|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[E55] Ściąga podczas jazdy |
Autor |
Wiadomość |
xpascal [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2009, 21:30 [E55] Ściąga podczas jazdy
|
|
|
Efekt jest taki: podczas jazdy, po ok. 20 km od startu, zaczyna chwilami znosić na prawą stronę. Czuje się to tak, jakby ktoś szybko szarpnął kierownicą i natychmiast puścił. Gdy ten efekt się nie objawia, samochód jeździ normalnie.
Wystraszyłem się, że zrobił się jakiś potężny luz w zawieszeniu i nie dojadę do domu. Podjechałem do polecanego (na forum małopolskim [klik] ) mechanika Leszka w okolicach Krakowa. Po dokładnym przejrzeniu zawieszenia, mechanik stwierdził, że luzów tam w ogóle nie ma (nic dziwnego, całkiem niedawno było robione). Klocki i tarcze też są ok, na zaciskach nie widać problemów.
Po ok 100km dodatkowo zaczęło coś rytmicznie pukać (podejrzewam prawą stronę przód), efekt szarpania nadal jest. Nie zależy od prędkości, być może zależy od obciążenia, przy energicznym podjeździe pod konkretną górę zdaje się pojawiać częściej, co kilkadziesiąt sekund.
Przy powolnym ruszaniu na skręconych kołach (np przy parkowaniu) coś czasami trzeszczy, szarpie i skrobie.
Co to może być? |
|
|
|
 |
mitsu_pl
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 1301 Skąd: Grajewo
|
Wysłany: 19-02-2009, 19:22
|
|
|
Kiedyś identyczny przypadek robiłem w Escorcie, nic nie wychodziło po diagnozie zawieszenia... Jednka coś mi nie dawało spokoju z napędem, jak się później okazało, przgub był do wymiany, mianowicie pękł koszyk i dlatego trzeszczało i czasem nawet przyhamowywało jedno koło... |
_________________ Subaru Forester SF FL - 2000r.
Subaru Forester SF - 1999r.
Subaru Outback BI - 2005r.
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT |
|
|
|
 |
gal18 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-02-2009, 20:36
|
|
|
xpascal napisał/a: | Przy powolnym ruszaniu na skręconych kołach (np przy parkowaniu) coś czasami trzeszczy, szarpie i skrobie. |
Wskazuje to na przegub i tak jak mitsu_pl spotkałem już podobny przypadek. Tam szarpnięcie czuć było dość mocno wewnątrz samochodu. |
|
|
|
 |
xpascal [Usunięty]
|
Wysłany: 20-02-2009, 00:00
|
|
|
Jak sądzicie, da się dojechać 150km (rozsądnie, powoli) i zrobić to u zaufanego mechanika w Wawie, czy lepiej poszukać mechanika gdzieś bardzo blisko (Skarżysko, może Starachowice), bo się to zaraz rozwali? |
|
|
|
 |
gal18 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-02-2009, 19:52
|
|
|
Spokojnie możesz jechać, ale ostrożnie. |
|