|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pedałsprzęgła robi "miauu" przy wciskaniu i biegi |
Autor |
Wiadomość |
woxy
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '97 - HB
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 204 Skąd: okolice Chełma
|
Wysłany: 17-05-2006, 22:36 Pedałsprzęgła robi "miauu" przy wciskaniu i biegi
|
|
|
Witajcie,
kilka dni temu byłem na pogrzebie, ale to w sumie nie o tym, tylko jadąc jakies 1km za konduktem pogrzebowym w wooolnyum tempie, wachlowałem sprzęgłem bardzo dużo razy.
Następnego dnia zauważyłem, iż wciskanie sprzęgła powoduje taki delikany odgłos jakby piśnięcia, miauknięcia. Wciskam a tu piiiii i tak za każdym razem (dodam że przed nieszczęsnym dniem pogrzebu tego nie było).
A od wczoraj zauważyłem że jakby ciężej mi 2-jka wchodzi i jakoś mam mieszane wrażenia, że jakby wogule biegi ciężej wchodziły. Coś się zrobiło, czy może tylko mi się coś wydaje?!?!?
Może olej wymienić by trzeba, czytałem że co 150tyś chyba czy tak? No ale tak nagle by się olej nie zepsuł przecież, więc stawiam na coś innego, pewnie coś ze sprzęgłem. O linkach w skrzyniach GDI też czytałem, no ale wszystko rozchodzi się o to że to tak nagle się stało więc chyba też to nie to. Co o tym myślicie? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 17-05-2006, 23:08
|
|
|
olej wymienic to swoja droga (wymiana po 150tys ale nie jest to duzy koszt mozna czesciej)a co do sprzegla po pierwsze poziom plynu, po drugie sprawdzic pompke i wysprzeglik, tzn wciskajac pedal sprzegla zobaczyc o ile ruszy sie wysprzeglik powinien o co najmniej 2cm ponizej 2cm wlasnie biegi beda ciezej wchodzic, wszystko by sie zgadzalo z twoim opisem i obstawilbym pompke i wysprzeglikiem - tyle ze trudno stwierdzic w czym sie uszczelnienie wysr... tzn zepsulo, reperaturki pompki i wysprzeglika gdzies z 30-40zl komplet |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
woxy
Forumowicz

|
Wysłany: 19-05-2006, 18:22
|
|
|
Sprawdziłem i nie widać nigdzie wycieków płynu. Wszystko suche a ilość płynu też tak jak było. Troche przestało piszczeć przy naciskaniu, także będę to obserwował. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 19-05-2006, 20:18
|
|
|
ale jesli uszczelnienie pusci wcale nie musi ubywac plynu poprostu pompka go mniej pompuje - jak to mialo miejsce u mnie wszystko suche, a nie dzialalo |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
woxy
Forumowicz

|
Wysłany: 19-05-2006, 21:46
|
|
|
Matejko napisał/a: | wciskajac pedal sprzegla zobaczyc o ile ruszy sie wysprzeglik powinien o co najmniej 2cm |
A ten wysprzęglik to jest może takie cięgno zaraz przy silniku? Patrząc od przodu samochodu, po prawej akumulator a na lewo od niego troche niżej takie cięgiełko otoczone gumą i to się rusza jak sprzęgło wciskam. To to jest to co trzeba zobaczyć, czy może bardziej w głąb idąc komory silnika mniej wiecej na wysokości tego wcześniejszego tyle że bardziej w kierunku szyby, też jest jakby większe coś typu tłoczek czu cuś, czy może to będzie ten wysprzęglik ? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 20-05-2006, 17:50
|
|
|
wysprzeglik to wlasnie to co opisales z niego tez moze leciec poruszaj ta harmonijkowa gumeczka na nim i zobacz czy nie bedzie plynu |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
woxy
Forumowicz

|
Wysłany: 20-05-2006, 23:45
|
|
|
Ruszałem gumeczką i nie było płynu, dochodzę do wniosku że chyba mi się z przewrażliwienia, w wychodzących "ale", po zakupie auta wydawało. Ale mimo wszystko będę czujnie się przyglądał. |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-05-2006, 00:07
|
|
|
pada Ci pompa i bedzie trzeba ja wymienic....moja rowniez powoli obumiera.
mechanik powiedzial ze nowa powinna kosztowac okolo 200zl wymiana jest prosta i szybka
akcja jest taka ze nie do konca odbija przez co tarcza mimo iz powinna byc wycisnieta lekko obciera i przez to smierdzi.
Na dobicie cofaj noga pedal sprzegla aby sie tarcza niezuzywala niepotrzebnie. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 21-05-2006, 10:52
|
|
|
reperaturka pompki z 10 zl kosztuje - z tym ze tylko do ori, uszczelnilem taka z jc tydzien wytrzymalo kupilem komplet pompke i wysprzeglik i smiga az milo |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 22-05-2006, 17:27
|
|
|
z reguły to piszczenie jest spowodowane tarciem tłoczki o gładź pompki sprzęgła lub też tarciem popychacza przy pedale o główkę tłoczka;
ja regenerowałem to u siebie - koszt części to 6 zł (od Japaneze), opis na mojej WWW |
|
|
|
 |
Romek [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2006, 17:49
|
|
|
Matejko napisał/a: | reperaturka pompki z 10 zl kosztuje - z tym ze tylko do ori, uszczelnilem taka z jc tydzien wytrzymalo kupilem komplet pompke i wysprzeglik i smiga az milo |
Widze Matejko, ze jestes zorientowany w temacie, a mam problem taki jak koledzy opisuja, tylko powazniejszy: zaczelo sie od skrzypienia pedalu sprzegla i troche smrodu, posmarowalem smarem - przestalo skrzypiec, ale za jakis czas - stracilem zupelnie opor pod pedalem, wiec odpowietrzylem i uzupelnilem plyn, ale dalo to efekt na jakies 2 godziny. Teraz - brak oporu pod pedalem sprzegla i oczywiscie biegi zadne nie wchodza!!!
Tu wreszcie pytanie: czy sama reperaturka wysprzeglika (czyli tlok z gumka) wystarczy czy tez konieczny jest caly wysprzeglik i jeszcze pompka?? Czy wiesz gdzie (najlepiej w Warszawie) kupic go po normalnej cenie (MITCAR zyczy sobie za wysprzeglik ok. 700zl, ale to jakis obled, bo na necie widzialem ceny 60-70zl). |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 08-08-2006, 18:05
|
|
|
jedz do jc kup zestaw gumek do pompek - zrob pompke, jak nie pomoze to wysprzeglik, ale jesli z wysprzeglikiem by bylo cos nie tak, to ruszajac ta gumka co przy nim jest wylecial by plyn - sprawdz to bo by to znaczylo ze pompka pompuje a wysprzeglik puszcza, jesli jest sucho to pompka padla |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
Romek [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2006, 18:15
|
|
|
Przez "jc" - rozumiem, ze masz na mysli JC Auto?
Plyn mi troche wyplywa, ale nie za obficie i nie caly czas. Wyplywa, gdy ruszam gumka przy (chyba!) pompce a nie wysprzegliku - przy tym czyms co jest blizej skrzyni biegow. Mechanik mi powiedzial, ze to wysprzeglik puszcza, a nie pompka, ale pewnosci nie mam. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 08-08-2006, 19:41
|
|
|
jc to mam na mysli wlasnie te sklepy albo IC - intercars, no nie wyplywa caly czas bo go tam nie ma, tylko jak wcisniesz pedal sprzegla to go tam wtloczy, pompka jest przy pedale(sciana grodziowa miedzy kabina a komora silnika), a wysprzeglik przy skrzyni od przodu silnika, co do wysprzeglika to nie ma(chyba ze zrobili) reperaturek dedykowanych do carismy(sa takie tylko do pompki)i musisz rozebrac stary i dobrac z innego auta(chyba z jakiegos daihatsu pasuje) odpowiadajace mu srednica wnetrza, lub ew. kup z jakiegos rozbitka wysprzeglik, wymiana jest prosta jak wysikanie dziury w sniegu
sprawdzilem - zestaw naprawczy wysprzeglika jest do zakupienia w kazdym ASO, w cenie pewnie takiej ze sama nas polozy na ziemie |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
|
|