Przesunięty przez: Hubeeert 16-07-2006, 00:37 |
Jak to jest z praktycznością Lancera Evo?? |
Autor |
Wiadomość |
Azrael [Usunięty]
|
Wysłany: 24-05-2006, 18:28
|
|
|
Powiem więcej - nawet autem znacznie mniej cywilnym niż Evo VI i trzydrzwiowym da się wozić zarówno dzieciaki jak i mojego 85 letniego dziadka. |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1446 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 24-05-2006, 18:43
|
|
|
Ja wcale nie mówię że nie można wozić - ale co innego wozić z przyjemnością po dziurach a co innego komfortowo w każdym wypadku. Jeździłem zwykłymi samochodami cywilnymi po 100KM w wersji Sport (zawieszenie twarde jak stal) z oponami 205/55 - a były tak twarde że na łączeniach poprzecznych nawet kierowca miał złe odczucia - wszystko kwestia własnego uznania. EVO raczej nie tworzono z myślą o przewozie dzieci - co nie znaczy że tego nie można robić. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
Azrael [Usunięty]
|
Wysłany: 25-05-2006, 00:23
|
|
|
Karwoś napisał/a: | Jeździłem zwykłymi samochodami cywilnymi po 100KM w wersji Sport (zawieszenie twarde jak stal) z oponami 205/55 |
Twarde jak stal?!??!!?!??!!?? Na takim balonie? Chyba coś Ci się pomyliło To wszystko kwestia punktu odniesienia. |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-05-2006, 08:46
|
|
|
Właśnie o to chodzi - na takim balonie z zabiasem irmshera jest gorzej niż na moim215/40/17 (ale u mnie jest standardowe zawieszenie lancera). A w tym205/55 skok amortyzatora to może 3cm. I jak najbardziej wszystko zależy od punktu odniesienia - jak wsiadłem w amerykańskiego forda cougara z '88 to po przejechaniu przez próg zwalniający samochód bujał się jeszcze przez 3 skrzyzowania.
No może nie jak stal - takie to ma np Viper, którym nawet na amerykańskiej autostradzie czuć jak się na mały kamyczek najeżdza. |
|
|
|
 |
man111 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-05-2006, 11:48
|
|
|
Karwoś napisał/a: | Ja wcale nie mówię że nie można wozić - ale co innego wozić z przyjemnością po dziurach a co innego komfortowo w każdym wypadku. EVO raczej nie tworzono z myślą o przewozie dzieci - co nie znaczy że tego nie można robić. |
Hmm... Wygląda to tak... Kiedy wsiadasz po raz pierwszy mając doświadczenia z "normalnym" samochodem , po kilkuset metrach mówisz - TWARDO. Ale też, po kilku dniach nie masz już ochoty wysiadać. Przerobiłem to na Najlepszej z Żon. Na codzień jeździ Superbem (więc kanapa). Kiedy powędrował na dłuższy czas do serwisu wsiadła do Miśka. I po kilku dniach nie miała już ochoty wracać do Superba Cały czas woziła dzieciaki - fotelik z tyłu był i już |
|
|
|
 |
Azrael [Usunięty]
|
Wysłany: 25-05-2006, 12:35
|
|
|
Karwoś napisał/a: | No może nie jak stal - takie to ma np Viper, którym nawet na amerykańskiej autostradzie czuć jak się na mały kamyczek najeżdza. |
W testach piszą że na ta mase i tak za miękkie. Viperem nie jechałem, ale polecam dowolne auto wyścigowe
Jedni piszą że niemieckie auta są twarde i kupują francuzy inni piszą że STI jest dość miękkie (ja), wszystko kwestia punktu odniesienia. Poza tym subiektywne odczucia zależą od wielu czynników -> prędkości z jakimi zwykle jeździmy, mas nieresorowanych, masy auta, BARDZo zależą od zastosowanych opon 9porównanie między Potenza S03PP a Goodyearem F1 to jak między rowerem szosowym na szytce nabitej na 9 atmosfer i fullem do DH. |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 25-05-2006, 12:40
|
|
|
ja mam u siebie w galu skok amora ~3 cm, i opony - balony 195/65/15... jeśli chodzi o twardość jest znośnie, przyzwyczaiłem. się. ECS pozwala w razie problemów podnieść dupę i w 5 osób też da radę jechać, ale... ale kładzenie się opon na zakrętach mnie wpienia, i jeśli mógłbym sobie tego gala zostawić zmieniłbym gumy na 205/50/15 nabił na 3-4 atmosfery i wtedy mimo może "plombo-bicia" powinno mi się lepiej jeździć |
|
|
|
 |
Azrael [Usunięty]
|
Wysłany: 25-05-2006, 12:44
|
|
|
shovel, Galantem twojej generacji na 205/50R15 Potenza S-02PP jeździło się bardzo fajnie i sztywno |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-05-2006, 20:09
|
|
|
Jak najbardziej wszystko jest kwestią odniesienia. Ja tam wole twarde zawieszenie, niski profil - przyjemniej się jeździ z większymi prędkościami - niezależnie od samochodu. Sam jeszcze sprężyny muszę zminić u siebie bo wisi nad ziemią dużo za dużo. Ale po zmianie ze195/50/15 na 215/40/17 dużo lepiej już się jeździ i nie ma właśnie tego kładzenie opon na zakręcie. |
|
|
|
 |
Misiek4 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-05-2006, 19:59 Re: Jak to jest z praktycznością Lancera Evo??
|
|
|
Djxmoon napisał/a: | Marze o Lancerze Evo, potrzebuje jednak auta praktycznego. Czy do Evo da się zapakować np. wózek dziecięcy czy coś takiego? Bo jeśli nie, to chyba (z bólem serca) zwróce się w strone Imprezy.... |
Witam Wszystkich !
Co do wozka to musisz przymierzyc przed zakupem . Spacerowka byc moze sie zmiesci, wieksze raczej nie maja szans (mysle o bagazniku). Za to ilosc miejsca z tylu zaskakuje. W Imprezie jest wiekszy bagaznik, ale mniej miejsca z tylu. Poza tym dobrze by bylo zdefiniowac slowo "praktyczne". |
|
|
|
 |
mammoth [Usunięty]
|
Wysłany: 26-05-2006, 21:12
|
|
|
jutro bede robil prywatne porownanie imprezy WRX z 2003roku z evo 8 z 2003/2004r to ci powiem co ma wiecej miejsca... |
|
|
|
 |
|