Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
gwizdki HERTZ DT16 w galancie
Autor Wiadomość
axg
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2009, 13:45   gwizdki HERTZ DT16 w galancie

Witam
Czy ktos uzytkuje takie glosniki HERTZ DT 16 w swoim samochodzie i moze podzielic sie spostrzezeniami. Warto to kupic czy lepiej doplacic do czegos lepszego ?
Dodam ze nie wymagam zbytniego wypasu w kwestii wysokich tonow, ma byc je slychac ale nie moga byc tez zbyt natarczywe. Radio do ktorego bedzie to podpiete to APLINE CDE-9871RR.

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2009, 13:55   

Nie polecam, dość natarczywe , w powiazaniu z Alpine moga okazac sie zbyt agresywne.
W budzet klasie polecam chociazby tweety od Helixa DB - po modyfikacji zwrotnicy do przełknięcia nawet przez "semi-wytrawne" ucho :)
W jakiej konfiguracji chcesz używać te tweety?

guzer 
Forumowicz

Auto: Galant
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-02-2009, 17:22   

czlowieku ja to mam i gra to cudownie mam glosniki hertza, i powiem szczeze jesli chodzi o ta firme to tylko i wylacznie glosniki wlasnie z niej ! Alpine sa slabe z porownaniem do tego wiem co mowie kolega ma

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 25-02-2009, 17:31   

guzer, podstawowe pojęcie GRAĆ i 'GRAĆ' :) Dla różnych słuchaczy są różne zestawy. Najlepiej samemu posłuchać i wybrać najlepsze dla siebie.

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2009, 20:48   

guzer napisał/a:
czlowieku ja to mam i gra to cudownie

Zabawne jest to co piszesz. Mialem przyjemnosc sluchac kilku aut z Soundoffu oraz wielu poza zawodami i powiem szczerze ze te grajacych "cudownie" mozna policzyc na palcach jednej reki.
Autor tematu napisal ze glosniki nie maja byc natarczywe a niestety z tego niskie modele hertza slyna.
Dodatkowo nie umiesz czytac ze zrozumieniem, nigdzie nie wspominalem o glosnikach Alpine tylko o radiu ktore w znaczej wiekszosci maja dosc otwarty i jasny charakter brzmienia.
Pomijam kwestie aplikacji itp.
Pozdrawiam

axg
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-2009, 14:47   

KamykGdynia napisał/a:
Nie polecam, dość natarczywe , w powiazaniu z Alpine moga okazac sie zbyt agresywne.
W budzet klasie polecam chociazby tweety od Helixa DB - po modyfikacji zwrotnicy do przełknięcia nawet przez "semi-wytrawne" ucho :)
W jakiej konfiguracji chcesz używać te tweety?

Konfiguracja to standard, glosniki w drzwiach, nie wiem nawet jakiej firmy ale graja calkiem ladnie i do tego glosniki z tylu (oryginalne Mitsubishi). W przyszlosci planuje dolozyc wzmacniacz i jakas mala skrzynke do bagaznika. Tweetery maja zadanie "poszerzyc" scene dzwiekowa. Nie chce zeby natarczywie syczaly, niby radio posiada jakas tam regulacje ale nie wiem czy w razie czego da sie je przyciszyc.

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-2009, 17:57   

Obawiam sie ze taka wrzutka "na pale" tych glosnikow moze okazac sie mocna nietrafiona decyzja.
Zakladajac ze mamy w drzwiach jakies tam glosniki, dokladamy tweetery (podlaczenie pod przod). Przy zalozeniu ze glosniki w drzwiach wygasna przy ok 4kHz tweetery bedzie mozna ciac kondziem ...no powiedzmy 6kHz. Pozostaje kwestia dopasowania glosnosci tweetera do glosnika w drzwiach zeby zaden z nich nie dominowal zbyt dosadnie. Dodawanie rezystorow wiąże sie ze zmiana kondensatora itd czyli duzo roboty i eksperymentow.
Inna opcja jest podlaczenie tweeterow pod tylne wyjscie radia- dzieki czemu glosnosc tweeterow regulujemy przez "przod-tyl". Naturalnie wiąże sie to z odlaczeniem glosnikow z tylu + nowe kable radio<-> tweetery.
Kolejna opcja , którą Ci polecam jest zakupienie zestawu glosników - taki bardzo podstawowy ale juz dajacy sie sluchac kosztuje 200zl nowy.
Jezeli nie chcesz kupowac nowych poszukaj w uzywce -czasami za 100zl da sie kupic.
Jezeli to Ci nie odpowiada szukalbym tweeterow ze zwrotnicami tj filtrem na tweeter i woofer.
Zakladajac (bardzo ogólnie) ze woofery roznej masci graja W MIARE w ten sam desen jezeli chodzi o skutecznosc (co jest zalozeniem bardzo ryzykownym bo przeciez co siedzi w drzwiach nie wiemy :) ) tweetery powinny sie jako tako wkomponowac w system.
Jak widzisz niby tylko dorzucenie tweeterow a generuje to wiecej problemow niz by moglo sie wydawac :)

axg
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-2009, 19:21   

Widze ze nie bedzie latwo :) , te tweetery maja jakies tam zwrotnice ale nie wiem co sa warte. Najlepiej by bylo sprawdzic fizycznie jak sie beda spisywaly i w razie czego wymienic na inne. Dzieki KamykGdynia

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 27-02-2009, 11:55   

axg napisał/a:
Widze ze nie bedzie latwo :) , te tweetery maja jakies tam zwrotnice ale nie wiem co sa warte. Najlepiej by bylo sprawdzic fizycznie jak sie beda spisywaly i w razie czego wymienic na inne. Dzieki KamykGdynia

Wg. mnie to szkoda czasu i pieniedzy. Jakby nie kombinowac za DT16 (nowe) musisz dac 100zl co wg mnie jest niewspolmiernie duzo w porównaniu do tego co soba prezentuja.

Pozdrawiam

EDIT: Na allegro pojawily sie tweetery helixa ze zwrotnicami - jezeli chcesz kupic cos tanio i nie zmieniac glosnikow w drzwiach to byc moze warto sie nad tym zastanowic.

viader 
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Wysłany: 27-02-2009, 13:11   

Ja polecam te tweeterki, ktoś inny mi je kiedyś polecił i moim zdaniem grają rewelacyjnie. Mają wbudowane zwortnice, poprostu podpinasz razem z przednimi głośnikami i gra to fajnie. Dźwięk lepszy od ori głośników z podszybia w eclipse. Poszukaj tylko innej aukcji bo ja je kupowałem po 8zł za sztukę.

axg
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2009, 10:57   

viader piszez o Hertz czy Helix ? Helix-y maja wysokie ceny ok 300pln.

viader 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-03-2009, 19:10   

Kurde, bylem pewien, że wstawiłem linka.
aukcja na allegro

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 07-03-2009, 19:45   

viader napisał/a:
Kurde, bylem pewien, że wstawiłem linka.
aukcja na allegro

Czy to to samo co tutaj?
http://www.allegro.pl/ite...a_oryginal.html
Cena lepsza o kilka rzędów :-)

viader 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-03-2009, 23:12   

Tak, to te same. Ja też płaciłem po 8zł sztuka. Jestem z nich bardzo zadowolony, zresztą jak się nie spodoba brzmienie to niewielka strata kasy...

Matik608 
Mitsumaniak

Auto: BMW E61 3.0D
Wysłany: 08-03-2009, 22:44   

a jak to ladnie wstawic w te plastiki przy lusterkach??
axg, a nie myslales zeby popytac na allegro u sprzedawców ktorzy posiadaja gale na czesci i zeby sobie kupic od takiego Gala cale zaslepki razem z orginalnymi gwizdkami??

Odpowiedz do tematu