Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Sedan czy Sportback
Autor Wiadomość
Odi 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Intense
Wysłany: 25-02-2009, 07:57   Sedan czy Sportback

Witam

Według ostatniego testu z "Auto motor i sport" w Polsce wersja Sportback jest o wiele bardziej popularna niż sedan - "Tylko w grudniu nabywców znalazło 229 Sportbacków i jedynie 93 sedany". Mitsubishi wszędzie się chwali, że hatchback stanowi 3/4 produkcji lancera.

Czy rzeczywiście tak jest? Większość kupi hatchbacka bo jest ładniejszy i praktyczniejszy? Czy może większość kupi hatchbacka bo na sedana będzie musiała sporo czekać?

Jak dla mnie wersja Sportback została zepsuta przez projektantów. Po świetnie skrojonej wersji sedan spodziewałem się świetnego hatchabcka a zobaczyłem przeciętne połączenie Lanosa z Focusem.
No ale może ja jestem dziwny i znajduje się w tej 1/4 grupie docelowej...

POLI^tyk 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer SportBack 1,8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-02-2009, 08:10   

hyhy moze...

ja wchodząc do salonu, wchodziłem z decyzja kupna sedana...

oczywiście odbyłem jazdę testowa itp.. porozmawiałem i tak dalej... wiadomo

nie będę ukrywał sylwetka z zewnątrz sedana jest ciekawsza można by powiedzieć ze nawet bardziej dopracowana

tylko moja sielanka skończyła się po obejrzeniu 2 bagażników

Oczywiście nie będę tu rozważał praktyczności.. bo każdy wie ze w sportbacku łatwiej coś umieścić...

natomiast zastanowiło mnie wykończenie bagażników

w sportbacku no elegancko podwójna podłoga dobre materiały

sedan - tapicerka jak z wartburga (wiem bo miałem ;p) na końcu bagażnika przy siedzeniach luźno lata (moje wrażenie... zabrakło im czasu czy co... zrobili na odwal???)

kropkę nad "i" postawił przedni grill ta śliczna obwoluta w sportbacku.. a jej brak w sedanie

za 3 dni odbieram sportbacka ;]

dwakola
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2009, 08:34   

Hej,

To jest temat rzeka... ale wrzuce swoje 3 gr.

Ja wchodzilem do ASO z zalozeniem : sportback. Wczesniej myslalem nad M3.
Ale skorelowalo sie to z nowym Sportbackiem i dlatego suma sumarum kupilem Mitsu.

Najwazniejsza zaleta to 5 drzwi (od poczatku rozwazalem hatchbacka). Czy sedan ladniejszy ?
IMO inny. Niestety ale samochod poza wygladem musi byc praktyczny. Chyba ze stac
Cie na posiadanie dwoch aut.

Po rozlozeniu siedzien i przy duzej klapie mozna przewiezc naprawde cos stosunkowo duzego.

Polecalbym obejrzenie (ale kilka razy) z zewnatrz i z daleka obu aut. Bo tyl mojego sportbacka teraz
po dwoch tygodniach podoba sie coraz bardziej... I wielu znajomych ogladajacych nabytek mowilo ze w rzeczywistosci wyglada duzo lepiej niz w katalogach i zdjeciach.

Poza tym wspomniany grill z przodu jest tez ladniejszy (ale to kwestia gustu).

No i w sportbacku nie masz silnika 1,5.

Pozdr
AK

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 25-02-2009, 08:36   Re: Sedan czy Sportback

Odi napisał/a:
wersja Sportback jest o wiele bardziej popularna niż sedan

i 100x brzydsza...

dwakola
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2009, 08:46   Re: Sedan czy Sportback

Krzyzak napisał/a:
Odi napisał/a:
wersja Sportback jest o wiele bardziej popularna niż sedan

i 100x brzydsza...

de gustibus non est disputandum :badgrin:

Niestety ale modele ksztaltuje rynek. W EU kroluja hatchbacki i
pewnie tak pozostanie. A producenci aut musza sie do tego dostosowac.

I tak wyglada lepiej IMO niz impreza.. A mi sie naprawde ten tyl podoba.

To moze jakis ladny tyl zaproponuj ?
Mazda 3 czy Focus tez sa "specyficzne"
C4 ? Mi sie nie podoba..
Megane ? IMO gorszy do Mitsu

Pozdr
AK

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 25-02-2009, 09:01   Re: Sedan czy Sportback

dwakola napisał/a:

w stylu hatch? - Galant E3x hatchback na przyklad :P
ale to calosc ksztaltuje linie nadwozia, wiec sam tyl to nie wszystko - tu jak widac zmiana wyszla na gorsze - jechalem CY sedanem, sasiad niedawno kupil CY hatch i wizualnie jest tragedia - wyglada jak z jakiegos innego auta dolepiony na sile bez sensu i skladu

Odi 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Intense
Wysłany: 25-02-2009, 09:07   Re: Sedan czy Sportback

POLI^tyk napisał/a:

natomiast zastanowiło mnie wykończenie bagażników
w sportbacku no elegancko podwójna podłoga dobre materiały
sedan - tapicerka jak z wartburga (wiem bo miałem ;p) na końcu bagażnika przy siedzeniach luźno lata (moje wrażenie... zabrakło im czasu czy co... zrobili na odwal???)

Fakt. Bagażnik sedana od środka jest koszmarny: cienka sklejka jako podłoga, goła blacha na górze, zwisająca tapicerka. Na szczęście nie zagląda się pod podłogę bagażnika zbyt często. Dodatkowo można jeszcze dokupić kuwetę i wtedy żadne luźne kawałki materiału nie przeszkadzają

dwakola napisał/a:

Mazda 3 czy Focus tez sa "specyficzne"
C4 ? Mi sie nie podoba..
Megane ? IMO gorszy do Mitsu

Jest jeszcze volvo s30, civic, bravo i cała masa mniejszych auto 3 drzwiowych ze świetnie zaprojektowanymi tyłkami. Pomysły projektanci Mitsu mogli brać z wielu aut. A tak zmarnowali tylko świetne podstawy z sedana
Ostatnio zmieniony przez Odi 25-02-2009, 09:15, w całości zmieniany 1 raz  

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 25-02-2009, 09:08   

Ja czekałem na auto pokroju i kształtu Carismy i sie nie doczekałem, Zrobili jakiegoś hemoroida który z przodu ładny a z tyłu tragedia. Niby cyferki pokazują że większy ale jakoś tak w nim dziwnie.
Musze sie jeszcze przekonać.

Radassss 
Forumowicz

Auto: Lancer 08 1.8 invite,
Wysłany: 25-02-2009, 10:22   

a tam wykonczenie bagaznika... jakbym jezdzil w bagazniku to moze i bym sie tm przejal ;)
ale na szczescie nie musze ;) , a linia sedana jes idelanie wg mnie poprowadzona, dosc nisko schodzaca maska potem srodek... (no srodek jak srodech Ameryki sie raczej nie odkryje ;) ) no i dosyc wysoko poprowadzona linia bagaznika, nadaja wg mnie dynamiki, sportowego wygladu sedanowi, a w Sportbacku jest srodek i trwa i trwa i sie samochod konczy wg mnie nie pasuje do reszty auta, ale wiadomo kwestia gustu... wiadomo ze mam lepszy :P (nie no oczywiscie zartuje zeby nikt nie wzial tego ostaniego sformuowania na powaznie ;) ).
Co do funkcjonalnosci to fakt Sportback ma wieksza, ale z 2 sreony jego bagaznik w normalnym polozeniu jest mniejsz...???, a tak na prawde ile razyjezdzicie ze zlozonymi siedzeniami??, mnie tez probowali przekonac zeby wziac Sportbacka mowiac ze mimo ze brzydszy, ale mozna wiecej zaladowac, a ja na to od tego to macie Jumpera i wozcie sobie nawet kanapy jak chceci ;) , bedzie sedan i koniec gadania hehe ;) , a tak apropo bagaznika mam auto juz 3 michy i narazie raz uzywalem bagaznika :) , ale fakt "dywan" w nim jest szpetny :D , z to przod w Sportbacku jest pierwsza kalsa, p[ojawia sie pytanie jaki jest sens produkowac 2 rozne atrapy chlodnicy dla obu aut?? ja nie widze, ale jak ktos jest uparty to do sedana tez moze sobie taka atrape zamontowac ;) , przypuszczam ze pasuje, bo chyba auta w gruncie rzeczy niczym sie nie roznia oprocz bagaznika

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 25-02-2009, 10:42   

Od zawsze jeździłem hatchbackiem lub liftbackiem i stwierdziłem że basta. Tylko sedan - raz że klasyka mi się podoba czyli 3 bryły, dwa że bardziej statecznie wygląda. Szukałem wśród sedanów. Walka była długa - corolla, civic 4dr i mazda 3 sedan. Az zza pleców konkurencji wyskoczył lancer i zostały tylko dwa. Mazda sedan i lancer ale lancer w czerwieni zauroczył na maksa. Praktyczność drugorzędna sprawa. A wygląd? Jakoś tak jest że samochód projektowany jako sedan śmiesznie wygląda jako hatchback właśnie lancer jest dobrym przykładem. Oraz projektowany jako hatchback śmiesznie wygląda jako sedan tutaj rekordy bija honda city i suzuki SX4 sedan. A i jeszcze dla twardzieli subaru impreza sedan najnowszej generacji - masakra.

jurekschroda 
Forumowicz

Auto: Lancer, Colt, Carisma
Wysłany: 25-02-2009, 10:56   

Myślę, że gdyby tył Sportbacka był bardziej zbliżony do modelu koncepcyjnego to nie mielibyśmy problemu w wyborze. A tak.... hmm... może się podobać, ale za serce nie chwyta.
Być może miłość do tych kształtów przychodzi z czasem :lol:

p.s. w mistrzostwach świata brzydkich sedanów zwycięstwo należy się Thalii :D

macadoshis 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.5
Wysłany: 25-02-2009, 13:40   

Swoje robi też cena, jak kupowałem Lancera diler przyznał że do momentu obniżenia ceny na sportbacka było małe zainteresowanie nim, wszyscy brali sedany. A teraz przeciętny Kowalski woli zaoszczędzic 2tys i bierze sportbacka. Też zacząłem się wahać po obniżce co wziąść, ale po obejrzeniu z bliska sportbacka odrzucił mnie ten tył, nie każdemu on przypada do gustu jak widać. Sportback ma też gorsze osiągi niż sedan.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-02-2009, 13:54   

Ja tam bagażnik rzadko otwieram.... A jak ma być praktyczniejszy co ja mam nim wozić?? Telewizor? Raz na parę lat to mogę zapłacić w sklepie za transport albo wziąć od szwagra kombi. Nie przemawia do mnie praktyczność bagażnika w żaden sposób. Auto ma się podobać.
W moim CS-ie są miłe w dotyku wyściólki, ale po bokach parę kabli wychodzi, pod półka jest goła blacha ale jak ktoś już powiedział nie podróżuje w bagażniku a z zewnątrz ładnie wygląda szczególnie ze spojlerem.

Krzychu

filippoz 
Mitsumaniak
The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-02-2009, 15:58   

krzychu napisał/a:
Ja tam bagażnik rzadko otwieram....

krzychu napisał/a:
Auto ma się podobać.

krzychu napisał/a:
jak ktoś już powiedział nie podróżuje w bagażniku

święte słowa :D

Tył kwestia gustu - mi się w SB nie podoba.

Wszystkie poprzednie auta które miałem były 3/5 drzwiowe prócz passata 4d i chciałem wrócić do sylwetki sedana bo mi się bardzo linia spodobała.

Ja w firmie używam auta jako czysty środek transportu z punktu A do pkt B a nie jako towarówkę, bagażnik mam zawsze pusty, czasem zakupy albo torba ze sprzętem do squasha tak więc SB pod względem praktyczności to nie argument dla mnie :)

Jedyne co to wstawiłbym przedni zderzak ze SB do Sedana :)

Forensic
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2009, 16:06   

Kiedy poszukiwałem nowego auta zupełnie nie brałem pod uwagę sedana. Wydawał mi się autem niefunkcjonalnym i mało praktycznym jak na potrzeby rodzinki 2+2. Kiedy Lancer wszedł do sprzedaży kupno kombi lub auta 5-drzwiowego już nie było takie oczywiste :lol:
Obecnie nie narzekam, bagażnik jest wystarczający jak na moje potrzeby. Bez problemu pakujemy się na kilkudniowe wyjazdy. A że materiały wykończeniowe są dziadowskie -trudno, nie można miec wsystkiego :wink:
P.S. Linia sedana jest IMO ładniejsza.

Odpowiedz do tematu