Bezpieczeństwo + kasa + ekologia |
Autor |
Wiadomość |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-02-2009, 13:48 Bezpieczeństwo + kasa + ekologia
|
|
|
Jestem zagorzałym przeciwnikiem jazdy w dzień na światłach. Po pierwsze wcale nie zwiększa to widzialności naszego pojazdu na drodze , może spowodować wypadek przez oślepienie kierowcy jadącego z naprzeciwka. Dodatkowo te 150W musi się skądś wziąć stąd zwiększone zużycie paliwa a co za tym idzie zwiększone skażenie środowiska.
Same minusy i ani jednego plusa
A tu adres stronki ,którym chciałbym się z wami podzielić. KLIK |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
m4rud3r
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Mivec 2010
|
Wysłany: 28-02-2009, 14:16
|
|
|
Plus jest taki, ze moim zdaniem czasami taki pojazd jest latwiej zauwazyc jadac pod slonce ( przynajmniej dla mnie ), i pare razy dzieki tym swiatlom zauwazylem pojazd odpowiednio wczesnie. Jezeli ktos ma swiatla zle ustawione , to beda one oslepialy o kazdej porze, wiec moze kazmy jezdzic w nocy tez bez swiatel aby nikogo nie oslepic?? Wylacz radio i klime bo tez powoduje wzrost poboru paliwa |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
|
Wysłany: 28-02-2009, 14:52
|
|
|
HouseM, przestan jezdzic autem, przesiadz sie do komunikacji zbiorowej.
Swoja droga ciekaw jestem jak ci wszyscy przeciwnicy jazdy na swiatlach w ciagu dnia zachowuja sie w domu, w pracy ... wylaczacie swiatla wychodzac z pomieszczen w ktorych nie przebywacie? Wylaczacie komputery odchodzac od stanowiska? Pamietacie o wylaczeniu glosniczkow, wszelkiego rodzaju hubow USB, ladowarek do komorek ... a nawet listew przeciwprzepieciowych ktore maja zaroweczke?
A co z kapiacym kranem? Rozumiem ze rowniez Wasze pralki, lodowki i zmywarki sa klasy AA? |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
wlad [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2009, 15:19
|
|
|
arekp napisał/a: | Swoja droga ciekaw jestem jak ci wszyscy przeciwnicy jazdy na swiatlach w ciagu dnia zachowuja sie w domu, w pracy ... |
tam jest NAKAZ,tutaj MOZLIWOSC-taka mala roznica...
to tak jak bycie w wojsku z poboru a zawodowo. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 28-02-2009, 16:45
|
|
|
Mnie wkurza że się mi radio w aucie wygasza.... A jak wyłączę tą funkcję to razi w nocy
Druga sprawa trzeba sobie zdać sprawę że to lobing firm petrochemicznych i stowarzyszonych no nie ma innego wyjście posmarowali komu trzeba i trzeba się z tym zgodzić wyjścia nie ma. A ilość wypadków niestety wzrosła zaczynamy mniej dostrzegą przechodniów, rowerzystów czyli tych co nie mają światełka bo tego szukamy teraz na drodze niestety tak działa podświadomość odruchy i adaptacja mózgu. A w polsce brakuje drug 2 jezdniowych i skrzyżowań bez kolizyjnych to będzie to śmiertelność będzie jak w niemczech czyli bardzo mizerna a na autostradach unlimited speed. Moim zdaniem tyle w temacie.
Krzychu |
|
|
|
 |
PiotrBe
Mitsumaniak - ogrodnik

Auto: Galant 2,5 V6-24 '97
|
Wysłany: 28-02-2009, 17:32
|
|
|
HouseM napisał/a: | Jestem zagorzałym przeciwnikiem jazdy w dzień na światłach... |
Bzdura. Oślepiaja źle ustawione światła, lub pseudoksenony., albo halogeny zapalone w dzień - za to bym prawko odbierał. grrr.
Sam pare razy zauważyłem auto, którego bez włączonych świateł bym nie zauważył - w słońcu np.
krzychu napisał/a: | A w polsce brakuje drug 2 jezdniowych i skrzyżowań bez kolizyjnych |
to jest inna sprawa, że przyczyna wypadków jest brak dróg po prostu.
HouseM napisał/a: | A tu adres stronki ,którym chciałbym się z wami podzielić. KLIK |
Rozmowa, którą przytaczasz ma sie nijak do tematu świateł. Mimo wrodzonej niechęci do ORGANIZACJI jaką jest policja w naszym kraju, trzymam strone policjata, bo on wykonywal swoja pracę, dając komus mandat za nieprzestrzeganie przepisów.
To tak jakbys zarzucał policjantowi że w mieście trzeba jechac 50 km/h. Co on za to może, skoro jest tylko wykonawca prawa, ustanowionego przez organ nadrzędny?? |
_________________ GALANT '97 2,5 - 24 przecinak
PAJERO '89 2,6 -górkowspinacz, aktualnie nieruchomość
od niedawna jest Ducato 2,8 i.d.TD '00,
i kolejny Miśkowaty: Hyundai H100, zwany pokraką
2.XII.08 Od dzisiaj tata;D
 |
|
|
|
 |
Arnold
Mitsumaniak Arnold

Auto: CARISMA 1,9 DI-D
|
Wysłany: 28-02-2009, 18:17
|
|
|
HouseM napisał/a: | Jestem zagorzałym przeciwnikiem jazdy w dzień na światłach... |
Możesz przecież jeździć "bez świateł"!
Na rogatkach Ci zapalą za jakieś 200 PLN. |
_________________ "Zero kompromisu w walce ze złem" |
|
|
|
 |
painkiller
Forumowicz

Auto: Outlander + Sigma 3,0 12V
|
Wysłany: 28-02-2009, 18:22
|
|
|
A ja jestem zwolennikiem jazdy na światłach i uważam że zwiększa to widoczność pojazdu a oślepiają głównie ci ze źle ustawionymi reflektorami. Argument o większym zużyciu paliwa dla mnie tez jest bzdurny bo nawet jeżeli wystąpi to będzie nieodczuwalne. Dziwne że kierowcy nie szukają oszczędności w ekonomicznej jeździe (jeżdżąc motorem do pracy w zależności od sposobu jazdy mam spalanie od 5 do 7 litrów i to przy prędkości zgodnej z przepisami). Może niech ktoś wyliczy o ile wzrasta zużycie paliwa przy włączonym radiu, klimie, otwartych szybach, starym filtrze powietrza, dziurawym tłumiku, szerokich oponach i pseudo spoilerach |
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
|
Wysłany: 28-02-2009, 19:12
|
|
|
Jedyny plus jaki maja włączone światła przez całą dobę to znikoma liczba cichociemnych o zmroku, o świcie, we mgle i w deszczu. Dla mnie to wystarczający argument za.
W normalny nawet nie słoneczny dzień światła nie mają znaczenia.
Za pierona nie rozumiem tych co ich światła w dzień oślepiają jak i tych co w słoneczny dzień samochodu bez świateł nie widzą. Może jedni i drudzy maja problemy z oczami? Może powinni iść do lekarza od oczu?
A jak ja to widzę?
Obowiązek montażu świateł do jazdy dziennej w nowych samochodach bez obowiązku świecenia pozycyjnymi z tyłu.
Obowiązek jazdy na wspomnianych światłach w dzień lub wymiennie mijania gdy ich brak w samochodzie.
Z czasem znikną te bez świateł dziennych... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-03-2009, 10:30
|
|
|
jaca71 napisał/a: | Jedyny plus jaki maja włączone światła przez całą dobę to znikoma liczba cichociemnych o zmroku, o świcie, we mgle i w deszczu. Dla mnie to wystarczający argument za. |
A ja dalej widzę cichociemnych (nie ubliżając tym prawdziwych cichociemnych szeregów ) jak w nocy, tak we mgle porannej się znajdą. Też myślałem że zmniejszy się ich liczba ale jak dla mnie nie.
Krzychu |
|
|
|
 |
sosik
Mitsumaniak

Auto: Carisma
|
Wysłany: 01-03-2009, 11:19
|
|
|
krzychu, ale rowerzysta też ma obowiązek posiadania odblasków i światełka w nocy, a pieszy dla własnego bezpieczeństwa powinien posiadać choćby lampas na ciuszkach, opaskę lub zawieszkę w postaci odblasku. Sam noszę taką w plecaku awaryjnie gdybym musiał pieszo wędrować poboczem i przyznam, że działa bez zarzutu.
Nakaz jazdy na światłach uważam za dobry pomysł póki wszyscy nie będą posiadali(z przodu) światełek do jazdy dziennej, bo pozycja z tyłu dezorientuje w dzień, niektórzy mają tak słabe światła z tyłu, że ciężko odróżnić czy to pozycja czy stop już mu się pali
I nie wypalać z tekstami, że ktoś ma słaby wzrok |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-03-2009, 12:05
|
|
|
sosik napisał/a: | bo pozycja z tyłu dezorientuje w dzień, niektórzy mają tak słabe światła z tyłu, że ciężko odróżnić czy to pozycja czy stop już mu się pali
I nie wypalać z tekstami, że ktoś ma słaby wzrok |
Nie no ja się z tym zgadzam. Ale faktem jest że szukasz w dzień świateł a odblasków na rowerzystach i przechodniach którzy defakto w terenie niezabudowanym chodzą na czarno w nocy mniej zauważasz.
Krzychu |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
|
Wysłany: 01-03-2009, 12:28
|
|
|
O światłach na forum już było. Ja jestem za świeceniem w dzień, ale po co w mieście ??
Co do argumentów za i przeciw, tyle jednych co i drugich. Temat rzeka. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
|