją jest nie tak.

[ Dodano: 20-02-2009, 20:39 ]
Czy czasami układ grzania świec nie jest podłączony do tego samego czujnika co wskaźnik na tablicy rozdzielczej?
Wydaje mi się, ze tak bo jak go odłączyłem to grzeje mi świece nawet na ciepłym silniku a nie grzał jak był ciepły.
To by znaczyło, że mój czujnik był dobry (dawał dane do sterownika świec) tylko z wskaźnikiem temperatury jest nie tak.

[ Dodano: 26-02-2009, 21:43 ]
Nareszcie działa.
:)
Po wymianie czujnika wskazówka dąży do poziomu, gdy auto się rozgrzeje i nie podgrzewa świec, gdy jest ciepłe.
Czyli z tego samego czujnika dane bierze wskaźnik temperatury i sterownik świec

kamien 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero 2.8 auto 92
Kraj/Country: UK
Wysłany: 01-08-2009, 00:41   Leniwy czujnik temperatury

Mialem ten sam problem -leniwy czujnik temperatury podnosil sie tylko troszke a czasami tylko dochodzil do zera.Po wymianie wskazuje prawidlowo na mniejwiecej polowie.

behemot 
Forumowicz
bubu

Auto: pajero 2
Wysłany: 01-08-2009, 21:47   

przy okazji mój samochód już sam niewie co wymyślic ostatnio zapaliła sie kontrolka poziomu płynu chłodzącego. no to zaczełem szukac kapie na czujniku temperatury. Nie wie który jakie koszty wymiany?

altmarcin 
Forumowicz

Wysłany: 02-08-2009, 20:22   

jeśli dokręcenie ani wymiana miedzianej podkładki nie pomaga to wymienić czujnik - cena od 50zł

Odpowiedz do tematu