komputer automatycznej skrzyni biegów (Diamante'92 24V) |
Autor |
Wiadomość |
BartekWu
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Diamante, 6G72 DOHC
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lis 2008 Posty: 106 Skąd: Podwarszawa
|
Wysłany: 11-02-2009, 00:06 komputer automatycznej skrzyni biegów (Diamante'92 24V)
|
|
|
Koledzy jest taka kwestia. Prawdopodobnie padł komputer skrzyni biegów (Diamante'92 24V). Samochód jeździ tylko na 3, ale nie jestem wstanie zdiagnozować błędów, bo dioda w ogóle nie reaguje na pinie 6:
1. Jak wymontować komputer spad kokpitu i radia ?
2. Czy szukać innego komputera czy próbować naprawiać ? Czy może ma ktoś podobne doświadczenia, jakieś namiary na sprawdzonych speców od naprawy etc.?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc |
|
|
|
 |
Slaw
Forumowicz Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Pomógł: 18 razy Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 343 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 11-02-2009, 14:48
|
|
|
Witam,jeżeli będziesz potrzebował komputera do Diamanta to pisz na PW.najpierw jednak wyjmij go i sprawdż jakie są uszkodzenia w środku.Być może w warsztacie elektronicznym naprawią go.Aby wyjąć komputer najlepiej będzie jak zdejmiesz wykładziny z obu stron konsoli środkowej ,tej pod nogami.Powinny być metalowe przegródki ,które łatwo odkręcisz.Gorzej jest natomiast z samym wyjęciem.Wypinasz kostki z komputera.Sama jednostka jest przykręcona bodaj na cztery nakrętki (8).Jest z tym trochę gimnastyki ale powinieneś sobie z tym poradzić.Powodzenia.Aha na forum naprawą komputeró zajmuję się Bartek.Napisz w razie czego do Niego. |
|
|
|
 |
batman-1 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-02-2009, 14:50
|
|
|
Witam skrzynia chodzi Ci w trybie awaryjnym nie koniecznie jest to wina komputera skrzyni najlepiej podpiąć pod kompa |
|
|
|
 |
BartekWu
Forumowicz
|
Wysłany: 11-02-2009, 17:08
|
|
|
Slaw - dzięki. Zatem przystąpię do oględzin, jak się dokopię to będę wiedział więcej i się podzielę z prośbą o dalsze wskazówki.
batman-1 - możesz rozwinąć ? Niestety nie znam nikogo kto mógłby mi użyczyć komputera od tej skrzyni, a jak rozumiem o tym mówisz ? |
|
|
|
 |
cajmer [Usunięty]
|
Wysłany: 11-02-2009, 17:30
|
|
|
Jezeli chcesz moge ci odstapic ,posiadam miska na czesci 92r 24v automat full opcja. Jak potrzebujesz czesci dzwon. mialem nie sprzedawac ale misiek mnie do tego zmusil, poszla uszczelka pod glowica i trzeba wylozyc pare groszy. Muj nr.781 284 840 POZDRAWIAM WSZYSTKICH MLOSNIKOW !!! |
|
|
|
 |
batman-1 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-02-2009, 17:44
|
|
|
Chodziło mi żeby pod komputer diagnostyczny podpiąć bo to nie koniecznie musi być uszkodzony komp skrzyni |
|
|
|
 |
BartekWu
Forumowicz
|
Wysłany: 11-02-2009, 18:30
|
|
|
batman - ale to co skrzynie się bezpośrednio podpina czy jak ? Bo na wyjściu diagnostycznym, jak mówiłem, nie mam żadnego sygnału na 6 pinie.
Wariant o którym mówisz to wizyta w serwisie od skrzyń - dobrze myślę ?
cajmer - dzięki za ofertę - jeśli komp od sigmy pasuje do diamante, to na pewno się odezwę po dokonaniu oględzin.
a propos Panowie..można montować kompa od sigmy ?
[ Dodano: 13-02-2009, 16:59 ]
Kurcze chwilowa porażka...dokopałem się do tego kompa, odkręciłem 3 śruby stelaża i amba - okazało się, że ze stelażem nie wyjdzie. Trzeba odkręcać te małe śrubki do których dostęp jest makabryczny - już się nawet zastanawiałem nad rozebraniem całej kolumny.
Ma ktoś jakiś sensowny patent na wyjęcie tego komputera ? Może jakiś klucz dobry jest etc ? |
|
|
|
 |
|