Sedan czy Sportback |
Autor |
Wiadomość |
Odi
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Intense
|
Wysłany: 25-02-2009, 07:57 Sedan czy Sportback
|
|
|
Witam
Według ostatniego testu z "Auto motor i sport" w Polsce wersja Sportback jest o wiele bardziej popularna niż sedan - "Tylko w grudniu nabywców znalazło 229 Sportbacków i jedynie 93 sedany". Mitsubishi wszędzie się chwali, że hatchback stanowi 3/4 produkcji lancera.
Czy rzeczywiście tak jest? Większość kupi hatchbacka bo jest ładniejszy i praktyczniejszy? Czy może większość kupi hatchbacka bo na sedana będzie musiała sporo czekać?
Jak dla mnie wersja Sportback została zepsuta przez projektantów. Po świetnie skrojonej wersji sedan spodziewałem się świetnego hatchabcka a zobaczyłem przeciętne połączenie Lanosa z Focusem.
No ale może ja jestem dziwny i znajduje się w tej 1/4 grupie docelowej... |
|
|
|
 |
POLI^tyk
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer SportBack 1,8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-02-2009, 08:10
|
|
|
hyhy moze...
ja wchodząc do salonu, wchodziłem z decyzja kupna sedana...
oczywiście odbyłem jazdę testowa itp.. porozmawiałem i tak dalej... wiadomo
nie będę ukrywał sylwetka z zewnątrz sedana jest ciekawsza można by powiedzieć ze nawet bardziej dopracowana
tylko moja sielanka skończyła się po obejrzeniu 2 bagażników
Oczywiście nie będę tu rozważał praktyczności.. bo każdy wie ze w sportbacku łatwiej coś umieścić...
natomiast zastanowiło mnie wykończenie bagażników
w sportbacku no elegancko podwójna podłoga dobre materiały
sedan - tapicerka jak z wartburga (wiem bo miałem ;p) na końcu bagażnika przy siedzeniach luźno lata (moje wrażenie... zabrakło im czasu czy co... zrobili na odwal???)
kropkę nad "i" postawił przedni grill ta śliczna obwoluta w sportbacku.. a jej brak w sedanie
za 3 dni odbieram sportbacka ;] |
|
|
|
 |
dwakola [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2009, 08:34
|
|
|
Hej,
To jest temat rzeka... ale wrzuce swoje 3 gr.
Ja wchodzilem do ASO z zalozeniem : sportback. Wczesniej myslalem nad M3.
Ale skorelowalo sie to z nowym Sportbackiem i dlatego suma sumarum kupilem Mitsu.
Najwazniejsza zaleta to 5 drzwi (od poczatku rozwazalem hatchbacka). Czy sedan ladniejszy ?
IMO inny. Niestety ale samochod poza wygladem musi byc praktyczny. Chyba ze stac
Cie na posiadanie dwoch aut.
Po rozlozeniu siedzien i przy duzej klapie mozna przewiezc naprawde cos stosunkowo duzego.
Polecalbym obejrzenie (ale kilka razy) z zewnatrz i z daleka obu aut. Bo tyl mojego sportbacka teraz
po dwoch tygodniach podoba sie coraz bardziej... I wielu znajomych ogladajacych nabytek mowilo ze w rzeczywistosci wyglada duzo lepiej niz w katalogach i zdjeciach.
Poza tym wspomniany grill z przodu jest tez ladniejszy (ale to kwestia gustu).
No i w sportbacku nie masz silnika 1,5.
Pozdr
AK |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24294 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 25-02-2009, 08:36 Re: Sedan czy Sportback
|
|
|
Odi napisał/a: | wersja Sportback jest o wiele bardziej popularna niż sedan |
i 100x brzydsza... |
|
|
|
 |
dwakola [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2009, 08:46 Re: Sedan czy Sportback
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Odi napisał/a: | wersja Sportback jest o wiele bardziej popularna niż sedan |
i 100x brzydsza... |
de gustibus non est disputandum
Niestety ale modele ksztaltuje rynek. W EU kroluja hatchbacki i
pewnie tak pozostanie. A producenci aut musza sie do tego dostosowac.
I tak wyglada lepiej IMO niz impreza.. A mi sie naprawde ten tyl podoba.
To moze jakis ladny tyl zaproponuj ?
Mazda 3 czy Focus tez sa "specyficzne"
C4 ? Mi sie nie podoba..
Megane ? IMO gorszy do Mitsu
Pozdr
AK |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24294 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 25-02-2009, 09:01 Re: Sedan czy Sportback
|
|
|
dwakola napisał/a: | To moze jakis ladny tyl zaproponuj ? |
w stylu hatch? - Galant E3x hatchback na przyklad
ale to calosc ksztaltuje linie nadwozia, wiec sam tyl to nie wszystko - tu jak widac zmiana wyszla na gorsze - jechalem CY sedanem, sasiad niedawno kupil CY hatch i wizualnie jest tragedia - wyglada jak z jakiegos innego auta dolepiony na sile bez sensu i skladu |
|
|
|
 |
Odi
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Intense
|
Wysłany: 25-02-2009, 09:07 Re: Sedan czy Sportback
|
|
|
POLI^tyk napisał/a: |
natomiast zastanowiło mnie wykończenie bagażników
w sportbacku no elegancko podwójna podłoga dobre materiały
sedan - tapicerka jak z wartburga (wiem bo miałem ;p) na końcu bagażnika przy siedzeniach luźno lata (moje wrażenie... zabrakło im czasu czy co... zrobili na odwal???)
|
Fakt. Bagażnik sedana od środka jest koszmarny: cienka sklejka jako podłoga, goła blacha na górze, zwisająca tapicerka. Na szczęście nie zagląda się pod podłogę bagażnika zbyt często. Dodatkowo można jeszcze dokupić kuwetę i wtedy żadne luźne kawałki materiału nie przeszkadzają
dwakola napisał/a: |
To moze jakis ladny tyl zaproponuj ?
Mazda 3 czy Focus tez sa "specyficzne"
C4 ? Mi sie nie podoba..
Megane ? IMO gorszy do Mitsu
|
Jest jeszcze volvo s30, civic, bravo i cała masa mniejszych auto 3 drzwiowych ze świetnie zaprojektowanymi tyłkami. Pomysły projektanci Mitsu mogli brać z wielu aut. A tak zmarnowali tylko świetne podstawy z sedana |
Ostatnio zmieniony przez Odi 25-02-2009, 09:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 25-02-2009, 09:08
|
|
|
Ja czekałem na auto pokroju i kształtu Carismy i sie nie doczekałem, Zrobili jakiegoś hemoroida który z przodu ładny a z tyłu tragedia. Niby cyferki pokazują że większy ale jakoś tak w nim dziwnie.
Musze sie jeszcze przekonać. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

Auto: Lancer 08 1.8 invite,
|
Wysłany: 25-02-2009, 10:22
|
|
|
a tam wykonczenie bagaznika... jakbym jezdzil w bagazniku to moze i bym sie tm przejal
ale na szczescie nie musze , a linia sedana jes idelanie wg mnie poprowadzona, dosc nisko schodzaca maska potem srodek... (no srodek jak srodech Ameryki sie raczej nie odkryje ) no i dosyc wysoko poprowadzona linia bagaznika, nadaja wg mnie dynamiki, sportowego wygladu sedanowi, a w Sportbacku jest srodek i trwa i trwa i sie samochod konczy wg mnie nie pasuje do reszty auta, ale wiadomo kwestia gustu... wiadomo ze mam lepszy (nie no oczywiscie zartuje zeby nikt nie wzial tego ostaniego sformuowania na powaznie ).
Co do funkcjonalnosci to fakt Sportback ma wieksza, ale z 2 sreony jego bagaznik w normalnym polozeniu jest mniejsz...???, a tak na prawde ile razyjezdzicie ze zlozonymi siedzeniami??, mnie tez probowali przekonac zeby wziac Sportbacka mowiac ze mimo ze brzydszy, ale mozna wiecej zaladowac, a ja na to od tego to macie Jumpera i wozcie sobie nawet kanapy jak chceci , bedzie sedan i koniec gadania hehe , a tak apropo bagaznika mam auto juz 3 michy i narazie raz uzywalem bagaznika , ale fakt "dywan" w nim jest szpetny , z to przod w Sportbacku jest pierwsza kalsa, p[ojawia sie pytanie jaki jest sens produkowac 2 rozne atrapy chlodnicy dla obu aut?? ja nie widze, ale jak ktos jest uparty to do sedana tez moze sobie taka atrape zamontowac , przypuszczam ze pasuje, bo chyba auta w gruncie rzeczy niczym sie nie roznia oprocz bagaznika |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25-02-2009, 10:42
|
|
|
Od zawsze jeździłem hatchbackiem lub liftbackiem i stwierdziłem że basta. Tylko sedan - raz że klasyka mi się podoba czyli 3 bryły, dwa że bardziej statecznie wygląda. Szukałem wśród sedanów. Walka była długa - corolla, civic 4dr i mazda 3 sedan. Az zza pleców konkurencji wyskoczył lancer i zostały tylko dwa. Mazda sedan i lancer ale lancer w czerwieni zauroczył na maksa. Praktyczność drugorzędna sprawa. A wygląd? Jakoś tak jest że samochód projektowany jako sedan śmiesznie wygląda jako hatchback właśnie lancer jest dobrym przykładem. Oraz projektowany jako hatchback śmiesznie wygląda jako sedan tutaj rekordy bija honda city i suzuki SX4 sedan. A i jeszcze dla twardzieli subaru impreza sedan najnowszej generacji - masakra. |
|
|
|
 |
jurekschroda
Forumowicz
Auto: Lancer, Colt, Carisma
Pomógł: 12 razy Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 683 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 25-02-2009, 10:56
|
|
|
Myślę, że gdyby tył Sportbacka był bardziej zbliżony do modelu koncepcyjnego to nie mielibyśmy problemu w wyborze. A tak.... hmm... może się podobać, ale za serce nie chwyta.
Być może miłość do tych kształtów przychodzi z czasem
p.s. w mistrzostwach świata brzydkich sedanów zwycięstwo należy się Thalii |
|
|
|
 |
macadoshis
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.5
|
Wysłany: 25-02-2009, 13:40
|
|
|
Swoje robi też cena, jak kupowałem Lancera diler przyznał że do momentu obniżenia ceny na sportbacka było małe zainteresowanie nim, wszyscy brali sedany. A teraz przeciętny Kowalski woli zaoszczędzic 2tys i bierze sportbacka. Też zacząłem się wahać po obniżce co wziąść, ale po obejrzeniu z bliska sportbacka odrzucił mnie ten tył, nie każdemu on przypada do gustu jak widać. Sportback ma też gorsze osiągi niż sedan. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 25-02-2009, 13:54
|
|
|
Ja tam bagażnik rzadko otwieram.... A jak ma być praktyczniejszy co ja mam nim wozić?? Telewizor? Raz na parę lat to mogę zapłacić w sklepie za transport albo wziąć od szwagra kombi. Nie przemawia do mnie praktyczność bagażnika w żaden sposób. Auto ma się podobać.
W moim CS-ie są miłe w dotyku wyściólki, ale po bokach parę kabli wychodzi, pod półka jest goła blacha ale jak ktoś już powiedział nie podróżuje w bagażniku a z zewnątrz ładnie wygląda szczególnie ze spojlerem.
Krzychu |
|
|
|
 |
filippoz
Mitsumaniak The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 535 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 25-02-2009, 15:58
|
|
|
krzychu napisał/a: | Ja tam bagażnik rzadko otwieram.... |
krzychu napisał/a: | Auto ma się podobać. |
krzychu napisał/a: | jak ktoś już powiedział nie podróżuje w bagażniku |
święte słowa
Tył kwestia gustu - mi się w SB nie podoba.
Wszystkie poprzednie auta które miałem były 3/5 drzwiowe prócz passata 4d i chciałem wrócić do sylwetki sedana bo mi się bardzo linia spodobała.
Ja w firmie używam auta jako czysty środek transportu z punktu A do pkt B a nie jako towarówkę, bagażnik mam zawsze pusty, czasem zakupy albo torba ze sprzętem do squasha tak więc SB pod względem praktyczności to nie argument dla mnie
Jedyne co to wstawiłbym przedni zderzak ze SB do Sedana |
_________________ www.filipkrawczyk.pl
www.openphotography.pl |
|
|
|
 |
Forensic [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2009, 16:06
|
|
|
Kiedy poszukiwałem nowego auta zupełnie nie brałem pod uwagę sedana. Wydawał mi się autem niefunkcjonalnym i mało praktycznym jak na potrzeby rodzinki 2+2. Kiedy Lancer wszedł do sprzedaży kupno kombi lub auta 5-drzwiowego już nie było takie oczywiste
Obecnie nie narzekam, bagażnik jest wystarczający jak na moje potrzeby. Bez problemu pakujemy się na kilkudniowe wyjazdy. A że materiały wykończeniowe są dziadowskie -trudno, nie można miec wsystkiego
P.S. Linia sedana jest IMO ładniejsza. |
|
|
|
 |
|