Wibracje w kabinie / poduszki pod silnikiem ? |
Autor |
Wiadomość |
h4 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-02-2009, 21:21 Wibracje w kabinie / poduszki pod silnikiem ?
|
|
|
OStatnio zauwazylem ze w kabinie na wolnych obrotach (niezaleznie od temperatury silnika) mam silne wibracje - ja rozumiem ze diesel ma swoje prawo ale to juz przesada. cala kabina lata , plastiki piszczą, lusterko brzęczy i zęby nawet zgrzytają.
Jest to o tyle nieprzyjemne ze czuje sie jakby sie siedzialo na silniku a nie na fotelu. SIlnik powinien byc odseparowany od reszty i pewnie temu sluzą poduszki. Sprawa bylaby jasna gdyby gumy w poduszkach pod silnikiem mialy jakies ubytki, ale wygladaja na zdrowe. I moje pytanie:
Czy ktos mial podobny problem i jak sobie poradzil?
Czy wybite poduszki pod silnikiem moga wygladac na dobre a w rzeczywistosci guma stracila swoje wlasciowosci i nadaja sie do wymiany?
Jezdze tym autem 4lata i przede mna tez pewnie nie byly wymieniane.
Jestem w stanie je wymienic, ale musze byc pewny ze akurat to jest przyczyna poniewaz nie jest to tani zabieg - koszt 1 poduchy ok 120zl.
Nie jest to wina wtryskiwaczy (silnik ladnie pracuje)
Nie sa to poduszki pod skrzynią (na wcisnietym sprzegle tez sa wibracje)
co wy na to ? |
|
|
|
 |
Radeon
Forumowicz Radeon

Auto: Lancer 4g92, Galloper 2,5 TDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Paź 2008 Posty: 119 Skąd: dolny śląsk
|
Wysłany: 25-02-2009, 22:24
|
|
|
Jeżeli silnik pracuje ładnie, a obroty są właściwe to tylko poduszki.Stara guma może być stwardniała...a w ten czas wiadomo- plomby wylatują.Sprawdz czy jakieś śruby czy nakrętki na poduszkach się nie zluzowały(mało prawdopodobne, ale miałem kiedyś taki numer,co prawda nie w Mitsunie,że mię śruba od poduchy się poluzowała...)jeżeli tę ewentualność wyeliminujesz to wymieniaj poduchy. |
_________________ Biorę udział w akcji: "Nie piszę poprawnie, ale sam reperuję swoje auto" |
|
|
|
 |
miki4x4
Mitsumaniak Miki
Auto: to co w podpisie
|
Wysłany: 25-02-2009, 22:55
|
|
|
a sprawdzałeś czy pali na wszystkie cylindry ? może tylko na 3, a dopiero po dodaniu gazu na 4 ? |
_________________ Mitsubishi Galant 2.4 GDI 99r
Nissan Patrol 2.8 TD 94r
 |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 26-02-2009, 01:40
|
|
|
miki4x4, a jak to sprawdzic? |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
miki4x4
Mitsumaniak Miki
Auto: to co w podpisie
|
Wysłany: 26-02-2009, 07:42
|
|
|
żarówką "plus" do akumulatora, "minus" po kolei do każdej świecy - nie wiem czy tam jest listwa łącząca, czy każda świeca żarowa ma swój osobny kabelek. Może to być też objaw pękniętej głowicy, z tym że działo by się tak tylko na zimnym silniku.
h4 a jesteś pewien że wtryskiwacze masz ok ? Proponuję pojechac do speców od diesli i sprawdzić pompę i wtryskiwacze |
_________________ Mitsubishi Galant 2.4 GDI 99r
Nissan Patrol 2.8 TD 94r
 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2009, 07:52
|
|
|
Sprawdź też stan poduszek chłodnicy. Kilka dni temu odkryłem w Lancerze Rusnany, że gumy są tak wyrobione, że równie dobrze mogłoby ich tam w ogóle nie być. |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 26-02-2009, 15:49
|
|
|
Własnie mi cos trzeske pomiedzy 1000-1900 co TO MOZE BYC??? czasem troche ustepuje zaczeło sie nie dawno. Myslicie ze to poduszka? zapłon? czy pekniety blok czy niedziałajacy na niskich gar???
Autko jedzi dynamicznie i niby wszystko gra... |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
ictus
Forumowicz fotopstryk

Auto: CA0 GTI
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Cze 2008 Posty: 379 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 26-02-2009, 16:46
|
|
|
jezeli miota ci cala bude na jalowym a jak dodajesz gazu to juz jest lepiej to nie poduszki tylko cos z ladowaniem |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 26-02-2009, 17:04
|
|
|
ictus napisał/a: | jezeli miota ci cala bude na jalowym a jak dodajesz gazu to juz jest lepiej to nie poduszki tylko cos z ladowaniem |
trzęsie lekko kierownica oraz jak przyspieszam na biegach ale czasem prawie nie czuć... Pozatym trzesie silnikiem jakby od strony aparatu zapłonowego... |
6 bolt only...
 |
|
|
|
 |
ictus
Forumowicz fotopstryk

|
Wysłany: 26-02-2009, 17:17
|
|
|
poduszki szczegolnie ta "tylna" czyc dobrze na lewarku |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 26-02-2009, 18:53
|
|
|
ictus napisał/a: | poduszki szczegolnie ta "tylna" czyc dobrze na lewarku |
Na lewarku to nie zauważyłem bardziej na kierownicy i pedałach... Co ciekawsze czasem tego nie zauważam.... Byłem pokazac mechaniorowi i tak wszytkie gary chodza moze poduszka albo tak jak ictus mówi alternator. Sprawdziłem tez jak jezdzi. Zero problemów na wyższych obortach bardzo zrywnie itp itd. Błedów ECU brak. |
6 bolt only...
 |
|
|
|
 |
ictus
Forumowicz fotopstryk

|
Wysłany: 26-02-2009, 19:31
|
|
|
jezeli to jakis problem z ladowaniem to wystarczy musniecie gazu i juz problem ustaje |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 26-02-2009, 19:59
|
|
|
ictus, a jesli to poduska to jakie objawy???? bo na wyższych obrotach wszystko gra.... |
6 bolt only...
 |
|
|
|
 |
ictus
Forumowicz fotopstryk

|
Wysłany: 26-02-2009, 20:27
|
|
|
no tak jak mowilem poduszka przenosi drgania na lewarek... w niektorych samochodach wyklepane poduszki pod skrzynia beda powodowaly wypadanie biegu na dziurach... inaczej to ciezko stwierdzic... o wiele latwiej poznac twarde poduszki... tam po dodaniu gazu zaczyna telepac cala buda |
|
|
|
 |
h4 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2009, 21:24
|
|
|
miki4x4, bylem juz u speca i wtryskiwacze podobno ok, ogolnie silnik bardzo rowno i dobrze pracuje. podejrzewam poduchy ale wlasnie nie jestem pewien.
dzis znalazlem sklep ktory oferuje tanio same wklady do poduszek i chyba sie skusze.
Kod: | http://www.tedgum.pl/pl/index.html |
|
|
|
|
 |
|