Przesunięty przez: Hubeeert 08-02-2009, 03:48 |
[E39A 4WD 2.0T] niewchodzi jedynka kiedy jade |
Autor |
Wiadomość |
kamils [Usunięty]
|
Wysłany: 05-02-2009, 22:26 [E39A 4WD 2.0T] niewchodzi jedynka kiedy jade
|
|
|
mam problem z ta jedynka od czasu jak go kupilem z 3 lata temu dodam ze jak kupilem to sprzeglo bylo do wymiany dosc ostro juz ciagnelo ktos je spalil chyba bylo to sprzeglo "exendy" wymienilem na "sachs" i od tamtej pory szarpie pewnie sprezyny za slabe:/// i mam zamiar niedlugo wymienic na "aisin" i przy tej wymianie chce naprawic skrzynie obstawiam synchronizator kiedy jade nawet powoli jedynki niewrzuce dopiero jak sie zatrzymam i to z wyczuciem a najlepiej dotknac 2, czasam tez jak zimny i sztbko przelacze to delikatnie zasgrzeczy 2 ale to sporadycznie, na postoju jak szybko chce wbic jedynke tez zazgrzeczy
pozatym czy ten synchronizator sklada sie z dwoch czesci czy jednej bo patrzylem w katalogu mitsubishi to sa 2 elementy pod jednym numerkiem
reszta biegow okej tylko 1ynka zgrzeczy |
|
|
|
 |
Makos
Mitsumaniak Panzermeister

Auto: Renault Megane Classic '97
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Lip 2008 Posty: 189 Skąd: Świebodzin
|
Wysłany: 05-02-2009, 23:31
|
|
|
Generalnie skrzynie biegów są tak zaprojektowane, żeby nie można było wbić jedynki w czasie jazdy. Z zasady bieg ten służy do ruszania. Chyba tylko maluch nie miał synchronizatora pierwszego biegu Jak zgrzyta na zimno to pewnie olej już do wymiany, jeżeli nikt tego wcześniej nie zrobił, to kto wie ile go tam zostało i jakie są jego właściwości U mnie było to samo, skrzynia po rozgrzaniu chodziła jak "masełko", ale na zimno potrafiła zazgrzytać |
|
|
|
 |
kamils [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2009, 00:02
|
|
|
... no tak ale nawet na postoju normalnie jedynki wbic niemoge bo musze dotknac dwojki zwyczajnie niszczy tryby olej zmieniony na 85w90 poziom ok jestem pewien ze jest jakas wada tylko niewiem co napewno, 2 niepowinna zgrzeczec przy gwaltownej zmianie |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24259 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-02-2009, 11:32
|
|
|
kamils napisał/a: | olej zmieniony na 85w90 |
a to co za wynalazek??? nie sadze, zeby byl dobry dla tej skrzyni... |
|
|
|
 |
kamils [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2009, 12:31
|
|
|
... wiem ze 75w80 jest wlasciwy ale wted niemialem takiego ale niesadze ze przez olej zgrzeczy 1 na zimnym ciezko wajcha chodzi to napewno przez gesty olej |
|
|
|
 |
michu_872
Mitsumaniak

Auto: Galant E39a
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Maj 2006 Posty: 342 Skąd: Fałkowo k. Gniezna
|
Wysłany: 08-02-2009, 14:08
|
|
|
Makos napisał/a: | Generalnie skrzynie biegów są tak zaprojektowane, żeby nie można było wbić jedynki w czasie jazdy. Z zasady bieg ten służy do ruszania |
nie w E39 przynajmniej w moim...
zawsze poniżej 20 km/h redukuje do 1...
kamils sprawdź jeszcze czy nie masz luzów przy wybieraku... |
_________________ Galant E39a & Polski Fiat 2000DOHC 72r (czeka na natchnienie).
BMW E36 - "Brzydula"
 |
|
|
|
 |
kamils [Usunięty]
|
Wysłany: 08-02-2009, 22:59
|
|
|
niemam luzow sprawdzałemm , jak kupilem to bylo luzne nawet wstecznego niedalem rady wzucic musialem dobrze sie na gibac... napewno musi byc cos uszkodzone stawiam na synchro bo czesto w takich przypadkach synchronizator zniszczony jest. |
|
|
|
 |
TommiCrazy
Forumowicz VR-4 LIFE
Auto: UKOCHANE
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Cze 2005 Posty: 902 Skąd: Alderley Edge UK
|
Wysłany: 11-02-2009, 00:09
|
|
|
ja rowniez bez "zgwalcenia" skrzyni jedynki nie wrzoce w czasie jazdy wiec chyba tak ma byc |
_________________ Galant E38A GLSI 4x4
Starion Turbo widebody 2.0T
GTO MK3- 3.0V6 Twin Turbo
Outlander 2.0 PHEV 5HS
 |
|
|
|
 |
michu_872
Mitsumaniak

Auto: Galant E39a
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Maj 2006 Posty: 342 Skąd: Fałkowo k. Gniezna
|
Wysłany: 11-02-2009, 17:15
|
|
|
TommiCrazy napisał/a: | ja rowniez bez "zgwalcenia" skrzyni jedynki nie wrzoce w czasie jazdy wiec chyba tak ma byc |
podwójne wysprzęglanie z międzygazem rozwiązuje u mnie tą sprawe...
ale jak stoję to też czasami musze "szukać" jedynki |
_________________ Galant E39a & Polski Fiat 2000DOHC 72r (czeka na natchnienie).
BMW E36 - "Brzydula"
 |
|
|
|
 |
|