[Cari 1.6] montaż szyb elektrycznych |
Autor |
Wiadomość |
cez [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2008, 04:47 [Cari 1.6] montaż szyb elektrycznych
|
|
|
Witam zacnych forumowiczów,jestem posiadaczem jenej z wielu Cari w Polsce.mam takie małe pytanko,mianowicie czy opłaca się montować elektryczne szyby w tym modelu(ponieważ nie mam ich w standardzie)chodzi o to czy nie są awaryjne takie montaże i czy nie trzeba przy nich non stop siedzieć i cosik poprawiać.Oraz gdzie najlepiej to zrobić i oby było jak najtaniej.BARDZO prosze o pomoc i serdecznie dziękuję.Pozdrwiam |
|
|
|
 |
Marcin Mcari [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2008, 17:13
|
|
|
Nie masz w swojej Carismie elektrycznych szyb z przodu? Myślałem że to jest standard. W sumie jak masz dużo pieniędzy to dla chcącego nic trudnego.
Chyba najlepiej z jakiegoś rozbitka cały mechanizm kupić poszukaj na allegro.
Co do montażu to zależy gdzie mieszkach bo przecież nie będziesz jechał pół polski bo tu jest np o 50 zł taniej.
Co do awaryjności to przełącznik z tyłu mi nie działa ale od momentu kupienia nie działał |
|
|
|
 |
cez [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2008, 20:14
|
|
|
No niestety nie jest to standard :cry a bardzo bym chciał, jest to przydatna rzecz...no cóż a nie orientuje sie może ktoś ile to może kosztować(jakieś granice cenowe bo nie wiem czy wogóle zaprzątać sobie tym głowę)choćby sam przód.
Póki co poszukuje na własna rękę tych części i stwierdzam że one same w sobie nie są aż tak bardzo drogie...tylko sam montaż pozostaje...
Pozdrawiam... |
|
|
|
 |
Master
Mitsumaniak Mitsubishi Carisma

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Wrz 2007 Posty: 120 Skąd: Busko-Zdrój
|
Wysłany: 09-03-2008, 13:44
|
|
|
na tvn turbo kiedys cos takiego pokazywali tzn montaz takiego zestawu kosztowal 250zl za 2 drzwi tam gosc zrobil to fachowo bo byl to warsztat specjalizujacy sie w takich pierdolach wygladalo to dobrze wizualnie zalezy gdzie sie te przelaczniki umiesci nie pamietam w co sie wpinal zeby zasilanie podlaczyc, glownie to wymienil mechanizm mechaniczny na korbke na elektryczny, tanio mozna kupic na allegro np ponizej pelno tego
http://www.allegro.pl/ite..._przyciski.html
http://www.allegro.pl/ite...l_oryginal.html
Osobiscie bym to zalozyl gdybym nie mial w standardzie przynajmniej z przodu.Pozdro |
_________________ Jadę sobie dziurą, aż tu nagle asfalt |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 09-03-2008, 13:56
|
|
|
cez, powim szczerze że osobiście bym się w to nie bawił... no chyba że masz mozliwość kupna drzwi z całym osprzętem...szyby nie są awaryjne za wyjątkiem silniczków które czasami sie przepalają lub styków, które trzeba przeczyścić od czasu do czasu... ale jesli ci na tym bardzo zależy...nie wiem czy twoje drzwi sa na tyle dostosowane do przymocowania silniczka i innych dupereli |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
tekki326 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2008, 21:42
|
|
|
Ja fabrycznie mam elektryczne szyby tylko z przodu, za to jak wymienialem tylne lewe drzwi (po stluczce), to jedyne drzwi w kolorze mojej Cari, jakie znalazlem, byly wlasnie z calym mechanizmem elektrycznym. Mechanik zamontowal, wyregulowal i chodzi bez problemu. A ja mam chyba jedyna na swiecie Carisme z trzema elektrycznymi szybami...
Jedyny minus tego jest taki, że w drzwiach kierowcy jest sterowanie tylko dla przednich drzwi... ale i to sie kiedys wymieni. |
|
|
|
 |
Gattsu [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2008, 22:01
|
|
|
Master napisał/a: | na tvn turbo kiedys cos takiego pokazywali tzn montaz takiego zestawu kosztowal 250zl za 2 drzwi tam gosc zrobil to fachowo bo byl to warsztat specjalizujacy sie w takich *cenzura* wygladalo to dobrze wizualnie zalezy gdzie sie te przelaczniki umiesci nie pamietam w co sie wpinal zeby zasilanie podlaczyc, glownie to wymienil mechanizm mechaniczny na korbke na elektryczny, tanio mozna kupic na allegro np ponizej pelno tego
http://www.allegro.pl/ite..._przyciski.html
http://www.allegro.pl/ite...l_oryginal.html
Osobiscie bym to zalozyl gdybym nie mial w standardzie przynajmniej z przodu.Pozdro |
To już lepiej kupic orginały używane... Przykręcasz, podpinasz i śmigają... |
|
|
|
 |
krzych.c4
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.9 td
|
Wysłany: 25-02-2009, 19:17
|
|
|
Witam i pozdrawiam wszystkich
ostatnio zakupiłem carismę 99 r i brak szyb elektrycznych pomyslałem że założę
kupiłem mechanizmy i z okablowaniem i przełącznikami podpinam w miejsce wtyczek przy aucie i nie działa bezpiecznik jest ok ale możę trzeba coś więcej podpiąc nie wiem
będę wdzięczny za podpowiedzi |
|
|
|
 |
krzysztofek4
Nowy Forumowicz
Auto: CARISMA 1.9TD r.2000
|
Wysłany: 01-11-2010, 12:04
|
|
|
witam,
myślę nad założeniem mechanizmu sterowania elektrycznego do prawych tylnych drzwi , w tunelu koło ręcznego hamulca są jakieś przewody ? może one są do elektrycznych tylnych szyb.Może ktoś więcej mi podpowiedzieć jak to zrobić ??? |
|
|
|
 |
arekb
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
|
Wysłany: 06-07-2011, 22:49
|
|
|
To ja odświeżę temat.
Miałem w swojej Cari wszystkie 4 szyby na korbkę... założyłem na przód elektryczne nakładki uniwersalne na stare mechanizmy. One jednak już wtedy bardzo ciężko chodziły. Myślałem, że elektryczne silniczki je uciągną... ale niestety nie dają rady. Praktycznie więc nie ma w tej chwili otwieanych przednich szyb. Pozostaje mi więc wymienić mechanizmy manualne na oryginalne- jako,że ceny manualnych i elektrycznych są zbliżone, to może warto od razu założyć elektryczne??
Teraz moje pytanie- czy same mechanizmy będą pasowały? Czy jest jakaś różnicach czy będą one od Cari sprzed, czy po lifcie? Teoretycznie kable mam już poprowadzone, przyciski zamontowane, silniczki uniwersalne ciągną- tylko uciągnąć nie mogą. Może więc pod te kable podpiął bym oryginalne mechanizmy?? Czy ktoś już to robił? Jakaś podpowiedż byłaby bardzo cenna. ewentualnie może macie namiar na jakiegoś niedrogiego fachowca z łódzkiego. Pozdr. |
|
|
|
 |
JacekeR
Mitsumaniak
Auto: Nissan Qashkqai J10 2.0PB
Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 1426 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 07-07-2011, 11:42
|
|
|
Ja u siebie wymieniłem z przodu z Carismy z rocznika 1998 a mam rocznik 2000 po lifcie , mechanizmy pasują na 100 % należy tylko pamiętać przód to przód , tył to tył. Mechanizmy zakupiłem na allegro.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
arekb
Forumowicz

|
Wysłany: 07-07-2011, 22:36
|
|
|
Dzięki za odpowiedz
Rozumiem, że miałeś elektryczne wcześniej. Czy może z manualnych przesiadłeś się na elektryczne?
A jeszcze pytanko, czy sam to robiłeś, czy może u jakiegoś fachowca? |
|
|
|
 |
JacekeR
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-07-2011, 23:21
|
|
|
Miałem elektryczne , ale linka była tak zaplątana że nie dało rady po rozebraniu ślimaka jej do kupy złożyć. Robiłem to sam (po kilku razach wymontowania i zamontowania mechanizmu doszedłem do perfekcji i zajmuje mi to już 10 -20 min.)łącznie z wyjęciem szyby.. Fachowca do tego nie potrzeba , jak masz jakieś pytania pisz (szkoda że nie zrobiłem sesji foto). Pozdrawiam |
|
|
|
 |
arekb
Forumowicz

|
Wysłany: 07-07-2011, 23:42
|
|
|
Gdybyś napisał mi jak to zrobić krok po kroku byłbym bardzo wdzięczny. Pominmy etap rozbierania tapicerki, bo to już robiłem. Napisz tylko proszę, jak przełożyć same podnośniki, jak są one mocowane do szyby. Rozumiem że odkręcam jakies mocowaia od dołu szyby, tak? a cała szyba pozostaje na swoim miejscu, nie ruszam jej- poza podparciem zeby nie spadła. Jakie problemy mogą mnie ewentualnie spotkać? Gdybyś ewentualnie mógł podać mi na forum bądż na PW kontakt ( nr tel) do siebie, w razie gdybym miał jakies problemy podczas przekładki, to byłoby super.
Tak z ciekawości -drogie były te Twoje mechanizmy?
Z góry dzięki
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
JacekeR
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-07-2011, 00:02
|
|
|
Mechanizm (jedna sztuka) zakupiłem na allegro za 50 zł +15 koszty wysyłki. Rozbiórka jest prosta i nie wymaga większego wkładu siły i umysłu.
1. Opuszczasz szybę (pomijam fakt rozebrania tapicerki do gołego + demontaż głośnika dla wygody)do wysokości aż twoim oczom ukażą się dwie śrubki (Thorx ale nie pamiętam numeru)
2.Odkręcasz owe śruby, przekręcasz szybę o jakieś 45 stopni w lewo lub prawo i wyciągasz szybę od zewnętrznej strony drzwi (tez dla wygody, nie trzeba podpierać itp..)
3. Mechanizm trzymają 4 (cztery ) śruby nasadowe Fi 10 , odkręcasz je i odkręcasz mechanizm (silnik) od opuszczania i podnoszenia szyb.
4. Wyciągasz mechanizm, wymieniasz na Nowy (inny).
5.Składasz wszystko w odwrotnej kolejności i ciszysz się mechanizmem szyb.
Tak naprawdę wymiana i podmiana jest banalnie prosta. Najlepiej wymienić cały mechanizm i nie bawić się w podmianę linek itp.. Pozdrawiam i życzę powodzenia. |
|
|
|
 |
|