Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Denerwujące drgania przedniego zawieszenia
Autor Wiadomość
juras2713
[Usunięty]

Wysłany: 28-02-2009, 13:42   [Cari 1.8 GDI] Denerwujące drgania przedniego zawieszenia

Witam . Szukam pomocy odnośnie irytującego drgania z przodu samochodu. Problem pojawia się przy prędkości powyżej 100km/h, wtedy to mam wrarzenie że zaraz mi koła odpadną wszystko drży łacznie z kierownicą.Początkowo myślałem że to źle wyważone koła ale po ponownym wyważeniu okazuje się że jest tak samo.Słyszałem że niektóre samochody mają na pułosiach jakieś odważniki czy coś w tym stylu i może tam jest problem. Niemam zielonego pojęcia o mechanice i niechcę się dać naciągnoć w serwisie na koszta , a niestety w Bydgoszczy to słynoą z tego.Jeśli ktoś miał juz podobny problem lub wie coś na ten temat to bardzo proszę o pomoc . Dzięki pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Krzyzak 02-03-2009, 15:11, w całości zmieniany 1 raz  

marcnow 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-02-2009, 13:47   

Ja w porzednim aucie miałem podobny problem - przy prędkości 85-90 km/h tak samo drgało ale tylko przy przyspieszaniu, przy stałej predkości było ok. Miałem jeszcze taki objaw, że przy skręcaniu w prawo waliło coś w lewym przednim kole. Co się okazało do wymiany był przegub (nieszczęśliwie w peugeotach trzeba było wymienić całą półośke) i to od niego też auto wpadało w takie drgania.

saymon 
Forumowicz

Auto: SpaceStar 03 1,6 LPG
Wysłany: 28-02-2009, 16:17   

Mam ten sam problem. Słyszałem też o firmach które regeneróją półosie.
Czy ktoś wie ile coś takiego może kosztować i gdzie to robią?
Pozdrawiam.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 28-02-2009, 18:23   

może to być problem z manszetą sprawdź spinkę od manszety na przegubie czasami "mechanicy" zakładają metalowe opaski zaciskowe które nie są wyważone. czasami jest to wina felernej opony której po prostu nie da się wyważyć bo jest rozwarstwiona bądź niecentryczna

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 01-03-2009, 09:30   

Drgania to tuleje do wymiany. :D miałem tak w Hondzie. Cudowne polskie drogi

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

big_foot
[Usunięty]

Wysłany: 01-03-2009, 09:48   

Morfi napisał/a:
Drgania to tuleje do wymiany. :D miałem tak w Hondzie. Cudowne polskie drogi

Nie wiem czy nie jesteś zbyt pewien swego.

Maiłem podobny problem -> drgania przy pgędkości powyżej 110km/h. Po pierwsze winne były felgi (dwie były krzywe i oddałem do prostowania) bo przez to nie można było dobrze wyważyć kół, co wyszło dopiero w warsztacie z naprawdę dobrymi maszynami (testy drogowe, doważanie na aucie itp.), w zwykłych warsztatach panowie wyważali (byłem w kilku) ale nie bylo różnicy i zawsze było źle.
Druga sprawa to samo wyważenie po wyprostowaniu felg, przyznam, że byłem bardzo zdziwiony, ale dopiero serwis Mitsu wyważył mi tak, że czuję różnicę na drodze (jakę 140km/h i jest ok).

Panowie w serwisie powiedzieli, że jesli po takich zabiegach jakie wykonałem nie będzie różnicy (nadal będą drgania) to dopiero trzeba szukać dalej, na półosiach itp., więc zacząłbym od gruntownego sprawdzenia kół. Należy jednak pamiętać, że czesami występują wady fabryczne opon, których nie wykryje żadna maszyna ani spec od opon (błędy w strukturze wewnętrznej), których nie pozbędziemy się inaczej niż przez wymianę opon.

Proponuję poprawienie orta w temacie postu ;)

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 01-03-2009, 09:52   

juras2713 napisał/a:
wyważone koła ale po ponownym wyważeniu okazuje się że jest tak samo.

Kolega wyważył koła. To niech zmieni na dwa inne albo przełoży tył na przód i zobaczy czy tak samo się dzieje...

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 01-03-2009, 14:19   

Radzę najpierw doważyć koła na aucie bo może być tak że na maszynie są ok a na aucie razem z półosiami,tarczami itp. już nie są ok.

juras2713
[Usunięty]

Wysłany: 01-03-2009, 17:21   

Witam . Dziękuje wszystkim za zaangarzowanie w mojej sprawie . Jak już pisałem koła wyważałem dwa razy więc myślę że problem chyba jest gdzie indziej, opony są dwu sezonowe coprawda kupiłem nalewki , może faktycznie założe inny komplet kół i się przekonam.Sprawdzę jeszcze tą manszetę o której napisał rasiak1980.Dzięki pozdrawiam.

saymon 
Forumowicz

Auto: SpaceStar 03 1,6 LPG
Wysłany: 02-03-2009, 10:32   

To nie koła, ten temat już kiedyś przerabiałem.
Drgania wystętują w określonym zakresie prędkości i tylko pod obciążonym silnikiem.
Jeżeli jest problem z kołami to to drgania występują też przy jeździe na biegu jałowym, tutaj tylko przy wciśniętym pedale gazu.
pozdrawiam.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 02-03-2009, 11:32   

Jakie masz felgi? Czy otwór centrujący jest w nich oryginalny? Jeżeli nie, czy masz pierścienie redukcyjne? A drgania występują przy braku pierścieni redukcyjnych od około 90km/h pod obciążeniem. Moż też być uszkodzenie opony, rozerwany drut i opona się rozciąga pod obciążeniem, co powoduje drgania. Zamień przód/tył aby wyeliminować tę możliwość.

Tomashi 
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Wysłany: 02-03-2009, 15:09   

"denerwujące".... :roll: :biggrin:
Zmień temat bo siara.

timiti 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.6
Wysłany: 05-05-2009, 19:55   

Mam podobny problem, mam bicie na kole, ale to nie wina felgi czyy opony, bicie wystepuje tylkona obciążonym silniku po wciśnięciu sprzęgła ustepuje. Ogólnie rzecz biorąc bicie pojawiło się po tym jak zawiozłem auto na wymianę rozrzadu sprzęgła i uszczelki na wale. Panowie coś sp*** delikanie mówiąc . Ja obstawiam krzyżak ale goście nie chą sie przyznac i teraz jestem w kropce. Musze jechac do nastepnego serwisu a juz uszczupliłem portwel o 2 tys.

Poradzcie co o tym myslicie.

Odpowiedz do tematu