Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
MPEG-4 w telewizorze czyli co nas czeka za rok ?
Autor Wiadomość
rvlauren 
Mitsumaniak
LEMUR

Auto: GRANDIS 2.0 DiD 2006
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 22-02-2009, 21:50   MPEG-4 w telewizorze czyli co nas czeka za rok ?

JAK JESZCZE NIE WSZYSCY WIEDZA NIEUCHRONNIE ZBLIŻA SIĘ ERA NAZIEMNEJ TELEWIZJI CYFROWEJ W ZACHODNIOPOMORSKIM NP MARZEC 2010 W KTÓREJ TO WŁAŚNIE DOMINACJĘ NA RYNKU POLSKIM MA KODOWANIE W FORMACIE MPEG-4 WIĘC CI KTÓRZY NIE POSIADAJĄ TEGO TYPU DEKODERA W SWOIM LCD BĘDĄ NIESTETY ZMUSZENI DO KUPNA KARTY DEKODUJĄCEJ CENA 200-300 ZŁ ALE UWAGA TAKA KARTA PASUJE TYLKO DO NIEKTÓRYCH MODELI NASZYCH TELEWIZORÓW WYPOSAŻONYCH W ZŁĄCZE CI (Moduł CI jest dekoderem dla telewizji cyfrowej. Jest to urządzenie do odkodowywania telewizji naziemnej i płatnej. Każdy moduł jest wyposażony w gniazdo karty. Moduł umieszczamy w gnieździe CI odbiornika (standard złącza PCMCIA jak na karty rozszerzeń w LAPTOPACH)JEŚLI WASZ TELEWIZOR NIE POSIADA TAKIEGO ZŁĄCZA (CI LUB PMCIA) TO RATUJE WAS TYLKO NABYCIA DRUGIEGO TELEWIZORA LCD WŁAŚNIE Z TYM DEKODEREM LUB ZŁĄCZEM JEST JESZCZE JEDNO WYJŚCIE KUPIĆ TUNER TELEWIZJI CYFROWEJ NP "N" LUB "CYFRA" I OGLĄDAĆ TYLKO Z NIEGO TELEWIZJĘ OBECNIE DEKODER MPEG-4 MAJĄ TELEWIZORY SONY (TYLKO NIEKTÓRE)I SHARP (MOŻE ZE DWA MODELE) ZŁĄCZA MA ZNACZNIE WIĘCEJ TELEWIZORÓW ALE NIE TEZ WSZYSTKIE MODELE PRODUCENTA WIĘC LUDZISKA PATRZCIE UWAŻNIE CO KUPUJECIE TO ZADECYDUJE CZY BĘDZIECIE OGLĄDAĆ TELEWIZJĘ W PRZYSZŁOŚCI !!!
Tu poniżej macie przykładowy link do strony :
http://www.gk24.pl/apps/p...EGION/383875086
poszukajcie sobie co was czeka i kiedy !

PS.

Problem jest a to dlatego że nie wszyscy użytkownicy maja dekodery cyfrowe osobno tzn Polsat, ENKa kabel i podobne ci są uratowani problem mają ci którzy nie maja kablówki i tych tunerów bo jak wejdzie telewizja cyfrowa NAZIEMNA tzn sygnał nadawany z NADAJNIKÓW to ci którzy nie maja np anteny na dachu do odbioru sygnału cyfrowego i samego tunera w telewizorze obsługującego ten format(MPEG-4) będą niestety bez telewizji a jest takich osób wiele np ludzie po 60 roku życia którzy nadal oglądają telewizję w kineskopach a nie na lcd chociaż jest i taki procent osób (niewielki) które maja już telewizorki lcd ale nie mają wbudowanych dekoderów MPEG-4 (tunerów) a oglądają teraz telewizję naziemną z tzw anteny siatkowej i mają np 3 czy 4 kanały czyli TVP1, TVP2, TVN, Polsat Ci ludzie niestety po wprowadzeniu sygnału cyfrowego kodowanego MPEG-4 stracą wizję. Dzieje się tak dlatego że wszystkie produkowane telewizory LCD miały wprowadzony system dekodowania (tuner) formatu DVB-T (czyli MPEG-2) i analogowy. Ten pierwszy będzie tylko dekodował dźwięk pod warunkiem zamontowania anteny do odbioru cyfrowego a analogowy czyli ten drugi tuner przestanie być potrzebny. Więc będzie potrzebna alternatywa (rozwiązanie) tego problemu poprzez kupno tunera Polsatu, N, Cyfry założenie kablówki lub kupno karty do telewizora LCD ale z tym ostatnim jest problem bo ci którzy maja telewizor LCD bez wejścia z tyłu lub z boku monitora na karty CI i PMCIA są brzydko mówiąc udupieni. Więc jeśli nie masz możliwości płacenia co miesiąc za CYFRĘ, N, itd i nie masz też kabla oraz gniazd na kartę dekodującą sygnał musisz się zastanowić nad kupnem nowego telewizora no i nie zapomnij o antenie ona też ma tu swoja rolę bo ze zwykłej anteny (analogowej) nie odbierzesz sygnału (cyfrowego) !

Na koniec dobra wiadomość teraz na rynku jest już dużo modeli różnych producentów z tego co się orientuje to Samsung LG i Toshiba dołączyły do grona MPEG-4 ale tyko w nowych modelach na Europę

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 23-02-2009, 10:55   

A teraz zła wiadomość:
DVB-T w Polsce to będzie jedna wielka kaszana. Będą dostępne tylko TVP1, TVP2, TVP Info, Polsat, TV4, TVN i to wszystko w SD.
Na moje szkoda sobie głowy wymianą telewizora, kupowaniem dekoderów MPEG-4 zawracać. Najprawdopodobniej Polsat i C+ wprowadzą pakiety socjalne z tymi kanałami za ~10zł a TVN już wprowadził TV na kartę. Naziemna telewizja cyfrowa to ślepa uliczka...

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 23-02-2009, 12:41   

Proszę Mi nie pisać że staruszkowie oglądają w kineskopach, bo ja to też robię i nie dlatego że mnie nie stać tylko dlatego że tak chcę i chciałbym jak najdłużej:
" Te wasze zasr..e LCD-ki czy plazmy dają taki fatalny obraz że płakać się chce.." i chyba zapomnieliście jak wyglądają prawdziwe kolory ciała ludzkiego i prawdziwa zieleń roślin.
Cieszę sie że społeczeństwo jest tak zamożne że może robić zakupy zgodnie z panująca modą i wstawiać płaskie gó..a do małych mieszkanek. To jest ok. Tylko szkoda że do tego sa zmuszani inni poprzez fałszywy postęp i wciskanie chłamu.

Szkoda że trzeba będzie odstawić stary kineskop, najwyższy czas odstawić telewizję. :mrgreen:
O to tak...
Ostatnio zmieniony przez Student 23-02-2009, 13:03, w całości zmieniany 1 raz  

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Wysłany: 23-02-2009, 12:55   

z tego co pamiętam to naziemna TV cyfrowa będzie wprowadzana do 2020... do tego czasu analog będzie w użyciu... także nie warto się martwić na zapas, chyba że celem życia jest oglądanie TV i szukanie różnicy w jakości obrazu między 720p a 1080p :lol:

cyklista 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,6 Comfort
Wysłany: 23-02-2009, 13:16   

Student napisał/a:
Proszę Mi nie pisać że staruszkowie oglądają w kineskopach, bo ja to też robię i nie dlatego że mnie nie stać tylko dlatego że tak chcę i chciałbym jak najdłużej:
" Te wasze zasr..e LCD-ki czy plazmy dają taki fatalny obraz że płakać się chce.." i chyba zapomnieliście jak wyglądają prawdziwe kolory ciała ludzkiego i prawdziwa zieleń roślin.
Cieszę sie że społeczeństwo jest tak zamożne że może robić zakupy zgodnie z panująca modą i wstawiać płaskie gó..a do małych mieszkanek. To jest ok. Tylko szkoda że do tego sa zmuszani inni poprzez fałszywy postęp i wciskanie chłamu.

Szkoda że trzeba będzie odstawić stary kineskop, najwyższy czas odstawić telewizję. :mrgreen:
O to tak...

Niestety jak dla kogos rozdzielczośc 500-400 z odswierzaniem 25 jest lepsza jakościowo od 1000-800 z odswierzaniem 50-100 to tylko trzeba mu współczuc. I jak nie rozumie ze kineskop tylko z nazwy jest analogowy bo tak naprawdę to i tak tworzy obraz z konkretnych punktow luminoforu to powinien się poduczyc zanim zacznie innych obrażać.

ps. rozumiem że mógł widzieć jakiegoś badziewnego lcd i nie umiał mu odpowiednio ustawić barw, ale nie rozumiem tej nienawiści w jego wypowiedzi

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-02-2009, 13:39   

cyklista napisał/a:
Niestety jak dla kogos rozdzielczośc 500-400 z odswierzaniem 25 jest lepsza jakościowo od 1000-800 z odswierzaniem 50-100 to tylko trzeba mu współczuc.

To ja Cie tylko poproszę żebyś pokazał mi telewizor LCD 32", na którym obraz z odległości 2m będzie lepszy od 32" CRT. I to zarówno jeśli chodzi o kolory jak i widoczną różnice w rozdzielczości ze wspomnianych 2m. Dasz rade taki znaleźć? Bo mam nadzieję że oglądanie TV nie polega na onanizowaniu sie obrazem z 20cm...
cyklista napisał/a:
I jak nie rozumie ze kineskop tylko z nazwy jest analogowy bo tak naprawdę to i tak tworzy obraz z konkretnych punktow luminoforu to powinien się poduczyc zanim zacznie innych obrażać.

Jeśli ja nie potrafię szyć butów to się na ten temat nie wypowiadam. Tak samo nie pisz Ty o tym czego nie rozumiesz. Jeśli nie odróżniasz sygnału cyfrowego od nalogowego to nie znaczy że one się nie różnią. Tak samo jeśli zasada działania CRT nie różni się dla ciebie od LCD czy plasmy to nie wypisuj głupot.
cyklista napisał/a:
ps. rozumiem że mógł widzieć jakiegoś badziewnego lcd i nie umiał mu odpowiednio ustawić barw, ale nie rozumiem tej nienawiści w jego wypowiedzi

Niestety prawda jest taka że do CRT powoli zbliża się tylko plasma ale LCD ma jeszcze troszkę do zrobienia.
Ostatnio zmieniony przez jaca71 23-02-2009, 15:47, w całości zmieniany 1 raz  

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 23-02-2009, 13:47   

Oj Cyklista Ja nikogo nie obrażam, powinieneś wiedzieć że tabelki nie mówią wszystkiego. Odświeżanie to jeszcze nie wszystko, zapomniałeś jeszcze przypomnieć o kontraście tak dobitnie podawanym w specyfikacjach, który i tak nijak ma sie do jakości obrazu jeżeli sterownik tego nie obsługuje w górnych partiach a w większości tak jest.
Ja po prostu piszę o odczuciach i postrzeganiu obrazu przez oko a nie tabelę.
Po prostu nie identyfikuję się z zauroczeniem LCD-kami jakie jest na rynku.

Na co dzień pracuje przy EIZO CG19 i Apple Cinema DIsplay 30 "
M9179 jeżeli orientujesz się w branży to będziesz wiedział na jakie barwy i w jakiej jakości patrzę codziennie.

Co nie zmienia faktu że przyjemniej ogląda Mi się film w moim kineskopie niż w 40" LCD-ku z cukierkowymi kolorkami z PS'a.
Jeżeli znajdę LCD-ka ok.47-50" (bo na takiego mam miejsce i dobrze komponuje się z salonem) który na naturalne kolory to go kupie ale na razie cieniutko to widzę, może poczekam na laserowe.

Celowo nie wchodzę w szczegóły i specyfikację bo nie chcę niepotrzebnej przepychanki. stwierdzam fakt. Polityki też nie lubię (jak wielokrotnie pisałem na forum) dla tego słownictwo jest takie jakie jest.

rvlauren 
Mitsumaniak
LEMUR

Auto: GRANDIS 2.0 DiD 2006
Wysłany: 23-02-2009, 19:46   

Fakt jest taki że tak naprawdę to ja tez jestem jeszcze na etapie kineskopu i nie żałuje mój 29`SONY ma 14 lat i jakoś jak oglądam w nim telewizje nie odczuwam zmęczenia oczu itp każdy kto posiedzi przed 32` LCD tyle co ja przed kineskopem i w tej samej odległości nabawi się bólu głowy i mrugać będzie oczkami częściej niż ja sam to porównywałem na sobie ponieważ mój ojciec kupił sobie Samsunga HD i mimo iż ma np sygnał TVN HD to naprawdę idzie się zmęczyć ta rozdzielczością LCD daje więcej jasności niż kineskop i plazma i kolory są naciągane programowo smużenie filtry wygładzające itd tylko moim skromnym zdaniem pogarszają całość żeby pooglądać telewizję u mojego taty musiałem obniżyć jasność bo łeb mi pękał w trybie standardowym po 3h filmu miałem dosyć ciągle coś mi uciekało i widziałem cienie fakt że telewizorek naprawdę robi wrażenie ale jak tu się nie denerwować jak ciągle coś przeszkadza :x no i taka moja refleksja na koniec jak będę coś kupował to napewno będzie to drugi SONY bo płaci się za firmę ale i za jakość :!:

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-02-2009, 22:36   

Koledzy dużo tekstu. Powiem tylko że temat cyfryzacji znam na wylot mogę parę rzeczy bardzo precyzyjnie wyjaśnić tylko proste i krótkie wypowiedzi ;)

Po pierwsze są telewizory już z MPEG4 które dekodują już HD i to działa (był ostatnio test TVP HD ze skrzeycznego) chodzi cud miód a to zwykła antena naziemna. Należy uważać przy zakupie żeby kupić z dekoderem MPEG4 a nie tylko MPEG2.

Sygnał analogowy zaniknie max w połowie 2013 roku i wtedy należy albo zakupić zewnętrzny dekoder cyfrowej telewizji naziemnej podłączany EURO albo HDMI do TV lub kartę transkodującą z MPEG4 na MPEG2 do TV jeśli ma slot tylko że tutaj z tego co wiem o HD można zapomnieć tylko SD lub z HD zrobi nam SD. Oba rozwiązania nie powinny przekroczyć 300zł. Lub olać sprawę i kupić sobie satelitarną telewizję z tym że tam jakość też nie jest rewelacyjna bo od DAWNA brakuje już miejsca na HB i Astrze i bitrate kanałów woła o pomstę do nieba. Bo kanały HD przy szybkim ruchu potrafią być gorszej jakość niż dobre DVD. I nie wierzę że do 2013 roku stacje będą nadawać w SD szczególnie że nie będzie już techniczych ograniczeń żeby nadawać naziemnie HD sygnał pamiętajcie że Polska była a może dalej jest pionierem HD w Europie.

Co do bolących oczów i głowy zgadza się ponieważ kontrast nowego LCD jest paręnaście większy niż na kineskopie. Producenci zaczynają to dostrzegać wprowadzając tryby kinowe, czujniki oświetlenia itd. Proponuję ustawić telewizor na tryb standard bo tryby wyżyłowane ładnie wyglądają w sklepie w domu po 15 minutach bolą oczy to jest naturalne. Jeśli mamy warunki mniejszej ilości światła kontrast i podświetlanie powinno się jeszcze zmniejszyć o ile TV nie ma czujnika oświetlania. A jeśli ktoś częściej mruga to należy się zastanowić czy nowy LCD nie jest wyżej zainstalowany niż kineskop bo wtedy oko faktycznie się szybciej wysusza.

Krzychu

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-02-2009, 07:54   

krzychu napisał/a:
Po pierwsze są telewizory już z MPEG4 które dekodują już HD i to działa (był ostatnio test TVP HD ze skrzeycznego) chodzi cud miód a to zwykła antena naziemna. Należy uważać przy zakupie żeby kupić z dekoderem MPEG4 a nie tylko MPEG2.

To ze są to już widać ale czy jest sens dopłacać do tego bajeru? Każdy musi sobie sam odpowiedzieć. Moim zdanie nie bardzo.
krzychu napisał/a:
Sygnał analogowy zaniknie max w połowie 2013 roku i wtedy należy albo zakupić zewnętrzny dekoder cyfrowej telewizji naziemnej podłączany EURO albo HDMI do TV lub kartę transkodującą z MPEG4 na MPEG2 do TV jeśli ma slot tylko że tutaj z tego co wiem o HD można zapomnieć tylko SD lub z HD zrobi nam SD. Oba rozwiązania nie powinny przekroczyć 300zł.

Urządzenie odbierające MPEG-4 z sygnałem HD wyposażone w wyjście HDMI musi na tym wyjściu wypuścić sygnał HD nie wolno mu postąpić inaczej - przykład zwykłe DVD z wyjściem HDMI - robi upscaling.
krzychu napisał/a:
I nie wierzę że do 2013 roku stacje będą nadawać w SD szczególnie że nie będzie już techniczych ograniczeń żeby nadawać naziemnie HD sygnał pamiętajcie że Polska była a może dalej jest pionierem HD w Europie.

Możesz rozwinąć myśl o pionierstwie Polski w dziedzinie HD?
Problem z naziemną cyfra jest taki że miały być dwa mutipleksy i podobno bito się o trzeci. Obecnie nie ma za bardzo chętnych na jeden. I niestety sygnał naziemny będzie downscalowany do SD i już nadawany w SD.

Dresu
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2009, 08:17   

W Stanach wprowadzono to w ubiegłym roku. Między anteną a telewizorem wpina się pudełko dekodera i wszystko działa. Nie ma problemu czy telewizor jest HD czy nie i czy jest to kineskop, plazma czy LCD. Jak TV jest nie jest HD to obraz i tak jest dużo lepszy niż analogowy. NA rynku jest kilka dekoderów różniących się ceną i każdy może sobie kupić jaki chce. Żeby było śmiesznie część zakupu dekodera jest refundowana (stała kwota niezależnie od dekodera ok 40$).

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-02-2009, 09:00   

Problemem w Polsce nie są dekodery bo w polskiej przyrodzie występują satelitarne, kablowe i najbliższym czasie pojawia się naziemne. Problemem w Polsce jest sposób nadawania cyfrowej telewizji naziemnej a mianowicie nadawanie w SD.
Z młodości a raczej dzieciństwa pamiętam przystawki z głowicą do odbioru TVP2 tyle że nie miało to pilota :)

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-02-2009, 09:35   

jaca71 napisał/a:
krzychu napisał/a:

To ze są to już widać ale czy jest sens dopłacać do tego bajeru? Każdy musi sobie sam odpowiedzieć. Moim zdanie nie bardzo.

Ale kupując każdy telewizor średniej klasy lub wyżej np. od Sonego masz MPEG4 w standardzie. Kupując bez kupujesz po prostu gorszy telewizor bez podświetlanie WCG-CCFL, bez USB, bez najnowszego procesora. Już nie mówiąc o coraz modniejszych 100 czy 200Hz. Nie traktował bym to jako opcji to zaznaczenie (tak jak w samochodach) a raczej wyposażenie w wyższych modelach w których nie płacisz za dekoder MPEG4 tylko za ich jakość a ten dekoder to dodatek.

jaca71 napisał/a:
krzychu napisał/a:
Sygnał analogowy zaniknie max w połowie 2013 roku i wtedy należy albo zakupić zewnętrzny dekoder cyfrowej telewizji naziemnej podłączany EURO albo HDMI do TV lub kartę transkodującą z MPEG4 na MPEG2 do TV jeśli ma slot tylko że tutaj z tego co wiem o HD można zapomnieć tylko SD lub z HD zrobi nam SD. Oba rozwiązania nie powinny przekroczyć 300zł.

Urządzenie odbierające MPEG-4 z sygnałem HD wyposażone w wyjście HDMI musi na tym wyjściu wypuścić sygnał HD nie wolno mu postąpić inaczej - przykład zwykłe DVD z wyjściem HDMI - robi upscaling.

Ale ja mówię o transkodowaniu karty CI która wkładasz to telewizora. Tylko że ona transkoduje z MPEG4 (czyli tutaj może wziąć streama w HD) ale musi wypuścić sygnał zgodny z tym co TV może odczytać czyli max MPEG2 w SD. Oczywiście że dekodery cyfrowe zewnętrze jeśli będą miały HDMI będą dekodowały także w HD. Któryś z dekoderów cyfry+ ma wejście na antenę naziemną właśnie żeby mógł dekodować cyfrową telewizję naziemną.

jaca71 napisał/a:
krzychu napisał/a:
I nie wierzę że do 2013 roku stacje będą nadawać w SD szczególnie że nie będzie już techniczych ograniczeń żeby nadawać naziemnie HD sygnał pamiętajcie że Polska była a może dalej jest pionierem HD w Europie.

Możesz rozwinąć myśl o pionierstwie Polski w dziedzinie HD?
Problem z naziemną cyfra jest taki że miały być dwa mutipleksy i podobno bito się o trzeci. Obecnie nie ma za bardzo chętnych na jeden. I niestety sygnał naziemny będzie downscalowany do SD i już nadawany w SD.

Mogę rozwinąć ;) Mówię o początkach telewizji N oraz potem wprowadzeniu oferty HD w C+. był to okres gdzie byliśmy niekwestionowanym liderem na skalę Europy pod względem ilości dostępnych kanałów HD. Możliwe że się to teraz zmieniło. Tak samo był bardzo duży bum na telewizory Full HD w Polsce. A co do TVP też mi się wydaję że nikomu się tam nie będzie chciało nadawać w HD. Ale jakoś TEST TVP HD zrobili. TVN nadaje już w HD, polsat też ma doświadczenie po co mają nadawać w SD skoro moga beż problemów technicznych nadawać w HD? Zresztą inna sprawa to że chcemy nadawać właśnie w MPEG4 też jest pionierskie. Nie pamiętam listy dokładnie ale 90% Europy nadaje w MPEG2 im ciężko będzie nadawać w HD. U nas problemu nie będzie.

Krzychu

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-02-2009, 09:45   

Właśnie o to chodzi. Pierwsze plany były na dwa multipleksy - jeden dla TVP a drugi... miał być przetarg ale Polsat z TVN już się prawie dogadali. Ale w międzyczasie zmieniono założenia że ma być jeden multipleks w MPEG-4 i TVN (ITI) zrobi sobie N-kę i... "z dobrze poinformowanych źródeł" wiem a raczej mam info że na HD z ziemi nie ma co liczyć.

Ale z jednym masz rację gdyby nie N-ka to C+ i Polsat by się z HD nie ruszyli...

[ Dodano: 24-02-2009, 09:51 ]
krzychu napisał/a:
Ale kupując każdy telewizor średniej klasy lub wyżej np. od Sonego masz MPEG4 w standardzie. Kupując bez kupujesz po prostu gorszy telewizor bez podświetlanie WCG-CCFL, bez USB, bez najnowszego procesora. Już nie mówiąc o coraz modniejszych 100 czy 200Hz. Nie traktował bym to jako opcji to zaznaczenie (tak jak w samochodach) a raczej wyposażenie w wyższych modelach w których nie płacisz za dekoder MPEG4 tylko za ich jakość a ten dekoder to dodatek.

Jeszcze jedno. Prawdą jest co piszesz bo i Sharp i Sony do wyższych modeli wkładają dekodery MPEG-4, penie inni producenci także. Ale większość ludzi nie kupuje dopasionych modeli tylko najtańsze. Fakt że po tem płaczą na jakość ale tak jest.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-02-2009, 10:03   

Wiesz ja mam dużo styczności z tą tematyką. Każdemu znajomemu polecam wyższe modele. Każdy jest zadowolony. A jak robią inni to mnie już mniej obchodzi jak ktoś chce się zapoznać z tematyką przez zakupem poczytać ze 2 wiarygodne materiały to się dowie że warto zapłacić to 20% więcej mamy TV który ma to co powinien, ma dobry obraz nawet na analogu i co najważniejsze nie jest produktem cost reduction a półkę supermarketu w którym nic nie ma, kolory albo dają po oczach albo ich nie ma a tuner cyfrowy woła o pomstę do nieba ale ma naklejkę renomowanej firmy a są takie produkty.

Coś mi się zdaję że w/w zdanie nie jest gramatycznie poprawne ale jeszcze nie wypiłem kawy.

A te modele wcale nie są dopasione tak jak mówię od średniej półki są dekodery MPEG4. Czyli dopłata rzędu niekiedy 10-20% od modelu prawie podstawowego. A zyskujesz sporo.

Krzychu

Odpowiedz do tematu